Diabetes en granen

Uit: Nr. 262, jul/aug 2019

‘In een land waar geen granen worden gegeten, komt geen diabetes voor.’ Dit waren de woorden van Jan Dries, mijn docent voedingstherapie. Sinds de forse toename van de graanconsumptie hebben in Nederland meer dan een miljoen mensen diabetes. Iedere week komen er meer dan 1000 mensen bij, schrikbarend! Is dit de prijs die wij moeten betalen voor de welvaart in ons rijke land? Diabetes ofwel suikerziekte wordt dan ook een welvaartsziekte genoemd.

Er is veel mis met de gezondheid van onze bevolking. Je ziet steeds meer mensen met overgewicht. Dit is geen goede ontwikkeling, vooral omdat kinderen dezelfde aandoeningen ontwikkelen. Zij zijn onze toekomst. Kinderen met coeliakie lopen 10 keer zoveel kans om diabetes-1 te ontwikkelen. Steeds meer volwassenen hebben een intolerantie voor gluten. Exorfinen, eiwitten in tarwegluten, remmen de afname van GABA, serotonine, dopamine, vitamine B, zink en magnesium, die nodig zijn voor een goede hersenfunctie. De complexe koolhydraten zijn de ergste dikmakers.

Eten van granen

De koolhydraten uit granen veroorzaken de grootste schommeling van de bloedsuikerspiegel. Na het eten van granen vliegt de bloedsuikerspiegel omhoog. Dit wordt hyperglykemie genoemd. Hierdoor moet de alvleesklier, de pancreas, steeds het hormoon insuline aanmaken. Uiteindelijk is er een tekort aan insuline. Diabetes ontstaat. Artsen schrijven medicijnen voor; deze genezen niet, maar werken slechts symptoombestrijdend. Vaak zijn er bijwerkingen; het middel is soms erger dan de kwaal.

Bij diabetes of prediabetes is het risico op geestelijke aftakeling en verschrompeling van het geheugencentrum groot. Door de verhoogde bloedsuikerspiegel ontstaat er een afname van de neurotransmitters en vitamine B, waardoor een depressie kan ontstaan. Het eiwit gliadine uit gluten zorgt voor ontstekingsreacties, die ook voorkomen bij diabetes. Door overgewicht kun je ook diabetes ontwikkelen. Sommige mensen hebben zowel overgewicht als diabetes, dit wordt diabesitas genoemd. Hoe dikker, hoe kleiner de hippocampus, die nodig is voor ons geheugen. Er is sprake van krimpend hersenweefsel. De schildklier raakt ontregeld. Ook door een trage schildklierfunctie kan overgewicht ontstaan. Mensen met diabetes hebben tweemaal zoveel kans om alzheimer te krijgen.

De diëtiste van de coeliakievereniging zei: ‘Glutenintolerantie is een auto-immuun-aandoening. Als je gluten blijft eten, dan ontwikkelt zich een andere auto-immuunaandoening, zoals diabetes’. De praktijk leert ons dat zij gelijk had. Bij diabetes is er sprake van een degeneratieproces. De schildklier raakt ontregeld. Er ontstaan gezondheidsproblemen zoals hersen-, hart- en vaatziekten, depressie, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, nierafwijkingen en oogaandoeningen, zoals staar of zelfs blindheid. Soms is amputatie van een ledemaat noodzakelijk en komen mensen in een rolstoel terecht. Het verouderingsproces verloopt sneller. Er ontstaan meer rimpels en je wordt eerder grijs. Diabetes is een serieuze aandoening die om veel aandacht vraagt. Deze ziekte heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven.

Oorzaken diabetes

Zijn het de granen die ons hele systeem in de war schoppen? Heeft de graanconsumptie ons in haar greep? Zijn we met z’n allen verslaafd aan suiker en granen? Veel mensen eten dit gemakvoer. Het is goedkoop en overal verkrijgbaar: pizza’s, broodjes, gebak, koekjes, etc. De suikerrijke, ongezonde producten zijn slechts maagvullers

en zijn te beschouwen als ‘dood voedsel’. Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen met diabetes ook sprake is van glutenintolerantie. Zij hebben een verhoogde spiegel van antilichamen tegen ‘eigen proteïnen’. Deze zijn gliadine en glutenine, de eiwitten in gluten. Het cholesterolgehalte wordt ook verhoogd door gluten.

Statines zijn medicijnen die in het reguliere circuit worden voorgeschreven om het cholesterolniveau verlagen. Uit onderzoek is gebleken dat bij vrouwen die statines gebruiken na de overgang, de kans op diabetes veel groter is.

De suikerrijke, ongezonde producten

zijn slechts maagvullers

en zijn te beschouwen

als ‘dood voedsel’.

Verslaafd aan granen

Dat men verslaafd is aan granen heeft te maken met de opiaatachtige stoffen exorfinen in gluten, vooral in tarwe. Sinds 1960 zijn er veranderingen in de genen van tarwe opgebouwd; er is sprake van genetische manipulatie. Tarwe bevat nu 40 keer zo veel gluten als eerder. Bovendien verhogen de suikers in granen het serotoninegehalte. Het hormoonachtige eiwit serotonine wordt wel het gelukshormoon genoemd.

Goethe zei: ‘Het ergert de mens dat de waarheid zo simpel is.’

Granivoor?

De mens is geen granivoor! Wij zijn vruchten- en planteneters!

Ons spijsverteringsstelsel is er niet op gebouwd om granen te verteren. Het lichaam mist de nodige enzymen om de complexe koolhydraten en eiwitten af te breken. Voorbeelden: Als je een auto niet de juiste brandstof geeft, zal deze niet starten. Als een radertje van je horloge stuk

is, stopt het uurwerk. Dus… als wij ons lichaam brandstof geven die er niet thuishoort, zoals granen, slaat ons afweersysteem op hol, raken lichaam en geest uit balans, waardoor ziekten optreden. Om die te voorkomen moeten we de natuurwetten volgen, want wij zijn onderdeel van de natuur. Voeding zoals levend voedsel kan ons DNA verbeteren, terwijl granen ons DNA kunnen verslechteren. Ook een hogere calorie-inname heeft een negatieve invloed op onze gezondheid.

Omkeren

Kunnen we het degeneratieproces omkeren? Ja! De deelnemers van het tv-programma ‘Hoe word ik 100?’ – Omroep MAX, juli en augustus 2017 – hebben dit bewezen. Zij vermeden de complexe koolhydraten en bewogen meer. Daardoor hoefden sommigen geen medicijnen meer te gebruiken voor hun diabetes, wat ook nog eens een enorme kostenbesparing is. Zij vielen af en hadden meer energie en levenslust. Zij hebben nu meer kwaliteit van leven dankzij aanpassing van hun voedings- en leefpatroon.

Dit positieve bericht bewijst maar weer dat je zelf door gezonde eet- en leefgewoonten het degeneratieproces kunt omkeren. Je hebt het stuur in eigen hand en draagt je eigen verantwoordelijkheid voor jouw gezondheid. Hoe mooi is dit? In nummer 195 van het tijdschrift De Natuur Uw Arts staat het artikel ‘Glutenintolerantie en diabetes’. Het artikel ‘Omkeer van het degeneratieproces’ vind je in nummer 252 van hetzelfde tijdschrift.

‘Wij besteden miljarden aan de oplossing van een probleem waarvan we de oorzaak kennen. Verbijsterend!’ Dit is een citaat van dr. Hanno Pijl, hoogleraar en internist LUMC, lid van de Gezondheidsraad. In zijn onderzoek deed een groep mensen met de diagnose diabetes type 2 mee. Het project heet ‘Keer diabetes om’. Veel mensen die meededen aan dit project, gaven aan geen medicijnen meer te hoeven nemen, dankzij het aangepast voedingspatroon.

Ervaringen

Op jonge leeftijd had ik al hypoglykemie, de voorloper van diabetes. Ik was extreem moe en had periodes van depressies. Er ontstond een spontaan gesprek met iemand voor de natuurwinkel. ‘Het leven zonder gluten is een feest’, zei ze. Zij was verlost van depressies en vermoeidheid. Nog diezelfde dag stopte ik met het eten van gluten. Ik herkende mijzelf in haar verhaal. Sindsdien ben ik niet meer chronisch vermoeid en heb ik voldoende levenslust. Door glutenvrij te eten heb ik kunnen voorkomen dat diabetes zich bij mij ontwikkelde. Gluten is de grootste vijand voor mijn lichaam en geest. Nu mag ik mijn positieve ervaringen doorgeven aan anderen die nog zoekende zijn. Hierbij een oproep aan de wetenschappers: meer wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen glutenintolerantie en diabetes. Laten gezonde voeding, beweging en ontspanning de juiste en natuurlijke medicijnen zijn. De beste arts staat in de keuken.

Toen ik een jonge vrouw leerde kennen, was al bekend dat zij prediabetes had. Door de schommelingen van de bloedsuikerspiegel had zij last van stemmingswisselingen. Op een gegeven moment besloot zij om glutenvrije en plantaardige voeding te eten. Zo heeft zij kunnen voorkomen dat dia­betes zich ontwikkelde. Ook is zij afgevallen en heeft meer levenslust en energie.

Wat een niet erkende glutenintolerantie doet in een familie:

oma – diabetes, dochter – ziekte van Crohn, haar echtgenoot – depressie, hun oudste zoon ADHD, hun jongste zoon autistisch gedrag en verslavingen.

Adviezen

Het Diabetes Fonds zet zich al jaren in om de hoeveelheid suiker in voedingsproducten omlaag te krijgen. Mijn advies is: boycot producten met verborgen suikers, door deze niet te kopen. Verandering in de hoofden van fabrikanten begint bij het koop­gedrag van de consumenten. Laten we met z’n allen de strijd aangaan met de suiker- en graanconsumptie. Granen en suikers zijn bovendien sluipmoordenaars voor onze hersenen. Zo’n 25% van de Nederlandse bevolking heeft een hersenaandoening, waaronder een depressie. Dat zegt al genoeg! Alcohol en exorfinen in tarwegluten remmen de productie van serotonine. Serotonine heeft invloed op ons zenuw-gestel en humeur. In plaats van aandacht te geven aan een ziekte, kun je beter je gezondheidssituatie bevorderen door natuurlijke en verse voeding te eten. Lichaam en geest hebben de juiste brandstof nodig. Door goed te luisteren naar de reacties van je lichaam kun je ziekten voorkomen. Door negatieve energie om te zetten in positieve energie zal de kwaliteit van je leven beter worden.

Een uitspraak van de Amerikaanse neuroloog David Perlmutter in zijn boek Het glutengevaar: ‘Ik was er getuige van hoe eenvoudige veranderingen in eetgewoontes een eind maakten aan depressie, CVS, diabetes type 2, dwangmatig gedrag, vernauwd bewustzijn en bipolaire stoornis. Gluten is een ‘sluipkiem’, omdat het blijvende schade kan veroorzaken, terwijl je nog niets in de gaten hebt’. Hij noemt granen een terroristenorganisatie die het gemunt heeft op lichaam en geest, met name de darmen en hersenen. Er is een relatie tussen hersenen en darmen (ons tweede brein). Perlmutter schrijft ook: ‘Het is een verbijsterende gedachte dat we door een verandering in eetgewoontes kunnen voorkomen dat we diabetes of alzheimer krijgen.’

Carl C. Pfeiffer (1908–1988) schreef al over ‘de gevaren van het dagelijks brood’ in zijn boek Nutrition and mental illness (Nederlandse vertaling: Voeding en psyche). Gluten beschadigt niet alleen het lichaam, maar ook relaties.

Mijn missie is: het verslaan van de grootste terrorist voor ons brein: gluten. Het eiwit gliadine in gluten zet bepaalde hersencellen in werking die daardoor ontstoken raken en zo het eigen brein aanvallen: een soort auto-immuunaandoening. Ik ben blij, want ik eet glutenvrij… nu jij. Wees lief voor jezelf.

De genoemde artikelen vind je ook in mijn boek Histamine en ik. Geef vooral de darmen de juiste aandacht; daar begint alles.

Didy van de Veer

www.levendvoedsel.nl