Van je migraine af met osteopathie

Uit: Nr. 250, jul/aug 2017

Als je chronische hoofdpijn of migraine hebt, ben je bepaald niet de enige. Zo’n 1 op de 5 Nederlanders heeft minstens één dag in de week last van hoofdpijn, die ook kan leiden tot nekpijn.

Bij migraine is de pijn soms zó erg dat die een negatieve invloed heeft op het dagelijks functioneren. Voorbeelden daarvan zijn vermoeidheid, een lager concentratievermogen of stemmingswisselingen. Heb je al langere tijd last van hoofd- en/of nekpijn en kom je er maar niet vanaf? Je hoeft je er niet bij neer te leggen. Laat je van je klachten afhelpen met osteopathie!

Een osteopaat is opgeleid om op zoek te gaan naar de oorzaak van de klachten. Zo kan de oorzaak van nekklachten bijvoorbeeld liggen in een te hoge spanning van de hersenvliezen, wervelkolom, spieren, of zelfs van een slecht werkende darm. De osteopaat onderzoekt dan ook altijd de verschillende bewegingssystemen van het lichaam en gaat daar aan het werk waar de oorzaak wordt aangetroffen. De belemmerde weefsels worden opgezocht en met gerichte handgrepen wordt de oorspronkelijke beweeglijkheid en daarmee de natuurlijke balans hersteld. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam doet de rest.

Zoektocht

De osteopaat gaat op zoek naar functiestoornissen in het lichaam die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de migraine. Bewegingsbeperkingen van middenrif, nieren, longen, hart, spijsverteringsorganen (als maag, lever, darmen) kunnen leiden tot overprikkeling in de nek en het hoofd. Het feit dat het zenuwstelsel en de doorbloeding een rol speelt bij het ontstaan van migraine, wil niet zeggen dat de oorzaak ook per se in deze structuren ligt. Integendeel: de vraag die gesteld moet worden, is veel meer waardoor delen van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld bepaalde hersenzenuwen, geprikkeld worden en waardoor er op bepaalde momenten een verandering van de doorbloeding van de hersenen plaatsvindt.

Triggers

Mogelijke ‘triggers’ of veroorzakers van migraine kunnen zijn: bewegingsverliezen van de schedelbotten, blokkades in de nekwervels, wervelkolom of ribben, maar ook bewegingsverliezen van interne organen, waardoor hun functie zou kunnen verminderen. Het hormonale systeem bij vrouwen kan een grote rol spelen bij het ontstaan van migraine. De invloed van menstruatie op dergelijke klachten speelt vaak een grote rol. Maar ook functiestoornissen van onze uitscheidingsorganen (lever, nieren en darmen) kunnen bepalend zijn voor het ontstaan of de instandhouding van migraine. Voedingsmiddelen en -gewoonten zijn tevens een trigger en in de osteopathische behandeling worden dan ook adviezen daarover verstrekt.

Brenda de Blaeij

info@beterosteopathie.nl