Jicht, homeopathische behandeling
Uit: Nr. 245, sep/okt 2016
Jicht is een erg lastige ziekte! Als je het hebt, heb je vaak erg veel pijn en kun je je moeilijk bewegen. Heel anders dan bij artrose vlamt jicht vaak gemeen op. Zo’n acute situatie begint vaak in één gewricht, en wonderlijk genoeg is dat vaak de grote teen. Zo’n ontstoken gewricht is in het algemeen erg pijnlijk! En het vertoont de klassieke tekenen van ontsteking: het is dik, rood, warm, gevoelig voor aanraken, en bewegen doet veel pijn. Deze ontsteking is bij jicht niet een reactie op een infectie maar op de beschadiging door urinezuurkristallen die vaak in een gewricht, een pees of een slijmbeurs zijn neergeslagen, en soms ook in de vorm van jichtknobbels (of tophi). Je kunt je voorstellen dat dat dan ook niet zomaar over gaat.
De laatste jaren zien we steeds meer mensen met jicht. Sommigen hebben er een aanleg voor. Het openbaart zich vooral bij mannen tussen de 40 en 50 jaar, maar ook bij vrouwen na de overgang. Er worden relaties gelegd met voeding en drinken. Zo zou met name bier aanvallen kunnen uitlokken. Als belangrijke stof wordt purine genoemd. Purine is een belangrijke bouwstof van ons DNA en RNA. Om een teveel hiervan – dat we bijvoorbeeld via voeding opnemen – te neutraliseren (en later uit te scheiden) worden er in het lichaam urinezuur en urinezuur-zouten van gemaakt. Ongeveer een derde hiervan wordt met behulp van darmbacteriën verwijderd, de rest via de nieren.
Hieruit kunnen direct een aantal dingen voor de behandeling worden afgeleid: het belang van goede voeding, het belang van goede darmbacteriën, het beschermen van de nieren. Hier kunnen nog twee aspecten aan worden toegevoegd: het behandelen van de aanleg tot jicht en het behandelen van de gevolgen van jicht.
Om met het laatste te beginnen: dit is het niveau dat vaak centraal staat in de reguliere behandeling, namelijk het bestrijden van de symptomen. Overigens met matig resultaat en vaak met lastige bijwerkingen. Pijnstilling en ontstekingsremming zijn acuut natuurlijk heel prettig, maar de aanleg voor het krijgen van jicht blijft dan aanwezig. Middelen die verder veel gebruikt worden zijn allopurinol (relatief het minst schadelijk) en colchicine (eigenlijk een gevaarlijk middel).
Let op:
Allerlei medicijnen, zoals cytostatica, kunnen jicht uitlokken.
Gelukkig zijn er ook effectieve homeopathische opties zowel voor de acute fase als voor het behandelen van de aanleg, zodat verdere aanvallen sterk verminderen of zelfs wegblijven.
Maar… liever voorkómen dan genezen! Dus wordt, naast de homeopathische aanpak, voeding belangrijk. En daar wil ik de nadruk op leggen, omdat iedereen hier zelf mee aan de slag kan en er verantwoordelijkheid voor kan nemen. Dan wordt meteen het systeem veranderd: in plaats van de verantwoordelijkheid bij de arts te leggen komt die weer waar hij hoort: bij ieder van onszelf. In een notendop: eerst zelfzorg, dan de ‘zachte sector’ (bijvoorbeeld homeopathie, acupunctuur, massage) en als laatste stap de reguliere geneeskunde.
Van oudsher werd jicht een ziekte van koningen genoemd en werd er een relatie met rijk eten gelegd. Het belang van voeding is echter vaak gerelativeerd; er zou niets bewezen zijn. Het lijkt erop dat dit een list is van de farmaceutische industrie die past in de huidige (aangeleerde) attitude: zijn we ziek dan nemen we er een pil voor.
Gelukkig is er de laatste tien jaar goed onderzoek verschenen op dit gebied. En wat blijkt: De oude ervaring wordt bevestigd! En dat niet alleen, inzichten worden uitgebreid en genuanceerd. Het eten van vlees en vis doet de concentratie van urinezuur in het bloed stijgen en daarmee de kans op een jichtaanval. Voeg hier alcohol aan toe en er worden aanvallen uitgelokt.
Wat kunnen we dan het beste eten om ons en onze nieren te beschermen? Een vegetarisch dieet, en wel om verschillende redenen. Het eten van groenten, fruit, bonen, granen en zaden maakt ons lichaam minder zuur (dat wordt dan basisch, ook wel alkalisch genoemd) en dat vermindert de kans op jicht. De purines (waar urinezuur uit gevormd wordt) uit groenten en dergelijke worden minder opgenomen dan die uit vlees en vis. Door de grote hoeveelheid vezels wordt onze darmflora beter waardoor er minder urinezuur in het lichaam opgenomen wordt (blijkbaar hebben darmbacteriën hier een belangrijke functie) en de darmvezels zelf houden ook nog urinezuur vast. Deze bescherming geldt ook voor groenten, fruit en dergelijke met een hoger gehalte aan purine! Verder zou melk ook nog een beschermende functie hebben. Een goed dieet kan het gehalte aan urinezuur in het lichaam met 90% verminderen!
Dit effect is heel groot. Dus de eerste stap, een goede voeding, is het halve werk! Niet alleen in verband met jicht, maar in verband met de totale gezondheid. Dat is dus mooi meegenomen! En uiteraard: kook het liefst met biologische, verse, ongeraffineerde producten; dat heeft het grootste effect!
Sommige mensen hebben aanleg voor jicht. Het is de vraag of met een goede voeding jicht te voorkomen is. Dat weten we niet. Wel lijkt een goede voeding de symptomen uit te stellen. Heeft de aanleg tot jicht zich geopenbaard door algemene symptomen, of is er al een jichtaanval, dan kan voeding veel doen maar niet alles. Gelukkig is er dan als mogelijkheid een homeopathische behandeling. Er is veel ervaring met het behandelen van jicht. Het is geen makkelijk te behandelen ziekte in de zin van ‘een of twee keer een middel en het is over’. Wel blijkt dat de pijn bij acute aanvallen vrij vlot is te verminderen en dat door een behandeling geleidelijk de hele conditie kan verbeteren.
Hieronder een paar geslaagde voorbeelden (in een samenvatting, met vooral de karakteristieke klachten), waarschijnlijk de beste manier om dit duidelijk te maken.
Een man van 30 jaar heeft jicht in zijn linker grote teen. De pijn is ’s nachts erger door de warmte van het bed en erger door bewegen. Alleen al het bedekken van de voet geeft meer pijn, kou vermindert de pijn. De pijn straalt uit naar boven, het been in.
Hij krijgt het middel Ledum 30K, in het begin elke 4 uur. In 5 dagen is hij klachtenvrij.
Een vrouw van 35 jaar met een aanleg voor jicht heeft een dag op hoge hakken gelopen. Ze komt met pijn in haar linker grote teen. Deze is warm, rood, dik en extreem gevoelig. Het voelt als scheuren en kloppen, en ook hier trekt de pijn omhoog. Omdat in dit geval een overbelasting de aanleiding is krijgt ze Ruta graveolens in verschillende potenties. In het begin krijgt ze elk kwartier een dosis. Na vier doses is de pijn al een stuk minder, na 3 dagen kan ze weer gewoon lopen.
En man van tegen de 60 komt vier jaar geleden onder behandeling. Hij heeft al jaren last van spieren en gewrichten. Zijn klachten zijn niet meteen te duiden: geen echte reuma, misschien fibromyalgie, of jicht. Hij heeft ook allerlei allergieën en een slechte spijsvertering, en aanvallen van jicht. Hij is snel geïrriteerd. Ook valt zijn overgevoeligheid voor geuren op: van bijvoorbeeld de geur van koffie wordt hij al misselijk. Hij krijgt het homeopathische middel Colchicum (dus gepotentieerd en niet in grote hoeveelheden als de bekende colchicine) eerst een 200K-potentie, later ook een 1000K en een 10.000K. Zijn klachten zijn nu al jaren rustig, net zoals de man zelf.
Als conclusie: zorg goed voor jezelf, neem daar echt verantwoordelijkheid voor. Oriënteer je op alles wat met leefstijl te maken heeft zoals goede voeding, voldoende zonlicht, goede beweging, relaties, ontspanning en inspiratie. Zoek steun bij bekenden, lotgenoten en eventueel professionals.
Heb je jicht: ga vegetarisch eten. Als je dit zelf doet: zorg dat je volwaardig eet en er geen stoffen ontbreken. Zoek eventueel een begeleider op dit gebied.
Daarbij: zoek een goede homeopathisch arts. Voor info: zie AVIG.nl of kijk op onze website onder dit artikel.
Michel de Sonnaville
Arts gespecialiseerd in homeopathie
www.centaurea.nl
055 3574343
Gepubliceerd in: DNUA 245 september – oktober 2016