Moeiteloos fit en vitaal met ismakogie

Uit: Nr. 279, mei/jun 2022

Beweeg bewust met ismakogie en bereik met minimale inspanning je maximale welzijn.

In De natuur uw arts laat ik je kennis­maken met Beweeg bewust met ismakogie, een andere manier van bewegen dan je waarschijnlijk gewend bent. Mijn kennis en ervaring met ismakogie heb ik de afgelopen 21 jaar opgedaan, samen met mijn cursisten in workshops en lezingen.

De houding- en bewegingsmethode ismakogie is ontwikkeld door Anne Seidel. In het midden van de vorige eeuw was zij schoonheidsspecialiste in Oostenrijk. Ze ontwikkelde zelf de methode ismakogie, waarvoor zij later de titel van professor kreeg. Het was haar doel, te ontdekken hoe je moeiteloos de schoonheid van het gezicht zo lang mogelijk kunt behouden. Tijdens haar jarenlange studie aan de Universiteit van Wenen, ontdekte ze dat je lichaamshouding niet alleen grote impact heeft op je uiterlijk en uitstraling, maar ook op je gehele welzijn. De basis van haar methode is het gebruik van je verbeelding en de kracht van subtiele onzichtbare spierbewegingen in je dagelijkse leven.

Wat maakt ismakogie zo bijzonder?

Het is de enige bewegingsmethode die ook de gezichtsspieren onzichtbaar activeert, samen met andere bewegingen van het lichaam. Belangrijk is dat je deze bewegingen met je gedachten – met je denken – bewust begeleidt, het is innerlijke fitness.

Dit is zeer waarschijnlijk ongewoon voor je, omdat je gewend bent bewegingen of oefeningen automatisch of met apparaten uit te voeren. Als je weet hoe het werkt, dan kun je ismakogie altijd en overal toepassen.

Ga doelgericht om met jezelf

Neem de eigen verantwoordelijkheid om je goed te voelen. Het resultaat is meer plezier en welbevinden in je dagelijkse leven. Je zult ontdekken wat jij nodig hebt en wat goed voelt voor jou. Ieder van ons heeft verschillende ideeën en behoeften, en toch hebben wij heel veel gemeen.

Wij kunnen ons denken en voelen bewust beïnvloeden, want die twee staan onlosmakelijk met elkaar in verbinding. De basis van ons denken en voelen, is onze houding.

De invloed van je lichaamshouding

Je lichaamshouding en je denken hebben grote invloed op je dagelijkse leven. Je zult herkennen waarom lichamelijke problemen en ongemakken vaak te wijten zijn aan een verkeerde houding en te veel stress. Integreer je bewust bewegen met ismakogie (voor de leesbaarheid vanaf nu ‘bewust bewegen’) in je dagelijkse leven, dan ontspannen je lichaam en geest al tijdens je werkzaamheden. Je versterkt je zelfvertrouwen, je krijgt nieuwe energie en een krachtiger uitstraling.

Bewust bewegen is geen therapie

Raadpleeg een deskundige als je gezondheidsklachten hebt. Vergeet niet daarnaast je lichaam in harmonie en balans te brengen. De oplossing van je klachten ligt ook vooral in jezelf. Ik wens je veel plezier met het lezen van de oefeningen en hoop dat je de oefeningen als makkelijk en prettig ervaart. Ik wens je veel succes.

Genoeg aan jezelf

Bij bewust bewegen heb je verder niets nodig, alleen jezelf. Geen speciale kleding, geen tools of apparaten, geen bepaalde locatie. Je bent vrij en onafhankelijk. Je hoeft er ook geen extra tijd voor uit te trekken. Ik laat je zien hoe je lichaam het beste werkt, met de juiste houding. Hoe je dagelijks moeiteloos zonder krachtsinspanning in beweging en fit blijft.

Schenk aandacht aan je houding

Je bent je waarschijnlijk vaak niet bewust van je lichaamshouding. In de loop der jaren heb je misschien onbewust bewegingspatronen aangenomen die je lichaam fysiek belasten.

Je lichaamshouding beïnvloedt ook je denken en hoe je je voelt, en is essentieel voor je gehele welzijn. Je wilt je prettig en goed voelen bij alles wat je doet. De juiste lichaamshouding kan je daarbij zeker helpen. Met een eerste oefening laat ik je zien hoe jij je houding in je dagelijkse leven op een eenvoudige manier kunt corrigeren, zonder spiegel.

Je lichaamshouding en je denken hebben grote invloed op je dagelijkse leven.

Een eerste oefening:

de juiste houding bij het staan

De basis van je lichaam zijn je voeten

Breng je lichaam in de juiste houding als je staat. Doe het volgende:

· Sta altijd op beide voeten.

· Verdeel je lichaamsgewicht over 3 steunpunten.

· Deze steunpunten zitten onder elke voet, bij de grote en de kleine teen, en bij de hiel.

 

 

De voeten staan altijd in een lichte V-stand op de vloer. Medebepalend voor de stand van je voeten, is de breedte en de stand van je heupen. Als je een tenger postuur hebt, staan je voeten dichter bij elkaar. Als je brede heupen hebt, is de afstand tussen je voeten wat groter. De afstand tussen je hielen is altijd kleiner dan bij je voorvoeten, zo staan je voeten in een lichte V.

De basishouding bij het staan

· Ga op beide voeten staan.

· Verdeel je gewicht over de steunpunten.

· Laat je armen langs je zij hangen, met de handpalmen naar je lichaam.

· Leg je handen op je heupen, opzij bij rok- of broeknaad.

· Hierbij wijzen je vingers naar de grond.

· Strek nu je middelvingers.

· Laat je handen met aangespannen middelvingers langzaam zakken.

· Voel hoe je hele lichaam zich aanspant en uitstrekt.

· Merk op hoe je buik- en bovenbeenspieren zich aanspannen.

· Ervaar hoe je rug en nek lang worden.

· Voel je armen en handen gestrekt langs je zij.

· Beweeg nu je vingers een beetje heen-en-weer, alsof je piano speelt. Zo zorg je dat de aanspanning in je lichaam weer terugvloeit.

· Laat ook je knieën ontspannen.

· Voel en word je ervan bewust dat je een mooie, rechte houding aanneemt.

· Met deze houding heb je je hele lichaam op orde.

· Alles zit nu op de juiste plek.

· Je schouders staan goed en ontspannen.

· Je kin en je enkels staan in een rechte hoek.

· Beide voeten staan goed en stevig op de vloer.

Voelt deze oefening goed voor jou, herhaal deze dan vaak. Daardoor wordt deze basishouding in je spiergeheugen opgeslagen. Je zult merken dat je er alleen maar aan hoeft te denken. Je spant alleen nog je middelvingers naar beneden aan, en je voelt meteen de strekking. Zo sta je makkelijk weer in een juiste houding. Je hebt geen spiegel nodig, omdat je voelt dat je helemaal goed staat.

Angelika van der Schilden

www.moveeasy.eu