Dyslexie en de Xlens-bril

Uit: Nr. 247, jan/feb 2017

Al jaren ben ik een zeer enthousiast en bevlogen klassiek homeopaat. Ook werk ik veel met ouders en kinderen om ze via de PresentChild-methode mooie inzichten over zichzelf te geven. Allemaal mooie wondertjes in mijn praktijk!

Via mijn jongste dochter Madelief ben ik in contact gekomen met het fenomeen dat gekleurde filters soms prachtig kunnen helpen bij dyslexie. Madelief was destijds 15 jaar, intelligent maar ernstig dyslectisch. Zij zat in de derde klas havo toen haar grootouders een artikel over Xlens lazen. Madelief las zelf het artikel over de mogelijke werking van deze bijzondere glaasjes en kon niet wachten tot ze getest zou worden om te kijken of haar dat ook zou kunnen helpen.

Door een ‘gekleurde bril’

Gekleurde glaasjes die in veel gevallen zouden kunnen helpen bij dyslexie? Ik kon me dat, net zoals heel veel mensen, haast niet voorstellen. Nu maak ikzelf dagelijks mee hoe vaak deze glaasjes leesklachten sterk kunnen verminderen. Madelief kreeg een bril op met een blauw en een aqua glaasje en zag voor het eerst in haar leven hoe de letters stil bleven staan, hoe spaties eruit zagen en dat er tussen zinnen witte lijnen staan. Ze las zonder glaasjes met veel inspanning 120 woordjes per minuut en nu ineens met een bril wel 160. Nog belangrijker was dat ze de tekst veel beter begreep en vloeiend las. Hier voltrok zich een wondertje!

Madelief merkte dat ze ineens ondertitelingen kon lezen. Ook kon ze eindelijk onthouden dat de ‘oe’ echt ‘oe’ was en niet ‘eo’. Het leren van Franse en Engelse woordjes was nog steeds niet leuk maar wel opvallend makkelijker geworden. Omdat het verschil qua leessnelheid en begrijpend lezen zo groot is, leest ze niet meer zonder de bril.

Madelief was zo verschrikkelijk blij nu voor het eerst letters te zien zoals die ze nu echt goed kon waarnemen: zo makkelijk, rustig en duidelijk dat er een wereld voor haar open ging! Een wereld in twee kleuren blauw. Vanuit haar grote blijdschap wilde ze haar verhaal vertellen op televisie en zo werd het voor mij, als zeer dankbare en enorm enthousiaste moeder en therapeut, een logische vervolgstap hier ook wat mee te gaan doen in mijn eigen praktijk.

Effectief

Inmiddels test ik zelf veel kinderen – en ook volwassenen – met lees- en concentratieproblemen. Vaak zijn de gekleurde filters een groot succes. Nog steeds ben ik dagelijks onder de indruk hoe eenvoudig, direct en effectief dit klachten die bij dyslexie horen, kan oplossen of verminderen: letters worden rustiger, niet meer wazig of dansend en de inhoud van teksten wordt beter opgenomen. Vaak is het zo dat de leesklachten weer andere klachten veroorzaken. Zo kan de grote inspanning van het lezen tot hoofdpijnen leiden of zorgt een onrustig beeld voor onrust en ADHD-klachten. Wanneer de bril helpt bij de primaire leesklachten kunnen deze laatste klachten ook verminderen. Zo heb ik ook hoogsensitieve mensen gehad die de bril bijna altijd op hebben omdat ze dan meer rust ervaren.

De praktijk

Het is leuk om te weten dat de ontwikkeling van de glazen begonnen is om kleurenblinden meer kleuren te kunnen laten onderscheiden. Met de juiste glazen kan het zijn dat de kleuren wel te onderscheiden zijn. Zo komen er regelmatig mensen die last hebben van kleurenblindheid in mijn praktijk. De verwondering over alle kleuren buiten, of uitspraken als: ‘en… dan zie je ineens de regenboog!’ zijn heerlijk om mee te mogen maken.

Het gaat niet alleen om de ervaring of de mogelijkheid in het museum de dimensie van meer kleur te kunnen ervaren. Het gaat bijvoorbeeld ook om een technische student die nu de verschillende lijnen in grafieken kan herkennen, iemand die de metrolijnen op de kaart nu wel kan volgen of het verschil tussen rood en groen bij de verkeerslichten kan onderscheiden. De impact is ook groot wanneer je als schipper rood en groen moet kunnen onderscheiden om de benodigde papieren te krijgen. Pas later bleek dat, naast het oplossen van kleurenblindheidsklachten, ook klachten bij leesproblemen verminderd konden worden met de filters.

Het effect bij kleurenblindheid wordt getest met de Ishihara-test. Dit is de test met de gekleurde bolletjes (zie illustratie) die mogelijk ook bij de lezer bekend is. Het testen bij leesproblemen verloopt uiteraard anders. Ik begin dan met een uitgebreide anamnese om te kijken wat nu precies de leesklachten zijn. Vervolgens worden de huidige leesprestaties gemeten middels twee vergelijkbare korte leesteksten, waarna het effect van de verschillende filters bepaald wordt.

De filters helpen niet in alle gevallen. Toch blijkt uit de metingen dat er in zestig procent duidelijk verbetering is door het gebruik van de glaasjes. Mocht u of uw (klein)kind leesproblemen hebben, dan adviseer ik de kans te wagen en een test te laten afnemen. Mogelijk is er ook in uw geval eenvoudig wat aan te doen. Het is in ieder geval fijn om het geprobeerd te hebben omdat je het dan ook weet en je de kans niet voorbij laat gaan.

Minke Roelants, Gouda / Oegstgeest

homeopathie@hetnet.nl

Tel. 071 5156275