Vuurwerkangst bij honden
Uit: Nr. 258, nov/dec 2018
Als jouw hond ook bang is voor vuurwerk ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in alles wat zijn angst mogelijk zou kunnen verminderen. Misschien ben je zelfs wel op zoek naar een wondermiddel om ervoor te zorgen dat jouw hond in de toekomst geniet van de jaarwisseling. Sorry dat ik je uit de droom moet helpen, maar zo’n wondermiddel bestaat niet. En de kans dat je hond Oud & Nieuw geweldig leuk gaat vinden, is ook niet heel groot. Maar gelukkig zijn er wel een heleboel dingen die je kunt doen om je hond te helpen om op een minder stressvolle manier de decembermaand en de jaarwisseling door te komen.
Door verschillende methoden te combineren, is de kans dat er wezenlijk iets verandert in de beleving van je hond het grootst. Een pilletje, poedertje of druppeltje alleen geeft zelden voldoende resultaat. Zonder training leert je hond nooit dat vuurwerk niet eng is. Zonder eerst de stress te verminderen zal je hond nooit in staat zijn om iets nieuws te leren en is training dus onmogelijk. Zonder de lichamelijke spanning te verlagen zal je hond nooit geestelijk kunnen ontspannen. Zonder goed management zijn de omstandigheden niet optimaal voor je hond om zich veilig te voelen. Ga dus op al deze gebieden aan de slag als je vuurwerkangst bij je hond wilt verminderen.
Tellington TTouch®
Met de zachte aanrakingstechniek TTouch® help je bij je hond stress te verminderen en spanning los te laten, zowel lichamelijke als geestelijke spanning. Door gedurende het jaar regelmatig een paar minuten per dag te TTouchen zorg je er niet alleen op die momenten voor dat de spanning daalt, maar breng je ook de stressdrempel van je hond op de langere termijn omlaag. Je hond zal kalmer, zekerder en soepeler zijn en daardoor minder gevoelig voor allerlei prikkels, zoals bijvoorbeeld de vuurwerkknallen. Ook helpt het je hond om sneller te herstellen op het moment dat hij wél ergens van geschrokken is. De TTouches kun je bovendien in de stressvolle situatie zelf gebruiken om je hond direct gerust te stellen en te kalmeren.
OorTTouch®
Eén van de meest gebruikte vormen is de oorTTouch®. Deze levert een positieve bijdrage aan zowel de gezondheid als het algehele welzijn van het dier (en de mens!). Het stimuleren van de vele acupunctuurpunten die in het oor zitten, heeft niet alleen een positieve invloed op de ademhaling, hartslag, spijsvertering en andere vitale levensfuncties, maar werkt voor veel dieren ook kalmerend. Neem de oorflap voorzichtig tussen duim en vingers en strijk in 3 à 4 banen over de hele oorflap vanaf de kop naar het puntje toe. De strijkbewegingen worden rustig, zacht en met aandacht uitgevoerd.
Bandage
Een ander waardevol hulpmiddel is de lichaamsbandage. Dit is een elastische band die losjes om het lichaam van de hond gebonden zit. De constante lichte druk heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Ook voelen veel honden zich veiliger tijdens het dragen ervan. Om ervoor te zorgen dat je hond inderdaad minder stress – en niet juist meer stress! – ervaart door het dragen van de bandage, is het wel van belang dat je de bandage op de correcte manier omdoet en dat je je hond er op de juiste manier aan laat wennen. Als dit niet op de juiste manier gebeurt, kan het juist meer spanning opleveren, en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt bereiken. Laat je adviseren door een gediplomeerde coach of practitioner zodat je de bandage op een verantwoorde wijze kunt inzetten.
Extra ondersteuning
Voor extreem angstige honden zijn de aanrakingen en de bandage van TTouch® wellicht niet voldoende om alle angst weg te nemen. Wel zijn het waardevolle aanvullingen om de stress in ieder geval te verminderen. Indien extra ondersteuning nodig is, kan de behandeling prima gecombineerd worden met natuurlijke middelen, zoals bijvoorbeeld bloesemremedies, homeopathie, kruiden, etherische oliën of feromonen, maar ook met reguliere medicatie. Naast alle ondersteuning is het ook noodzakelijk om te gaan trainen, zodat je hond leert dat harde geluiden en vuurwerk geen reden zijn om bang te worden. Ook goed management is van groot belang voor een rustige jaarwisseling.
Tips voor oudjaarsavond
Laat je huisdier niet alleen tijdens de jaarwisseling.
Houd katten binnen en laat honden omstreeks 22:00 uur nog gauw een keertje plassen (als ze naar buiten durven).
Medeleven is goed, medelijden niet. Met andere woorden: steun je dier maar ga niet mee in de angst. Vertel hem hoe knap hij is, dat hij bij jou veilig is, dat hij zo’n mooie schuilplek heeft gevonden, etc.; zolang het maar een positieve insteek heeft. Vermijd dingen te zeggen als: och wat ben je zielig, wat is het eng hè, wat verschrikkelijk, etc. Negeer je dier in ieder geval niet! Dit is een achterhaald (en helaas hardnekkig) advies en zorgt er zeker niet voor dat je huisdier zich veiliger gaat voelen.
Sluit ramen, deuren en ventilatieroosters om de geur zoveel mogelijk buiten te houden. De meeste dieren vinden de flitsen ook eng, dus sluit de gordijnen en doe veel licht aan. Vergeet ook het kattenluik niet te vergrendelen.
Zet muziek aan. Bij voorkeur niet de radio of tv omdat daar om 00:00 uur ook vaak vuurwerkgeluiden zijn.
Laat je dier zelf een plek uitzoeken: bij je op de bank, in de kelder, achter de toiletpot, op zolder, in de kast, onder het bed, in de badkamer… waar hij zich dan ook maar veilig voelt.
Ga naar een vuurwerkvrij vakantiepark.
Hoop
Naast het hierboven genoemde is er nog veel meer wat gedaan kan worden om vuurwerkangst te verminderen. Ieder dier is uniek en reageert anders. Daarom zijn er geen kant-en-klare oplossingen, maar is de aanpak om vuurwerkangst te verminderen echt maatwerk. Laat je hierin begeleiden door een deskundige. Ook al heb je al veel geprobeerd, geef de hoop niet op! Door het combineren van verschillende opties kan in bijna alle gevallen de angst op z’n minst iets omlaag gebracht worden.
Ingrid Mus-Huijsman
Gecertificeerd Tellington TTouch® trainer (P2) en gecertificeerd Bachbloesem- adviseur; GoedBeterBeest | Tellington TTouch® Apeldoorn
www.goedbeterbeest.nl
info@goedbeterbeest.nl
www.facebook.com/goedbeterbeest