Natuurlijk zien zonder bril, deel 4

Uit: Nr. 278, mrt/apr 2022

Ongelooflijk wat is er een hoop te ontdekken in het proces van natuurlijk zien. Wist je dat je de sterkte van je brillenglazen en contactlenzen sterk kunt verminderen? Tot zelfs zonder. Is dat makkelijk? Nee, je moet er wat voor doen en je gaat jezelf tegenkomen. Is het leuk? Ja, je gaat steeds weer dingen ineens scherper zien. Hoe? Met de dr. Batesmethode. Ga je weer mee op ontdekkingsreis?

Ik ontdek dat er meer nodig is voor een beter zicht. Met 1,5 à 2,5 uur mijn bril afzetten, ontspannen en oefeningen doen, ga ik het met mijn hoge sterktes niet redden. Natuurlijk zien is een levensstijl. Er is meer dat daarbij kan ondersteunen, zoals holistisch kijken.

· Let op je voeding. Eet geen bewerkt voedsel en liefst zo min mogelijk suiker. Ik laat de chips al een maand staan en merk dat ik het niet mis. Chocola is lastiger. Natuurlijk mag ik af en toe ook minder gezonde dingen eten. Het leven is om te genieten.

· Zorg dat je stressniveau naar beneden gaat. Stress zorgt ervoor dat je weerstand lager wordt en je vatbaarder bent voor ziektes. Dus ook voor gedoe in je ogen. Slaap voldoende. Wees uitgerust. Wees soepel en beweeg. Dat geeft meer zuurstof en helpt afvalstoffen afvoeren. Trampolinespringen is een manier om je lymfen enorm te helpen afvalstoffen af te voeren.

· Je mindset doet mee. Keer je negatieve gedachtes om. Wees zo positief mogelijk.

· Affirmaties helpen. Probeer de volgende eens: ‘Elke dag zie ik een beetje scherper.’ Of maak een vuist van je ene hand en sla drie keer rustig op de handpalm van je andere, terwijl je zegt: ‘Mijn ogen zien scherp.’

· Wissel van hand, sla weer rustig drie keer en zeg tegelijkertijd: ‘Mijn ogen zijn gezond.’

· Gebruik woorden die voor jou werken.

Alternatieve hulp: behandelingen

Er zijn ondersteunende behandelingen die je verder kunnen helpen. Elke behandeling die je lijf ontspant en ontstresst, helpt voor een beter zicht. Na een polarisatiebehandeling zie ik scherper. Na een shiatsubehandeling zie ik scherper. Dat zakt ook vrij snel weer weg. Maar het zijn bewijzen dat het kan en dat geeft me weer een boost. Bovendien leert shiatsu dat alle gebieden in het lijf op je voetzolen terugkomen.

TIP: Masseer je voeten bewust. Geef extra aandacht aan de tweede en derde teen (linkt aan de ogen), de grote teen (linkt aan het hoofd, zit meestal vol met gedachtes) en aan de vierde teen (linkt aan de longen, geven zuurstof en helpen afvoeren). Jezelf masseren of laten masseren, helpt. Het is zorgen voor jezelf. Lief zijn voor jezelf.

Gebruik je zorgverzekering

Mijn aanvullende zorgverzekering vergoedt € 200 voor alternatieve zorg. Begin 2021 dacht ik: laat ik dit bedrag eens opmaken, in plaats van in december erachter komen dat ik weer niets gebruikt heb. Niet alles wordt vergoed, maar de shiatsubehandeling bijvoorbeeld wel.

Wat krijg jij vergoed aan alternatieve zorg? Ga naar behandelaars op zoek! Gebruik het budget! Al is het puur verwennerij en ontspanning. Ze helpen zeker ook voor je zicht!

Neuro-optometrisch onderzoek

Een vriend tipt me over een consult bij de neuro-optometrist. Wat een verademing: houding en hersenen worden meegenomen en methodes als Bates zijn bekend. Het voelt als thuiskomen en het geeft me nieuwe inzichten. In mijn geval werd gezegd: ‘We gaan kijken welke tips ik kan geven, maar het kan zijn dat jouw proces ergens stopt. Ik kan niet garanderen dat je tot helemaal zonder bril kan komen.’ Ai, daar had ik helemaal niet over nagedacht. Kan het proces stoppen? Ik was het niet van plan en ik wil graag naar een bril met links –6.

Men liet me ervaren wat houding voor je zicht doet. Als ik op mijn zitbotjes zit, zie ik gewoon een beetje scherper. Als ik mijn voeten recht zet (mijn rechtervoet staat graag wat scheef) zie ik scherper. Dan wordt mijn verbazing nog groter als ik ontdek wat het effect is van lichttherapie (syntonics). Ik ga staan. Er wordt me een gele bril opgezet en gevraagd om voorover te buigen. Het is dat ik zelf zie wat er gebeurt, anders had ik het nooit geloofd. Ik kan gewoon verder vooroverbuigen. Dan moet ik een blauwe bril opzetten. En zonder méér inspanning kan ik nog verder vooroverbuigen. Geel en blauw licht helpen je lijf meer zuurstof opnemen en dus kun je verder strekken. Wauw!

Ik krijg de oefening mee om elke dag 10 minuten (niet langer) met de blauwe bril op, met mijn rug tegen de muur op de grond te zitten. Je stretcht dan de achterkant van je bovenbenen, en die zijn niet soepel bij bijziende mensen. Ik protesteer nog: ja ik heb scoliose, ik heb geen soepel lijf. Er wordt stellig geregeerd: jij bent bijziend. Bijziende mensen zijn strammer, minder soepel. Ai. Meer bewegen, soepeler worden, is niet alleen goed voor de conditie, maar ook voor mijn ogen. Overigens werkt blauw voor mij. Voor jou kan een andere kleur geschikter zijn.

Vervolgens krijg ik een lampje met groen licht. Ik moet op het lichtje letten. Het lampje wordt naar mij toe bewogen. Ergens op een punt ga ik dubbelzien. Daar voelt het moeilijker voor mijn ogen. Op dat punt wordt het lampje weer naar achteren bewogen. De oefening samen met het lampje (is effectiever dan alleen de oefening doen) leert mijn ogen om beter samen te werken.

Tot slot krijg ik de tip om LED-licht te vervangen voor halogeen licht. LED heeft geen frequentie, staat stil en dat is slecht voor je ogen. Halogeenlicht daarentegen heeft wel een frequentie. (Let op: de meeste optometristen kijken niet holistisch en nemen houding en hersenen niet mee in hun onderzoek.)

Elke behandeling die je lijf ontspant en ontstresst, helpt voor een beter zicht.

Terugval

Afgelopen zomer was er paniek. In mijn linker- oog zag ik ineens swiebertjes in mijn zicht. Als ik opzij keek, vlogen iets later de slingertjes mee. Keek ik de andere kant op, vlogen ze erna weer mee terug. Ze waren vrij duidelijk aanwezig in het midden van mijn zicht en veranderden ook van vorm. In lichte paniek belde ik de oogpolikliniek van het UMC. Ze wisten me gerust te stellen. Het bleken mouches in het glasvocht, ook wel floaters genoemd. Zolang het er niet heel veel werden, een deel van mijn zicht verdween of dat ik lichtflitsen zag, was het oké. De boodschap: er is niets aan te doen, leer ermee leven. Je hersenen gaan op den duur het plaatje weer normaal maken. Het kan ook zomaar verdwijnen of veranderen.

Mouches zijn dode cellen die niet goed afgevoerd worden. Als je ouder wordt, wordt het gelei in het glasvocht minder soepel door minder vocht. Een van de oorzaken blijkt hoge bijziendheid. Bates zegt: zuurstof en beweging zijn nodig om ze af te voeren. Superbelangrijk is ontspannen en palmeren (minstens een half uur per dag)!

De weken erna waren heel intensief. Hoe leerde ik erlangs te kijken als er steeds maar zwarte dingetjes door het beeld vlogen? Mijn leven ging een stuk langzamer. Ik was sneller moe. Met mijn linkeroog zag ik slecht, waardoor mijn hele zicht slechter werd. Zwaaien ging niet. Het was te heftig om zoveel swiebertjes in mijn zicht alle kanten op te zien vliegen. Wat een domper. Een gevoel van terug bij af zijn. Tegelijk voelde het ook als een heftige, maar belangrijke wake-up call. Ga weer terug naar de basis: ontspannen en palmeren!

Na een aantal weken kwam er meer rust in mijn zicht. Ik ontdekte dat ik al kleine stipjes in mijn zicht had en in mijn rechteroog ook al slingertjes, waar ik lang geleden blijkbaar al langs had leren kijken. Ik pakte weer wat oefeningen op. En af en toe als er rust in beide ogen was, zag ik gelukkig in de verte ook weer iets scherper.

TIP: Er is vaak één oog dominant. Dit geeft disbalans. Ga het andere oog meer bewegen, bijvoorbeeld met een ooglapje op (overdag!). Gooi bijvoorbeeld een tennisbal omhoog en vang deze op. Variaties: Klap tussendoor in je handen. Dit mag ook rennend op de plaats of terwijl je buiten loopt. Stuiter de bal op de grond en vang op. Stuiter het tegen de muur en vang op. En wissel van oog. Je ogen zien dan allerlei soorten bewegingen en daar houden ze van.

Nieuwe inspiratie

Ik ontdek Meir Schneider (67 jaar). Als kind zeiden zijn artsen: je bent blind, ga braille leren lezen. Hij is oefeningen gaan doen en ziet door de methode natuurlijk zien 70% zonder bril en mag zelfs autorijden (in Californië). Hij schreef boeken en heeft de school for self-healing (vanuit holistische visie) opgericht.  Abonneer je gerust op zijn nieuwsbrief met filmpjes en super praktische tips. Die man is echt een inspiratiebron voor wat er mogelijk is met ogen. Check https://www.self-healing.org.

Wat is het gaaf om te ontdekken dat er nog steeds zoveel mogelijk is!

Marieke Verkerk

www.mariekeophetstrand.nl