Eczeem alias jeukende huiduitslag

Uit: Nr. 250, jul/aug 2017

Zo’n 50 jaar geleden sprak men van meer dan 80 soorten eczeem. Door steeds meer uitwendige (exogene) en inwendige (endogene) oorzaken is het aantal mogelijke oorzaken nu zéér veel groter en is het vaak verdraaid moeilijk om de onderliggende oorzaak op te sporen. Bij deze overpeinzing gaat het niet om de talloze mogelijke oorzaken van eczeem, maar over de daarbij optredende jeuk en de behandeling daarvan.

Pijn is vaak haast niet te harden, maar gelukkig beschikken wij tegenwoordig over een breed scala aan effectieve pijnstillers, helaas mét de bijbehorende bijwerkingen. Tegenpijn geven zoals met een TENS-apparaat (Transcutane elektrische neurostimulatie; red.) geeft ook soelaas, alsmede veel homeopathische en natuurlijke geneeswijzen. Hypnotherapie blijkt ook wonderen te kunnen verrichten, evenals deskundig magnetiseren om zo de oorzakelijke lokale diepe statische lading weg te nemen.

Jeuk bij eczeem

De jeuk bij eczeem kan onduldbaar ernstig zijn en de getroffene langzaam gek maken. Als je geteisterd wordt door ondraaglijke jeuk – die zeker zo erg kan zijn als ondraaglijke pijn – is het van belang dat je je nagels zo kort mogelijk houdt en deze vele malen per dag desinfecteert met een antiseptische vloeistof. Dunne handschoenen van textiel en het bedekken van zoveel mogelijk jeukende huid met beschermend textiel helpen zeer goed om nog meer ellende door voortdurend krabben te voorkomen. Een voorbeeld daarvan is een levensgevaarlijke bloedvergiftiging door Staphylococcus aureus, een veel voorkomende huidbacterie. Antibiotica, desnoods intraveneus, zijn dan een must. Bij nattend eczeem helpt zinkzalf wel wat, maar de uitgedroogde huid heeft daarna dan wel weer bijvoorbeeld regenererende granaatappelolie nodig om te herstellen.

Remedies

Als remedie worden suf makende antihistaminica gebruikt, sedativa (kalmerende middelen; red.), corticosteroïd-houdende crèmes en in de ergste, tot wanhoop gedreven gevallen zelfs prednisolon oraal, voor langere of zeer lange tijd. Dit ondanks de 28 ernstige bijwerkingen, zoals onder andere suikerziekte, hoge bloeddruk, hartfalen, een vollemaansgezicht, onderdrukking van het immuunsysteem, spieratrofie (spierafbraak; red.), osteoporose, staar, glaucoom (groene staar; red.), vertraagde wondgenezing, neiging tot depressie, zelfs suïcidegevaar.

Steroïden onderdrukken de huidreactie simpelweg. Zo leert die huid, het lijf, niet het probleem zelf op te lossen, zoals dat het geval is bij de meeste van de 25% jonge kinderen met eczeem. Ze groeien er in de meeste gevallen gewoon overheen. Kortdurend gebruik van corticosteroïden kan levensreddend zijn en heel veel leed verzachten.

Bij plaatselijk gebruik zou er geen vuiltje aan de lucht zijn bij langdurige toepassing, omdat ze via de huid nauwelijks in het lichaam worden opgenomen. Dat ‘onschuldige’ gebruik blijkt in de praktijk overduidelijk helemaal niet zo onschuldig te zijn en op zijn minst al te vaak te leiden tot ernstige afhankelijkheid; ook blijkt het op de lange duur niet meer afdoende te helpen.

Eczeem en astma

Ongeveer 25% van alle jonge kinderen heeft last van eczeem, vaak in combinatie met astma. Dat kan o.a. komen door een onvoldoende spijsvertering met een tekort aan maagzuur en vitamine B12. Dat is goed meetbaar met behulp van een ingeslikte sensorcapsule. Als je dat tekort compenseert met Betaine HCL (hydrochloride; red.) met pepsine en vitamine B12 onder de tong, verdwijnen het eczeem en de astma spoedig. Te makkelijk grijpen naar steroïdhoudende crèmes geeft weliswaar tijdelijke verlichting, maar heeft het genoemde bezwaar van blijvende afhankelijkheid en tenslotte soms falen. Het blijkt buitengewoon moeilijk te zijn hier ooit weer vanaf te komen; dat kan vele ellendige maanden van vreselijke jeuk duren. Gelukkig zijn er al heel lang zeer efficiënte klassiek-homeopathische vormen van aanpak bij eczeem én voor het afkicken van tientallen jaren smeren met steroïdhoudende crèmes. Daarnaast zijn een optimaal voedingspatroon en de nodige voedingssupplementen van belang.

Het zou voor alle betrokkenen een grote zegen zijn als de al te gebruikelijke kortsluiting eczeem / steroïden voorgoed tot het verleden zou behoren.

Zelfzorg

Is er een alternatief voor het beschadigende onbeheersbare krabben? Jazeker, en dat is (tegen)druk geven op de jeukende plaatsen met je vingers of duimen. Anti-jeuk-pennen kunnen ook helpen.

Dr. J. Sauter, arts

habarijim@gmail.com