Sneeuwklokje

Uit: Nr. 247, jan/feb 2017

Het sneeuwklokje

De officiële naam van het sneeuwklokje is Galanthus nivalis. Galanthus is afgeleid van het Griekse gala (melk) en athos (bloem). Ook zie je de Latijnse invloed in dit woord: nix-nivis (sneeuw). Het sneeuwklokje is een bolgewas en stamt uit de narcissenfamilie. De smalle blaadjes aan de tere stengel zijn blauwgroen. De stengel draagt een wit bloemetje dat als een klokje naar beneden hangt.

Er is een ontwikkeling in de kruidenkennis dat men steeds meer waarde hecht aan de energetische werkzaamheid van de plant. Het is heel verkwikkend om in een bloementuin te lopen, te werken of je er even te verpozen. Zo heeft elke boom en plant zijn eigen sfeer, die wij onbewust of bewust ontvangen. Zo ook de energie van een plantje dat in de koudste periode van het jaar groeit. Teer, fragiel, het kopje hangend aan een dun plantendraadje, zo mooi en dapper in de kou, in de sneeuw met regen en wind; het blijft staan en bloeit volop: het sneeuwklokje.

Een moeder schreef mij het volgende:

Als je gevoel denkt dat het leven voorbij is en je wanhopig zoekt naar zingeving, dan zie je opeens een sneeuwklokje onder de sneeuw tevoorschijn komen, als teken van leven. Voor mij hield dit een belofte in. Zij gaf mij moed en vertrouwen en vertelde: het leven gaat verder; het is niet gestopt. Het sneeuwklokje zag ik na een zware periode van pijn en verdriet, na het verongelukken van onze dochter. En elk jaar als ik het sneeuwklokje weer zie, denk ik aan de boodschap: het leven krijgt weer zin.

Het sneeuwklokje kan de mens die verdriet heeft meegemaakt, ontroeren. Het leven stopt niet bij verdriet, hoe je het wendt of keert; altijd weer kondigt zich nieuw leven aan. En bij het zien van een sneeuwklokje komt deze waarheid naar boven. Het is de eerste ontmoeting, diep in jezelf, die weer nieuw leven toelaat.

Het sneeuwklokje is het symbool van vertrouwen, van levenskracht en van troost.
De sfeer en energie van dit plantje raakt je totaal, het is een ontmoeting met de oerkracht van het leven. Een prachtig cadeau van dit plantje aan ons.

In een vroegere periode werd uit een bepaald soort sneeuwklokje de stof galantamine geïsoleerd om de ziekte van Alzheimer te begeleiden. Nu wordt deze stof synthetisch geproduceerd.

Wilt u genieten van dit plantje, dan kunt u sneeuwklokbolletjes kopen bij een tuin­centrum. Plant ze in de tuin of in een balkonbak, en wees gerust: zij komen elk jaar weer terug. Pluk ze ook en doe enkele bloemetjes in een vaasje in uw kamer, zodat in huis ook de boodschap van dit plantje voelbaar wordt.

U kunt enkele bolletjes gebruiken om een lotion voor winterhanden en/of -voeten te maken. Is de aandoening erg hevig, doe er dan een theelepel rode cayennepeper bij.

Snij 3 bolletjes in plakjes en laat deze trekken in een kwart liter licht bier. Dep de koude handen en voeten hiermee; bij bevriezingsproblemen de rode peper erbij. Denk erom: uitsluitend uitwendig gebruiken!

Trudy van Diepen-Stam

info@kruidenvrouw.nl