Mudra’s

Uit: Nr. 269, sept/okt 2020

Met mudra’s kun je jezelf, en de mensen die je dierbaar zijn, helpen grotere en kleinere klachten te genezen of op z’n minst draaglijk te maken. Mudra’s kosten weinig tijd en moeite en je kunt ze haast overal doen.

Mudra’s zijn belangrijk om uw immuunsysteem in balans te houden, zoals u al vernomen heeft in ons tijdschrift nr. 265 van jan./feb. 2020. Juist in deze tijd is het belangrijk dit consequent te doen naast uw goede voeding en supplementen.

De begin- en uiteinden van de meridianen bevinden zich in het hoofd, de handen en de voeten. De geneeskunde in India gebruikt o.a. de vingerhoudingen (mudra’s) om op energetische, lichamelijke en psychische basis een evenwicht tot stand te brengen. Bekend zijn de mudra’s bij de Indiase dans.

In China staat de duim voor intuïtie (innerlijke energie) en de wijsvinger o.a. staat voor het menselijke bewustzijn (energie van buitenaf). Ook wij maken vaak onbewust gebaren: Wanneer iemand in onze ogen iets goed gedaan heeft dan steken wij onze duim omhoog. Of wanneer we iemand willen ondersteunen bij een examen, dan duimen we. Het handenwassen heeft niet alleen met gezondheid en tegen eventuele besmetting te maken, maar we stimuleren daarmee onze meridiaanpunten.

Onderstaand enkele mudratoepassingen.

hoofdpijn verlichtenHoofdpijn

Met de rechterhand de duim, de wijs- en middelvinger tegen elkaar. Met de linkerhand de duim op de zijkant van het middelste middelvingerkootje en de ringvinger tegen de duimwortel. Doe dit een paar keer per dag ongeveer 7 minuten. Deze mudra kunt u ook als preventieve maatregel gebruiken wanneer u weet dat u in een bepaalde situatie hoofdpijn krijgt.

Ademhaling

Deze mudra is wezenlijk meer dan een beetje lucht inhaleren. Met de rechterhand de duim, de wijs- en middelvinger tegen elkaar. Met de linkerhand de duim, middel- en ringvinger tegen elkaar. Dit ongeveer 4 keer per dag gedurende 5 minuten. Deze mudra helpt ook goed bij misselijkheid.

stress vingeroefeningen

Stress

Stress neemt, zeker in deze onvoorstelbare coronatijd, ons leven nog steeds in beslag. Stress kan nodig zijn om in bepaalde situaties te overleven, maar het mag ons niet steeds bij emoties (angst b.v.) verhinderen ons leven te leiden.

De Mudra om stress (angst) te verminderen: Met de rechterhand de duim en de middelvinger tegen elkaar; met de linkerhand het zachte gedeelte van het topje van de duim op de pinknagel. Ongeveer 5 keer per dag gedurende 7 minuten.

 

 

 

Deze eenvoudige manier helpt; probeer het maar.

Mudra’s zijn geen vervanging voor een arts maar ondersteunen doeltreffend de genezing.

Bartha Kort, hypnotherapeut

Tel. 0578 615569 (do+vr/10-12 uur)

via Stichting Natuurlijk Welzijn