Massage bij kanker

Uit: Nr. 250, jul/aug 2017

Wanneer je geconfronteerd wordt met de ziekte kanker, staat je wereld op z’n kop. Alle aandacht is gericht op je ziekte en niet meer op jou als mens. De aanrakingen zijn medisch, zakelijk en vaak pijnlijk. Het is dan plezierig om op een niet-medische manier aangeraakt te worden, door middel van een massage. Dat geeft ontspanning en verbetert de kwaliteit van leven.

Goed voor jezelf zorgen is misschien niet het eerste waar zieke mensen aan denken als ze in het ziekenhuis belanden en terechtkomen in een medische rollercoaster. Voor medici is het niet vanzelfsprekend om patiënten te adviseren over gezonde voeding en verzorging van lichaam en geest. In mijn praktijk geef ik massages aan mensen met kanker. Ik ontdekte dat er een verbinding kan worden gelegd tussen de reguliere en de aanvullende geneeskunde.

Effectief

Aandacht en aanraking geven tijdens een massage een fysieke en mentale ontspanning en dus een betere balans tussen lichaam en geest. Daarbij zorgt massage voor een betere bloedcirculatie en wordt daardoor de afvoer van afvalstoffen bevorderd. Bovendien kunnen verstoringen of blokkades in het lichaam verzacht of verholpen worden.

In de afgelopen decennia is massage – zowel preventief, helend als ontspannend – bijzonder effectief gebleken in de ondersteuning van onze totale gezondheid. Specifieke klachten kunnen ondersteund, dan wel verholpen worden met massage.

Voorbeelden daarvan zijn o.a.: stress, vermoeidheid, slapeloosheid, pijn, pms-klachten, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten, burn-out, angsten, rug-en nekklachten, fibromyalgie, slechte doorbloeding (kouwelijkheid).

Veel mensen denken dat kanker en massage niet samengaan, maar toch kunnen mensen met kanker veel baat hebben bij massage, die kan plaatsvinden in alle fasen van de ziekte. De massage geeft ontspanning, verbetert de kwaliteit van leven en helpt het contact met het lichaam te herstellen. Bovendien ondersteunt een massage het herstel, en kan die bijvoorbeeld pijn, slapeloosheid, vermoeidheid, angst, stress en depressie verminderen.

Herstel het contact

Het masseren van mensen die kanker (gehad) hebben, vereist de nodige kennis en inzicht. Bij kanker is het hele lichaam uit balans, en daarom zorgt de massagetherapeut ervoor dat de massage veilig is, kort duurt en gepaard gaat met zachte handgrepen. Bij vrouwen met borstkanker is het van belang dat er rekening wordt gehouden met mogelijk lymfoedeem. De therapeut bevordert dat de cliënt het contact met het lichaam kan herstellen en zij het weer als haar eigen lichaam kan ervaren. Bij de intake komen dan ook onder meer de ziektegeschiedenis aan bod, evenals de wensen en mogelijkheden van de cliënt.

Naast het fysieke aspect heeft de therapeut ook te maken met emoties die bij kanker horen, en daar is ook ruimte voor.

Aanpak

Massage geneest niet, maar het is bewezen dat het een positief effect kan hebben in alle fasen van de ziekte, tijdens of na de behandeling, bij herstel of zelfs in de palliatieve fase. Het geeft ontspanning, verbetert de kwaliteit van leven en helpt het contact met je lichaam weer te herstellen.

De speciaal ontwikkelde methode ‘massage bij kanker’ zorgt ervoor dat mensen met kanker op een verantwoorde wijze gemasseerd worden. Het is een vorm van ontspanningsmassage op therapeutische basis. Technische details over de vorm van kanker geven het inzicht welke plekken vermeden moeten worden. Maar vooral wordt gekeken naar wat iemand nodig heeft. Soms is dat even zoeken omdat iemand door de ziekte een afkeer heeft gekregen van zijn of haar lichaam en weer opnieuw moet leren luisteren. Jezelf toestaan om te ontdekken wat voor jou werkt, dat is belangrijk.

Bij deze vorm van massage gaat het erom de gezonde delen tot ontspanning te brengen. Soms brengen patiënten de hele dag door in het ziekenhuis, waarbij de nadruk steeds ligt op de aandoening. Het kan echter juist heel prettig zijn als die aandacht wordt verplaatst naar de gezonde delen van het lichaam. Dat kan heel ontspannend werken en de zorgen even naar de achtergrond doen verdwijnen. Je hoeft geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om te snappen dat zo’n massage de gemoedstoestand ten goede komt.

Complementair

Benadrukt moet worden dat de massage geen alternatieve geneeswijze is maar complementair wordt ingezet. Het zou al heel fijn zijn als de massage bij kanker in medische kringen als een echte, waardevolle aanvulling wordt gezien.

Bij een praktijkgeval krijgt een mevrouw een zachte massage van haar schouders, terwijl ze haar chemo ondergaat. De artsen vinden het prima en concluderen zelfs dat de bloeddruk van hun patiënt na de massage is gedaald.

De massages vinden in het algemeen plaats in de praktijkruimte, maar als een cliënt niet mobiel genoeg is, kunnen ze ook in het ziekenhuis of thuis plaatsvinden.

Samenwerkingsverband

Mijn praktijk is aangesloten bij het Netwerk Massage bij Kanker, een samenwerkingsverband van massagetherapeuten die een specifieke opleiding hebben gevolgd voor het masseren van mensen met kanker. Zie www.massagebijkanker.nl.

Anoushka Ebbinge

info@praktijkdecirkelrond.nl