Restverschijnselen operatie bij dieren
Uit: Nr. 276, nov/dec 2021
Rond Oudjaar krijg je als homeopathisch dierenarts altijd veel vragen van hondeneigenaren. Sommige honden zijn verschrikkelijk bang voor vuurwerk! Het geknal is veel te hard voor hun scherpe gehoor en soms vinden ze de lichtflitsen ook maar niets. Veel honden kunnen geholpen worden met de ‘gebruikelijke’ middelen die je geeft bij vuurwerkangst. Sommige honden reageren er aanvankelijk wel goed op, later totaal niet meer. Dan is het opletten geblazen! Wat is hier aan de hand?
Epke is zo’n hond. Een heel atletische, 7 jaar oude whippet. Begin januari belde zijn baasje. Zijn eerste levensjaren was hij nergens bang voor, maar de laatste twee jaar is dat erg veranderd. Hij durft sinds oudjaar ’s nachts zijn bench niet meer in, een voorheen erg veilige plek voor hem. Mogelijk heeft hij knallen gehoord toen hij in de bench lag. Het gevolg daarvan kan zijn dat hij absoluut niet meer te bewegen is om de bench in te gaan. Wandelen is ook een drama! Hij loopt vrolijk mee naar buiten, maar na 5 minuten verandert hij in een angstig hoopje ellende dat alleen nog maar naar huis wil. Hij wil dan niet meer zijn behoefte doen. Hij trilt veel en is vermagerd door de stress.
Homeopatische Ketamine
Epke reageert te weinig op de aangewezen homeopathische middelen. Al analyserend en mijmerend kwamen we op iets anders. Epke heeft ook een tandsteenoperatie met kiesextracties (onder narcose) ondergaan. Toen viel bij ons het kwartje! Dat is de waarschijnlijke oorzaak.
Bij een operatie wordt als premedicatie vaak Ketamine gebruikt. Een mooi middel om een dier in slaap te krijgen, maar helaas met nogal wat bijwerkingen. Van mensen die dit middel toegediend hebben gekregen, is bekend dat men er nogal eens van gaat hallucineren. Bij dieren weten we dat niet zo precies maar ik heb al een aantal honden gezien, die hier erg slecht op reageerden.
Epke kreeg het homeopathisch gepotentieerde ketamine 30K. Na 2 innames leek hij even helemaal de oude en liep gewoon zijn bench in. Vlot daarna werd hij weer bang. We hebben direct een hogere potentie gegeven: ketamine 200K.
Na de eerste inname reageerde hij direct al minder angstig en ging probleemloos de bench in. De angst verbeterde elke dag, tot hij 4 dagen later weer een knal hoorde en rillend van angst terugkwam van de wandeling. De eigenaar heeft direct de ketamine 200K voor de tweede maal gegeven waar Epke ook nu weer goed op reageert. Zijn herstel zet door en verbetert elke dag. Hij wandelt zelfs zonder angst in het donker en hij gaat probleemloos de bench in.
Verkeerde toepassingen
Ook de schnauzer Sergeant was geopereerd, en had als premedicatie ketamine gehad. Toen hij ’s avonds thuiskwam, bleek hij ander gedrag te vertonen. Zodra de schemer inviel, sloop hij door het huis, kroop op de schemerlamp af en probeerde in de gloeilamp te bijten. Hij staarde daarbij de eigenaresse aan alsof hij haar niet herkende en hij leek haar te willen aanvallen. Nadat hij geslapen had, gedroeg hij zich weer normaal. De volgende avond, na het intreden van de schemer, begonnen alle symptomen opnieuw. Ketamine 30K hielp Sergeant van zijn klachten af.
Op YouTube staat een ‘grappige’ video van een ‘very angry cat’. Als je begrijpt wat er aan de hand is, is dit absoluut niet grappig. Het is een schoolvoorbeeld van een kat die last heeft van een narcose met ketamine nadat hij is ontwaakt.
Als uw dier geopereerd moet worden: probeer te voorkomen dat ketamine gebruikt wordt.
Is dit toch noodzakelijk, of heeft uw dier restverschijnselen van ketaminegebruik uit het verleden: homeopathie kan uitkomst bieden!
Liesbeth Ellinger
Dierenarts, gespecialiseerd in homeopathie
l.ellinger@centaurea.nl