De Eik

Uit: Nr. 258, nov/dec 2018

U voelt zich moe en moedeloos? U wilt toch stug doorgaan en de lasten van een ander op u nemen en u negeert uw eigen behoefte aan rust? U loopt zich het vuur uit de sloffen, terwijl u eigenlijk op bent. Ga dan eens leunen of zitten bij de eik en luister wat hij u te vertellen heeft.

De officiële naam van de eik is Quericus robur. De naam stamt uit het Keltisch en betekent mooie boom. De eik wordt heel oud; hij is pas volwassen na 200 jaar en een leeftijd van 600 jaar is heel normaal. De eik kan wel 30 meter hoog worden en wortelt zich diep in de aarde. De gelobde bladeren zijn dofgroen en stug (looistoffen). In de winter verliest de eik zijn bladeren.

Symboliek

De eik staat bekend om zijn symboliek. Onze voorouders voelden al dat deze boom kracht uitstraalt. De energie kan nu gemeten worden door de Bovismeter (een overzichtskaart met waarden die met een pendel worden aangewezen; red.). Vroeger voelden de mensen het zelf: zij hadden geen apparaat nodig.

Energie

Ieder mens, dier en plant heeft een eigen energie en straalt die ook uit. De uitstraling van de eik is krachtig en in vroeger tijden schaarden de mensen zich om de eik heen om kracht en hulp te vragen. De rechtspraak werd gehouden onder de eikenboom en talloze rituelen werden daar gehouden om contact te krijgen met de goden en de voorvaderen. Wilhelm de Tweede, de laatste Duitse keizer, stond erom bekend dat hij de energie van de eik benutte door een poosje aan de voet van zijn eikenboom te staan. Verfrist ging hij daarna weer aan het werk.

Voor de mensen waren eikenbossen heilig. In Heiloo was ook een eikenbos, totdat Sint-Willibrordus alle bomen vernietigde; de bron die bij het bos hoorde bestaat echter nog steeds. Mijn moeder had het vroeger over ‘het putje van Heiloo’, waar vele mensen naartoe gingen om te bidden. Nu nog steeds gaan mensen hier naar toe.

Inhoudsstoffen

De inhoudsstoffen van de eik zijn o.a. de looistoffen, kalk, ijzer en kalium. Deze stoffen hebben een bloedstelpende, vochtafdrijvende en desinfecterende werking.

Maar waarom is de eik zo bijzonder in de kruidengeneeskunde? Bomen zijn poorten naar een andere dimensie. Zij vangen kosmische energie op. Zo ook de eik: hij heeft een hoge energetische waarde, door zijn aarde-energie en de kosmische energie. De gelovige mensen onder ons noemen dit hemelse energie en in de oosterse filosofie spreekt men van de chi of prana. Deze energie is verbonden met de Bron van het Leven en met ons Hoger Zelf. De chakra’s – energieplaatsen op ons lichaam – staan klaar om deze kosmische energie te ontvangen; achter de chakra’s zitten klieren die hier blij mee zijn: de hormoonklieren. Deze klieren worden nu in hun kracht gezet en maken extra hormonen als het nodig is.

Hormonen hebben een sterke invloed, zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied. Welke hormoonklieren varen hier wel bij? Het zijn de bijnieren, geslachtsklieren, alvleesklier, hart, thymus (zwezerik), schildklier en hypofyse.

Wilskracht en geestkracht

Waarom zijn wij vaak heel moe en energieloos? Als wij onze wil koppelen aan de persoonlijkheid gaat het vaak mis. De wilskracht wordt in dat geval te sterk door de persoonlijkheid beïnvloed: het móét lukken, wat zal een ander er niet van denken, doorgaan en flink wezen. Een andere kracht is de geestkracht. Je hebt die kracht ook in je. Die kracht wordt door de eik bij je aangewakkerd. Nu is de persoonlijkheid niet de baas maar je geest. En onze geestkracht mengt onze wil met vertrouwen, rust en kracht en uithoudingsvermogen. Eigenlijk kunnen wij dan veel meer bereiken en onze energie behouden. Hoe was de uitdrukking ook al weer? Meegaan met de stroom van het leven!

Toepassingen

Een eikenboom bij je huis zou fijn zijn om weer op krachten te komen in stressvolle situaties. Zo niet dan kan de remedie Oak helpen.

Eik verhoogt de weerstand en is versterker van zenuwen; hij voert vocht af, dus bij vochtophopingen (ook bij het hart en longen), hij reguleert en kalmeert de hormoonklieren, de schildklier, pancreas, bijnieren en de geslachtsklieren. Hij komt van pas bij heftige menstruele bloedingen, diarree, botontkalking en bij hypoglykemie (= problemen met de bloedsuikerspiegel; red.).

Wat je met eik kunt doen:

• Bij de boom zitten of staan.

• Thee, van het jonge blad.

• Tinctuur; bast en schors van oudere twijgen.

• Badwater; een zakje eikenschors of blad (geschikt voor het kwetsbare kind).

• Remedie: Oak, Bachremedie of de Healing herbs (handmatig gemaakte Bachremedies).

Trudy van Diepen

info@kruidenvrouw.nl