Jicht
Uit: Nr. 270, nov/dec 2020
Elke zondag rond 11:30 uur vertelt Jaap Huibers zijn column in het programma M Magazine op radio M Utrecht. Onderstaand de tekst van zijn column.
Het is een aandoening die erg pijnlijk en zelfs invaliderend kan zijn: Jicht!
Jicht is geen eigentijdse, moderne ziekte, want toen de aanstaande Koning Willem I terug kwam uit Engeland, begin 19e eeuw, kon Mr. Gijsbertus van Hoogendorp, de man die zijn koningschap grondig had voorbereid, zelf niet aanwezig zijn, omdat hij met zwaar jicht het bed moest houden.
Jicht is een aandoening die met name merkbaar is bij de grote gewrichten van tenen en handen, vooral de duimen. Er treden ontstekingen op, zwellingen en soms ook koorts.
Jicht wordt o.a. veroorzaakt door een teveel aan uraatkristallen in het lichaam, hetgeen weer het gevolg is van een te hoog urinezuurgehalte in het bloed. Normaal kunnen de nieren dat urinezuur redelijk in balans houden, maar soms gaat dat moeizaam of slecht. Dan gaan de urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichtskapsels, met alle pijnlijke narigheden van dien.
Hoe dat te behandelen?
Steeds is me gebleken dat een bepaalde voedingswijze heel zinvol is en een nieuwe aanval van jicht zelfs kan voorkomen.
Kernpunt is: een paar maanden geen vlees, en dan vooral geen varkensvlees, worstsoorten, koffie, kaas en alcohol, vooral rode port. Deze voedingsmiddelen verhogen het urinezuur soms gigantisch.
Witte vis of verse zalm blijkt geen problemen te geven; verder veel verse groenten, witte rijst, matig aardappels, fruit, looizuurarme thee, lichtbruinbrood en iedere dag even een half uurtje wandelen in schone, frisse lucht.
Ook kun je gebruik maken van enkele kruiden die in het geval van jicht dikwijls tot erg goede resultaten leiden.
Ten eerste de essenboom, een boom die het in Nederland al enkele jaren erg moeilijk heeft. Al in het oude Griekenland schreef Hippokrates (460–377 v.Chr.) dat de es heel efficiënt werkt bij jicht en reuma. Toch wel bijzonder dat men dat ruim 2000 jaar geleden al had waargenomen. Want nu weten we, o.a. uit onderzoeken, dat de es inderdaad vochtafdrijvend en urinezuurverwijderend werkt en zelfs ontstekingswerend.
Van de jonge bladknoppen van de es, die in het Latijn Fraxinus ornus genoemd wordt, maakt men een z.g. glycerinemaceratie.
De jichtpatiënt kan in de fase van de jichtaanval 3 keer daags 50 druppels Fraxinus 1D, gemmo (een vorm van fytotherapie; red.), op iets water gebruiken.
Naast het gebruik van deze Fraxinusdruppels, heeft de jichtpatiënt dikwijls ook veel baat bij het gebruik van die oer-Hollandse moerasspirea, liefst in combinatie met de Harpagofytum, de duivelsklauw. Beide zijn als tinctuur verkrijgbaar en je neemt dan van beide 2–3x daags 15 druppels op iets water.
Ik heb daar, langjarig, zeer goede resultaten van gezien. Ook deze kruiden stimuleren de nieren om urinezuur af te voeren.
Samenvattend: Pas je voedingsgedrag aan, en dat gedurende wat langere tijd; even geen urinezuurvormend voedsel eten, want anders blijft het dweilen met de kraan open.
Hoe vreugdevol: voor de jichtpatiënt is er absoluut hoop en genezing mogelijk, mits hij daar zelf iets aan bij wil dragen.
En dat moet kunnen, als je niet al te verslaafd bent aan de genoemde, voor sommige mensen, zeer begerenswaardige voedingsmiddelen.
Houd jezelf dus geen ‘eind worst’ voor de neus, als je tenminste vrij en blij wilt blijven rondstappen!
Jaap Huibers, Amerongen
www.rtvutrecht.nl/jaaphuibers