Minder borstkanker? Alleen preventie gaat helpen / Deel 1

Uit: Nr. 250, jul/aug 2017

Als vrouwen eens wisten wat ze allemaal kunnen doen om hun borsten gezond te houden, zouden ze een stuk minder klachten hebben! Als Medisch Thermograaf geef ik vrouwen dagelijks inzicht in wat ze kunnen verbeteren aan de gezondheid van hun borsten.

Vrouwen missen vandaag de dag twee heel belangrijke dingen als het gaat om borstgezondheid, namelijk kennis (wat je concreet zelf kunt doen) en een preventieve onderzoeksmethode (medische thermografie). In dit artikel wordt het hoofdstuk kennis behandeld, want met veel kennis zullen veel vrouwen al meer ontspannen borsten krijgen, minder pijn hebben en meer gerust zijn op de gezondheid van hun borsten. Hieronder geef ik waardevolle tips om de kennis over de borsten te vergroten.

In een vervolgartikel zal ik nader ingaan op de medische thermografie als borstonderzoeksmethode.

Borstonderzoek

Wachten tot je 50 bent en een uitnodiging krijgt voor het bevolkingsonderzoek is redelijk laat voor preventieve gezondheidszorg. Een methode die met je meekijkt vanaf ongeveer 25 jaar is een betere manier van preventie.

Mammografie zal je daar niet mee helpen, want bij een mammogram wordt alleen gezocht naar tumoren; dat is dus niet preventief, want als ze wat vinden, dan zit de tumor er al. Mammografie is voor jonge vrouwen ongeschikt vanwege de dichtheid van het borstklierweefsel. Thermografie is geschikt voor vrouwen vanaf 23 jaar. Deze methode kijkt naar zaken als lymfe, bloedvaten, temperaturen en patronen. De beelden brengen niet alleen een klein stukje borst in beeld maar een groot gebied, van hals tot onder de borsten en van oksel tot oksel. Zo krijgt de arts die deze beelden beoordeelt een duidelijk beeld over de vrouw. Op de thermografie zal nader worden ingegaan in het vervolgartikel.

Goede bh

Als je een bh wil dragen kies dan voor een voornamelijk katoenen bh zonder beugel. Een katoenen bh zorgt ervoor dat de huid kan blijven ademen. Het schuim van veel bh’s maakt dat eventuele ontstekingen kunnen broeien in de bh.

Draag een (beugel-)bh alleen als je dat echt belangrijk vindt. De beugel-bh (de sport-bh ook trouwens) is er schuldig aan dat het de stroom van lymfe in de borsten blokkeert. Op die manier is het moeilijk om afvalstoffen uit de borsten weg te voeren en kunnen borsten klachten ontwikkelen. De beugel bevindt zich precies op de plek van de belangrijkste lymfestroom. Doe ’s avonds en in het weekend de bh uit, en ’s nachts moet de bh natuurlijk helemaal uit! Borsten moeten wiebelen voor een gezonde lymfe-stroom. Uit een onderzoek (boek: Soma Grismaijer, Sydney Ross Singer: Dressed to Kill, Uitgeverij Avery Publishing Group, 1995) is gebleken dat beugel-bh’s mede schuldig zijn aan borstkanker.

PS: De redactie voegt hieraan toe dat beugels in bh’s ook de meridiaan energie verstoren, met alle kwalijke gevolgen van dien.

Mobiele telefoon

Draag geen mobiele telefoon in je bh, want het borstweefsel is zeer kwetsbaar. Op dit moment worden nieuwe soorten borstkanker ontdekt op de plek waar een mobiele telefoon gedragen werd. Zie voor meer informatie de blog op de site van De Groene Zuster ‘save the girls’.

Lymfebalans

Zorg voor een normale lymfe en vochtbalans in de borsten en oksels. Dat betekent dat je een deodorant zonder aluminium dient te gebruiken. Aluminium is giftig en stopt het zweten. Er zijn prima biologische deo’s op de markt die het vocht opnemen en waarbij je niet naar zweet ruikt.

Borstmassage

Masseer onder de douche je beide borsten, dat mag best stevig zijn. Op die manier breng je lymfe op gang en zorg je voor een afvoer van afvalstoffen. Wrijf als laatste in de richting van de oksel om echt af te voeren.

Droog borstelen

Start je dag met droog borstelen. Dit doe je dus droog en niet onder de douche. Strijk met een zachte borstel langs het hele borstgebied, vanuit de oksels, langs de sleutelbeenderen en over het borstbeen naar beneden. Op deze manier prikkel je de lymfe om in beweging te komen. Dit is kort en zeer effectief. Op de foto is te zien hoe de lymfe over de borsten loopt.

Borstweefselbehandeling

Een borstweefselbehandeling kan veel pijn en ongemak van de borsten wegnemen. Deze behandeling is een soort lymfedrainage in combinatie met een osteopathische manier van borstenbehandeling. Deze zorgt ervoor dat de borsten beter doorbloed worden, dat lymfe goed doorstroomt en de afvalstoffen goed weg kunnen. Daar waar afvalstoffen in het lichaam achterblijven, zullen chronische, laaggradige ontstekingen ontstaan. Dit zou kunnen leiden tot het vormen van ziektes in de borst(en).

Er staan op de site van VLOW® (https://www.lifestreamvlowregister.nl/) vlow-registertherapeuten al een flink aantal vrouwelijke therapeuten die deze opleiding gedaan hebben en kunnen helpen. Dit is iets wat je zelf niet kunt doen. Op een volledig ontspannen manier wordt borst voor borst behandeld. Een groot voordeel is ook dat er een paar extra handen meevoelen, diep in je borsten. Het resultaat is ontspannen borsten die heerlijk zacht aanvoelen.

Zelfonderzoek

Goed borstonderzoek doe je vooral ook door te kijken. Borstklachten ontwikkelen zich doorgaans maar in één borst tegelijk; het komt zelden voor dat twee borsten tegelijk ziek worden. Bij het bevoelen van de borsten wordt vaak onregelmatig weefsel waargenomen, en soms pijnlijke knobbels. Het blijkt dat 80% van deze pijnlijke knobbels cystes zijn die geen kwaad kunnen. Als je een knobbel voelt, ga dan naar je huisarts. Maar wat we vaak juist niet voelen zijn knobbels die te klein of pijnloos zijn. Het lichaam geeft wel seintjes als het niet goed gaat met een borst. Wat we kunnen doen om dat te ontdekken is kijken. Ga eens in de twee weken voor de badkamerspiegel staan om de borsten te observeren. Als je één borst groter hebt dan de ander, is dat je uitgangspunt. Let dus op asymmetrieën. Kijk of één tepel intrekt, of dat er ergens een deuk ontstaat, of dat er een sinaasappelhuid is op één borst. Gaat één borst ineens hangen of trekt één borst op? Dat zijn allemaal belangrijke signalen waar we op moeten letten bij een goed borstonderzoek.

Francine van Broekhoven

Meer tips en vragen over borstonderzoek met medische thermografie vind je op www.degroenezuster.nl

In een vervolgartikel wordt nader op de thermografie ingegaan.