Zien zonder bril, kan dat?

Uit: Nr. 274, jul/aug 2021

Jazeker, met de Bates-methode

Herken je dit? Dat je eerst niet weet. Dat je vervolgens wel weet, maar niet gelooft. Om daarna te ontdekken dat het wel degelijk kan. Zo is het ook met het zien zonder bril: het kan.

Als je brildragend bent en je wilt graag weer eens zien zonder die bril, dan kun je de sterkte van je brillenglazen stap voor stap verminderen. Net zo lang, tot je weer zonder glazen kunt zien. Is dat gemakkelijk? Nee, want je moet er veel voor doen en je gaat jezelf tegenkomen. Is het leuk? Ja, want je gaat je omgeving steeds scherper zien. Hoe dat kan? Met de Bates-methode. Ga je mee op ontdekkingsreis?

Laat mijn netvlies los?

Ik kijkt tv en ineens zie ik cirkels. Hm … is het beeldscherm soms kapot? Nee, het is alleen als ik opzij kijk. Ik doe meteen het licht uit en ik ga slapen. Rust en slaap herstelt veel.

De volgende dag kan ik weer gewoon tv kijken, maar ik zie ook nog een plekje in mijn zicht. Dit is niet goed. In het ziekenhuis worden foto’s gemaakt. De dag erna is de uitslag. Ik krijg met spoed medicatie voor mijn oog. Er is angst voor het loslaten van mijn netvlies en dat moet absoluut voorkomen worden. In de week erna volgt een afspraak bij de oogarts voor een grondiger onderzoek. Men vermoedt een ontsteking, waardoor bloed achter het netvlies kon komen. De oorzaak is niet duidelijk. Wel draag ik al sinds de lagere school een bril en ben ik inmiddels flink bijziend. Dat betekent dat er veel spanning op het netvlies staat waardoor het dunner wordt, met kans op scheurtjes.

Uiteindelijke diagnose: PIC* (punctate inner choroiditis), ongeveer 300 mensen in Nederland treft dit.

Liever geen medicatie

Ik krijg een prednisonkuur. De oogspecialist adviseert extra medicatie om erger te voorkomen, maar ik stel voor dat ik drie maanden ‘mijn eigen ding’ doe. We worden het eens en ik skip rigoureus alle toegevoegde suikers uit mijn voeding, wetende dat het ontstekingen voedt. Ik doe drie lever- en darmreinigingen. Tot ieders verbazing blijft het oogbeeld stabiel. Ik mag weer zonder medicatie verder, maar ik moet wel met regelmaat op controle. En als mijn zicht ‘raar’ doet, meteen met spoed naar het ziekenhuis.

Een bril zet je ogen vast, waardoor ze continu strak staan van de spanning.

Bates-oefeningen

Toevallig lees ik iets over een cursus ‘Natuurlijk Zien met de Bates-methode’. Oogarts William Bates beschreef deze methode 100 jaar geleden in zijn boek Perfect Sight Without Glasses. Een bril zet je ogen als het ware vast, waardoor ze continu strak staan van de spanning. Zonder bril kunnen je ogen langzaam weer ontspannen en wennen aan hun natuurlijke manier van zien. Die avond doe ik, zonder bril, veel Bates-oefeningen aangevuld met moderne inzichten. Aan het eind van de avond zie ik daadwerkelijk iets scherper. Kan dit echt? Kennelijk, maar ik weet nog niet goed hoe ik dit in het dagelijks leven moet inbouwen. Dit kan niet in mijn leven, met mijn scherpte. Dacht ik.

De knop gaat om

De oogarts heeft een nieuwe boodschap: uit onderzoek blijkt dat er kans is op meer ‘gedoe’ rond het 50e jaar. Ai, laat ik bijna 50 zijn. Ik weiger het zomaar aan te nemen. Fijn dat er onderzoek is gedaan, maar iets in mij vertelt me dat het anders kan. Mijn lijf heeft dat al eerder bewezen.

Een vriend vertelt me over zijn ervaring met het afzetten van zijn bril en leent me zijn boek Natuurlijk Zien en de Bates-methode, van Saskia Naber. Ik begin te lezen. Maar ondanks mijn eerdere kennismaking met de Bates-methode, geloof ik nog steeds niet dat ik het ook kan.

Iets later vind ik nog een boek over de methode. De schrijver is 28 jaar en heeft –20. ‘U bent blind, we kunnen niets meer voor u doen.’ Iemand vertelt hem over de Bates-methode en hij begint te oefenen. Hij heeft immers niets te verliezen. In zijn boek beschrijft hij de methode en zijn eigen oefeningen. Ik herken ze meteen. Ineens gaat er bij mij een knop om: als iemand met –20 het kan, dan kan ik het ook! Ik heb immers betere ogen. En mijn zicht is stabiel. Ik ga het nu doen!

Experimenteren

De Bates-methode doe je met je bril af. Maar ik kan mijn bril niet ongestraft afzetten, zeker niet ineens. Ik heb immers mijn werk, ik ga er op de fiets heen. En ik wil boodschappen doen, ik wil op de pc werken. Bij wijze van experiment besluit ik om mijn bril elke dag een uur af te zetten. Ik vind het spannend, want ik zie erg weinig. Wat kan ik überhaupt doen? En hou ik een uur wel vol?

Je hebt geen scherp zicht nodig om te kunnen zien.

Enige tijd later maak ik een lijstje van de dingen die ik kan doen zonder bril. Dansen, mediteren, mezelf reiki geven, in de zon zitten tegen een boom, de kat aaien, planten en stenen energetisch voelen, in huis makkelijke klusjes doen, yoga, thee drinken, de was ophangen, nek- en schouderoefeningen doen, naar de wolken kijken… Tot mijn verbazing wordt het lijstje, van week tot week, steeds langer. En nog gekker: dat uur is ook zo voorbij. Ja, ik zie niet veel, maar dat is niet erg. Ik ontdek dat ik best veel kan doen zonder bril, zelfs met wazig zicht. Je hebt dus geen scherp zicht nodig om te kunnen zien. Een eyeopener!

En nu jij. Ik daag je uit om een aantal tips uit te proberen. Het hoeft niet allemaal tegelijk. Begin ergens en doe het stapje voor stapje. Want ook jij kunt dit. Of je nu heel jong bent of juist oud, of je nu glazen hebt met –8 of +3, of wellicht met een cilinder: het maakt niet uit. Misschien zie je scheel, ben je nachtblind, of heb je staar… probeer het. Verbetering of stabilisatie van het zicht is in heel veel gevallen goed mogelijk. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat een operatie, of medicatie, nooit goed is. Soms zijn er situaties waarin ze echt nodig zijn. Maar weet dat er meer kan! Veel meer dan opticiens, oogartsen en specialisten zeggen.

TIPS

Tip 1 – zet je bril af

Alles draait om ontspannen! Dus zet je bril eens af: zo vaak mogelijk en het liefst helemaal.

(In het begin leek het alsof de muren en kasten in huis ineens voor me sprongen en botste ik tegen ze aan. Terwijl ik toch echt weet waar ze staan. En als ik heet water in een beker schenk, moet ik er vlak boven hangen om te zien of de mok al vol is.)

Tip 2 – palmeren

Het is super ontspannend voor je ogen, om naar de kleur ‘zwart’ te kijken. Ga lekker zitten, liefst rechtop. Wrijf je handen even warm, maak ze tot een kommetje en leg ze over je ogen. In het begin kun je kleuren zien, maar na een tijdje ga je steeds meer zwart zien. Blijf eens 5 of 10 minuten zo zitten, of langer als het kan.

(Ik heb op mijn werk een mail rondgestuurd: ‘Als je me ziet zitten met mijn handen voor mijn ogen, dan ben ik niet in crisis. Dan geef ik mijn ogen rust.’)

Tip 3 – knipperen

Het is fijn voor je ogen, je maakt ze weer vochtig als je zacht en licht knippert.

(Merk je dat je aan het staren bent, knipper dan 30 seconden zo vaak en zo snel als je kunt. Dat geeft meteen verlichting.)

Tip 4 – ademhalen

In vergelijking met je andere organen, gebruiken je ogen drie keer zoveel zuurstof. Ze gebruiken zelfs meer zuurstof dan het hart. Maar we ademen vaak te oppervlakkig. Adem vaker diep in en uit, vanuit je buik. Zo geef je je ogen zuurstof.

(Je kunt memo’s in huis ophangen: adem en knipper.)

Dus start gewoon. Begin vandaag nog. Op een gegeven moment ga je echt beter zien.

Marieke Verkerk

www.mariekeophetstrand.nl

* Punctate inner choroiditis (PIC) is een ontsteking die vooral voorkomt bij jonge vrouwen. Symptomen zijn onder meer wazig zien en ‘blinde vlekken’ of ‘lichtflitsen’.