Hoofdeinde bed verhogen

Inclined Bed Therapy

Uit: Nr. 272, mrt/apr 2021

Door het hoofdeinde van je bed 15 cm. omhoog te brengen, verbetert zowel je slaap als je gezondheid. Dit is de Inclined Bed Therapy. Deze theorie is gebaseerd op het feit dat zwaartekracht een sleutelrol speelt in de manier waarop ons lichaam functioneert.

Voor het leven op aarde zijn de zwaartekracht en de energie van de zon van groot belang. De meest voorkomende hulpbronnen zijn mineralen en water.

De oceaanstromingen worden voortgestuwd door zwaartekracht. Deze zwaartekracht ontstaat door de veranderingen die optreden wanneer de wind rond IJsland verdamping en afkoeling teweegbrengt, waardoor het oppervlaktewater van de zee dichter wordt. Dit zorgt voor een krachtige neerwaartse stroming; het dichte zeewater keldert helemaal naar de oceaanbodem. Hierdoor genereert het dichte zeewater een retour-stroom en trekt het vanaf de evenaar warmer, minder dicht water omhoog.

Op deze manier ontstaat de Golfstroom, een enorme onderwaterrivier die groter is dan alle rivieren ter wereld samen.

Astronauten

Hoe hebben planten, dieren en mensen kunnen gedijen en groeien? Het antwoord is simpel. Zij maken allemaal gebruik van de constante zwaartekracht.

Lange tijd werd gedacht dat de zwaartekracht een negatief effect op ons lichaam had, maar niets blijkt minder waar. Juist het ontbreken van zwaartekracht, en dus gewichtloosheid, heeft negatieve gevolgen voor ons lichaam. Dit is onder andere gebleken uit een onderzoek dat de NASA heeft uitgevoerd. De NASA wilde de degeneratieve effecten van reizen in microzwaartekracht reproduceren, zoals astronauten dat in de ruimte ervaren. De NASA onderzocht daarom de gevolgen bij proefpersonen die dagen of weken plat lagen, omdat plat liggen het effect van de zwaartekracht op het lichaam vermindert.

NASA-onderzoeken tonen aan dat langdurig plat liggen resulteert in negatieve effecten op het menselijk lichaam.

De NASA-onderzoeken toonden aan dat langdurig plat liggen resulteerde in negatieve effecten op het menselijk lichaam. Deze effecten omvatten botontkalking, de neiging om flauw te vallen bij het opstaan en problemen met balans en coördinatie. Dit kwam overeen met wat reeds was opgevallen bij astronauten die terugkeerden van een ruimtereis.

Als de zwaartekracht gedurende een aantal maanden compleet afwezig is, vindt er verlies van bot- en spiermassa plaats door onderbenutting. Het effect daarvan kun je goed zien als astronauten terugkomen van een lange reis: ze kunnen vaak niet eens meer lopen.

Door de afbraak van het botweefsel – weefsel waar veel mineralen zoals calcium in zitten – ontstaat er een overmaat aan mineralen in het bloed. Een hoge concentratie calcium in het bloed kan vervolgens zorgen voor calciumophoping in de nieren: nierstenen zijn het gevolg.

En doordat er een verminderde spierbeweging is, raakt de bloedsomloop ook van slag. Door de afwezigheid van de zwaartekracht loopt het bloed niet meer vanzelf naar de benen toe. Het resultaat is koude voeten, opgezwollen benen of een verminderd gevoel in de benen.

Andrew Fletcher

Al deze zaken waren voor de Engelsman Andrew Fletcher aanleiding om nader onderzoek te doen. Hij kwam er achter dat de oude Egyptenaren sliepen op een bed met een verhoogd hoofdeind en hij begreep dat dit niet zomaar gebeurde. Wanneer je namelijk ook tijdens het slapen gebruik blijft maken van de positieve effecten van de zwaartekracht, dan moet dat een positieve uitwerking op je gezondheid hebben. Zo ontwikkelde hij het idee van Inclined Bed Therapy.

De Inclined Bed Therapy is zeer eenvoudig: verhoog het hoofdeinde van het bed met 15 cm. (of meer, afhankelijk van de lengte van het bed). Het is belangrijk dat het hoofdeinde van het bed verhoogd wordt in één rechte lijn vanaf het voeteneind. Er mag dus geen ‘knik’ in het bed ontstaan. Het hele bed moet, van voeteneind tot hoofdeind, een stijging hebben van 5 graden. Bij een bed van 2 meter betekent dat dus een verhoging van 15 cm.

Wanneer je op deze manier rust en slaapt, kan je lichaam optimaal de sapstromen door het lichaam laten circuleren en dat heeft een positief effect op je gezondheid. Het kost je niets anders dan een paar boeken of stenen. Of misschien een paar meubelverhogers en je kunt al meteen
profiteren van de zwaartekracht en de rol daarbij in de circulatie.

NASA-onderzoeken toonden aan dat langdurig plat liggen resulteerde in negatieve effecten op het menselijk lichaam.

Even wennen

Hoofdeinde bed verhogenWanneer je voor het eerst in een bed gaat liggen dat op deze manier verhoogd is, zal het heel anders aanvoelen.

Je gewicht wordt bijvoorbeeld anders verdeeld over het matras. De wervelkolom zal onder zachte tractie worden geplaatst. Handen en voeten zullen warmer aanvoelen. Je lichaamstemperatuur zal een nieuw niveau van warmte vinden. Mogelijk is er in eerste instantie de neiging om uit bed te glijden, maar dit gaat snel over.

Je kunt je hart horen kloppen in je oren, maar dat zal binnen ongeveer 10 minuten nauwelijks meer het geval zijn. Wellicht lopen je sinussen leeg en als snurken een probleem is, zal dat zeer waarschijnlijk een stuk verbeteren.

Ook is het mogelijk dat je lichaamstemperatuur rond 03.30 uur niet met 2 graden daalt, wat gebruikelijk is wanneer men op een plat bed slaapt. De ademhaling wordt dieper en er komt meer zuurstof in de bloedstroom om spier-, bot- en weefsel­cellen te helpen herstellen.

En het kan zijn dat je in de nacht minder vaak naar het toilet hoeft en dat de stoelgang bij het ontwaken betrouwbaarder en regelmatiger wordt. Als je vaak diarree hebt, kan het zijn dat de ontlasting steviger wordt door de aanzienlijke veranderingen in het spijsverteringsstelsel.

Geduld en doorzetten

We hebben de neiging om ons te concentreren op knagende pijntjes en kwalen. Intussen zien we structurele veranderingen in onze gezondheid en welzijn over het hoofd. Neem dus de tijd: bij serieuze aandoeningen kan het tot 4 maanden duren voordat er aanzienlijke gezondheids­verbeteringen van de Inclined Bed Therapy merkbaar zijn.

De eerste twee weken kunnen een uitdaging zijn. Zij zijn voor veel mensen een drempel om eraan te beginnen. De kans bestaat zelfs dat in die eerste weken de Inclined Bed Therapy wordt gestopt en de blokken weer onder het bed vandaan worden gehaald. Maar nadat je die blokken onder het hoofdeinde van het bed vandaan hebt gehaald, zul je toch de duidelijke verschillen ervaren tussen plat en schuin slapen. En zul je hoogstwaarschijnlijk de blokken toch weer terugleggen.

Af en toe terugkeren naar plat slapen – bijvoorbeeld wanneer je logeert – is een goede manier om te vergelijken wat er met je bloedsomloop en lichaam gebeurt. Echter, voortzetting en doorzettingsvermogen is bij de Inclined Bed Therapy essentieel om de voordelen echt te ervaren.

Op de site van de Inclined Bed Therapy staan veel testimonials van mensen die de positieve effecten van deze eenvoudige methode hebben ondervonden en dit graag willen delen. Zo staan er positieve ervaringen genoemd van mensen met reuma, multiple sclerose, rugproblemen, Parkinson, osteoporose en slaapproblemen.

Kitty Hartkamp

Bron: www.inclinedbedtherapy.com,
met toestemming van Andrew Fletcher