Koude voeten

Uit: Nr. 248, maa/apr 2017

Ons lieskanaal wordt gevormd door ons bekken en aan de bovenkant een dikke bindweefselstreng die loopt van het onderste bekkenuitsteeksel naar het schaambeen. Over de bodem lopen de diepe buikspier (de haasspier) en de grote bekkenspier die samen onze beenheffer zijn.

De grote beenzenuw (de nervus femoralis), de grote slagader naar, en de ader van het been (resp. de arteria en de vena femoralis) lopen beschermd door het lieskanaal heen, evenals de zaadstreng naar en van de teelballen.

Het vrouwelijke bekken is breder en platter dan dat van de man en dat gaat ten koste van de ruimte in het daardoor ondiepere lieskanaal.
Wanneer de beenheffer (de musculus iliopsoas) verkrampt en verkort is, is deze dikker dan normaal en kan dan de zenuw en de bloedvoorziening in de benen deels afknellen. Zo komt het dat nogal wat vrouwen last hebben van koude voeten.
Naast langdurig staan met onvoldoende actie van de kuitspierpomp (= stimulering van de bloedstroom door spierbeweging; red.), is de afknelling in het lieskanaal ook een belangrijke oorzaak van spataderen. Veel op (te) hoge hakken lopen met een holle rug en een geprononceerde bilpartij doet geen goed aan het plat houden van de beenheffer.

Deze spier is bovendien een voorkeursplaats voor storende elektromagnetische blokkades, met chronische onderrugpijn.

Een praktijkvoorbeeld

Die afknelling kan ver gaan, héél ver zelfs. Zo kwam er op mijn spreekuur een meisje uit Eindhoven dat door de extreme circulatiestoornissen in haar benen bijna niet meer kon lopen. Haar beenspieren waren ernstig verschrompeld (atrofisch) en nagenoeg krachteloos.

Een orthopedisch hoogleraar behandelde haar al jaren als een zware vorm van het Syndroom van Raynaud (= verkramping van de kleine slagaders; red.), zonder enig succes. Daarbij treden aanvallen van vaatspasmen op. In ernstige gevallen kun je de benen dan behandelen door het wegnemen van het tweede en derde sympathische lumbale ganglion (= zenuwknoop; red.). Gelukkig had hij deze ingreep niet aangedurfd, gezien het permanente karakter ervan.

Hij had gehoord dat je met magnetiseren wonderlijke resultaten kon bereiken.

restless legs

Zij kwam samen met haar vader in Bilthoven op mijn spreekuur. Hij had gehoord dat je met magnetiseren wonderlijke resultaten kon bereiken. Dat deed ik toen al vele jaren met groot succes.

Ik heb – in de loop van vijf weken, in 5 sessies van 45 minuten – (vanzelfsprekend met haar volledige toestemming) mijn handen op haar liezen gelegd, waarbij buitengewoon veel diepe statische lading vrijkwam die overging in mijn rechter hand en arm.

Omdat zij blind is en mijn mimiek niet kon zien, had zij hier grote moeite mee. Wellicht ooit misbruikt? Ik vraag nooit naar de emotionele voorgeschiedenis; dat is niet nodig om het probleem op te lossen. Als iemand mij iets wil vertellen, doet hij of zij dat wel, is mijn standpunt. Gelukkig was haar vader volledig overtuigd van mijn aanpak.

Na de laatste behandeling voelde ik geen negatieve lading meer en besloot haar 3 maanden later terug te vragen. Daarbij heb ik haar op het hart gedrukt heel vaak haar liezen te magnetiseren, de rest van haar leven. Stralend gelukkig kwam zij na die 3 maanden normaal lopend binnen. Op Tenerife had zij met haar vriend meer dan 7 kilometer vlot gelopen! De atrofie was helemaal weg, haar benen waren normaal gespierd en krachtig. De professor was stomverbaasd en vond het een wonder, en ik ook.

Effectief

Het werkt altijd, bij iedereen, ook al ben je nóg zo sceptisch. Gewoon doen; na korte tijd merk je vanzelf wat er gebeurt.

Wat gebeurt er dan? Door de warmte van je handen gaan de bloedvaten in het lies­kanaal open en ontspannen de verkorte, verdikte beenheffers, zodat de bloedvoorziening in de benen weer normaal wordt. Maar je heft ook de fnuikende, al jarenlang bestaande, elektromagnetische blokkade in liezen en onderrug definitief op.

Meestal hoef ik deze unieke techniek alleen maar even uit te leggen, zodat je zelf wat kunt doen aan koude voeten. In zware gevallen, zoals bij het meisje, help ik de mensen op weg.

Bij lage rugpijn moet je ook de lendenstreek zelf magnetiseren om het bovenstuk van de haasspier te ontspannen.
Goed om te weten en te doen.

Dr. J. Sauter, arts