Fit in de herfst
Uit: Nr. 264, nov/dec 2019
Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) spreken we vanaf de maand oktober over de herfst. De zon staat lager, het wordt frisser en de dagen korter. De natuur laat zich zien met prachtige herfstkleuren.
Herfst hoort bij het element metaal. Bij dit element horen de longmeridiaan en de dikkedarmmeridiaan. De energie trekt naar binnen toe, net als in de natuur. Kijk maar naar de loofbomen die beetje bij beetje hun bladeren verliezen doordat er minder voeding naar de takken gaat. Het element metaal staat voor oogst, grenzen aangeven, moed hebben, verdriet loslaten.
De longen maken deel uit van de onderste luchtwegen. De neusholte, mondholte, keelholte en het strottenhoofd vormen de bovenste luchtwegen. Bij de onderste luchtwegen horen de luchtpijp, de luchtpijptakken en de longen met de longblaasjes.
Met de longen ademen we in en uit. De longen zorgen voor optimale zuurstof- en energieopname en ze zorgen voor de afvoer van afvalstoffen via de uitademing. We kunnen geen twee minuten zonder ademhaling en toch is ademhalen zo vanzelfsprekend dat er normaal gesproken, helaas, weinig aandacht aan wordt besteed.
De dikke darm zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd en de voedselbrij wordt ingedikt. Deze darm loopt van rechts onderin de romp omhoog (de stijgende dikke darm), om vervolgens overdwars naar de linkerkant van de romp te gaan en daar naar beneden te gaan (de dalende dikke darm). Deze eindigt met de kronkelende darm uiteindelijk in de endeldarm.
De longen en de dikke darm zijn essentieel voor de weerstand in het lichaam. Verstoringen in deze organen maken het lichaam vatbaar voor virussen en bacteriën. Verkoudheid, griep, ademhalingsproblemen, keelontsteking, hyperventilatie, rsi-klachten, astma, eczeem, constipatie, jeukende huid e.d. zijn bekende vormen van disbalans in het metaalelement.
De longen en de dikke darm zijn gevoelig voor droogte en zullen in de herfst extra aandacht vragen. Door de droge centraleverwarmingslucht, de uitdrogende werking van koffie, zwarte thee en roken worden de longen belast. Door droogte kun je droge hoest krijgen en de ontlasting kan indrogen, waardoor constipatie kan ontstaan. Ook de huid wordt droger en kan last krijgen van de wisselende binnen- en buitentemperatuur, de harde wind en regen.
Bij beginnende verkoudheidsverschijnselen kun je meteen extra maatregelen nemen om erger te voorkomen:
• goed drinken (het liefste lauwwarm water);
• gezonde gevarieerde voeding;
• aandacht voor je ademhaling;
• bijtijds rust nemen;
• stomen met heet water en enkele druppels etherische olie (bv. eucalyptus, kamille, tijm);
• warm voetenbad en daarna lekker je voeten masseren.
Het doen van oefeningen zoals de meridiaanstrekking versterkt je hele doen en laten. Je blijft meer in je midden, ook met emoties. Je voelt je energieker. De volgende oefening hoort bij het metaalelement en is erop gericht om even alles los te laten:
Armen van voor naar achteren zwaaien
1 Ga staan met voeten op schouderbreedte.
2 Breng de armen evenwijdig horizontaal naar voren tot op schouderhoogte.
3 Laat de armen ontspannen naar beneden vallen.
4 Laat ze daarna weer op schouderhoogte terugkomen.
5 Zwaai een paar minuten rustig door.
6 Laat de armen uitzwaaien en naast het lichaam tot rust komen.
7 Blijf staan om het verschil te ervaren.
EHBO verstopte neus
Bij de neusvleugel zit het acupunctuurpunt dikke darm 20. Dit punt geeft bij activering meer lucht bij inademen via de neus en ruimt snot op. Plaats je pink of wijsvinger in het kuiltje naast je neusvleugel. Geef druk en verminder druk, een soort langzame pompbeweging. Je houdt je vinger op dat punt. Herhaal dit een aantal keer. Maak vervolgens kleine cirkels op dit punt. Je activeert zo de doorstroming. Laat het punt vervolgens los. Haal adem door beide neusgaten.
Voel je verschil? Als het goed is, krijg je meer lucht naar binnen door het neusgat dat je behandeld hebt. Herhaal dan alles bij het andere neusgat.