Ademhalingsproblemen

Ademhalings- problemen

Uit: Nr. 251, sep/okt 2017

Als het over ademhalingsproblemen gaat, moet je er niet altijd mee leren leven: homeopathie kan hier iets betekenen!

Ouder worden is een complex proces. Lichamelijke en psychische functies hebben daarin een heel verschillend verloop. Terwijl we ons lichamelijk heel snel ontwikkelen tot ongeveer midden twintig, blijven we ons psychisch vaak tot op hoge leeftijd verder ontwikkelen.

Als je ouder wordt nemen veel lichaamsfuncties geleidelijk af, ook bij gezonde mensen. Als dat heel langzaam gaat is dat meestal acceptabel. Maar als het door een ziekte of ongezonde leefstijl te vroeg en te erg optreedt, geeft het problemen. Met name ademhalingsproblemen kunnen dan erg invaliderend en belastend zijn. En die komen veel voor!

Het blijft een gegeven dat met de leeftijd onze maximale inspanning en onze maximale fysieke belastbaarheid geleidelijk aan afnemen en dat de tijd om van een inspanning bij te komen toeneemt.

Zoals ook geldt voor andere organen, neemt het maximale functioneren van de longen na je twintigste geleidelijk af, doordat onder andere de longen wat stugger en minder elastisch worden en ook de spierkracht wat vermindert. Daardoor neemt zowel de inhoud, de mogelijkheid tot ‘ventileren’ van de longen als ook het verplaatsen van zuurstof naar de bloedvaten en koolzuur van de bloedvaten naar de longen geleidelijk af. Verder wordt ook de afweer minder en kunnen bijvoorbeeld ook hartproblemen de longen negatief beïnvloeden. Normaal gesproken leidt dit bij gezonde mensen zelden tot klachten. Meer problematisch is het voor rokers en voor mensen met emfyseem (een ziekte waarbij een deel van de longen verloren is gegaan).

Voor de duidelijkheid: een gezonde leefstijl is voor gezond ouder worden van het grootste belang!

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een chronisch obstructieve longziekte; red.) is een verzamelnaam voor allerlei verschillende longproblemen. Astma, bronchitis en emfyseem zijn hier voorbeelden van. COPD komt vooral voor bij mensen van 55 jaar en ouder. Het komt meer en meer voor met het ouder worden. Een probleem hierbij is dat ouderen gevoeliger reageren op reguliere medicatie en dat zij er allerlei (onvoorspelbare) bijwerkingen door kunnen krijgen.

Kan homeopathie wat betekenen voor mensen met ademhalingsproblemen? Ook bij ouderen?

In onze praktijk zien we regelmatig mensen met chronische luchtwegproblemen. Allereerst is een goede diagnose van groot belang, want er zijn allerlei oorzaken voor deze problemen die buiten de longen liggen, zoals bijvoorbeeld hartfalen en bloedarmoede. Is de diagnose COPD, of een andere chronische of recidiverende (d.w.z. steeds terugkerende) longaandoening, dan kan een homeopathische behandeling in het algemeen wel degelijk helpen. Ook bij benauwdheid door bijvoorbeeld hartfalen is winst te behalen. Bij een geslaagde behandeling zien we vaak de longproblemen verminderen en de algehele conditie verbeteren. Ook hier zijn patiëntenvoorbeelden het meest sprekend.

Onderstaand volgen drie voorbeelden: een patiënt met klassieke COPD, iemand met steeds terugkerende longontstekingen en iemand met long- en hartproblemen.

Ageeth is ruim 70 en nog vol levenslust. Haar kortademigheid speelt haar echter parten. Ze heeft een ernstige COPD (Gold 4*). Ze lijdt er al ruim 20 jaar aan. Dankzij inhalators kan ze nog wel wat doen, maar veel minder dan ze wil. Zoals ze zelf zegt: ‘Alles gaat moeizaam, zoals traplopen en huishoudelijk werk.’ Wandelen ging niet meer, en verder teveel om op te noemen. Bij het uitvragen als homeopathisch arts krijg ik te horen dat ze zich veel beter voelt aan zee, en dan ook meer adem heeft (ze is niet allergisch), dat het in rust beter is, maar bij liggen op de linker zij erger, en erger bij de minste inspanning. Verder heeft ze een zwaar leven: ze heeft het gevoel er vaak alleen voor te staan. Dit deelt ze met niemand. Ze kan zich moeilijk verdedigen tegen haar soms heftige man. Ook heeft ze een hekel aan troost en zal ze nooit in het openbaar huilen. Op basis van deze en nog ander symptomen en karakteristieken krijgt ze het middel Natrium muriaticum MK. De behandeling loopt voorspoedig en het resultaat is goed: ze kan geleidelijk aan meer doen en ook wandelt ze langer en langer. Ze gaf zichzelf aan het begin van de homeopathische behandeling als cijfer voor haar gezondheid een 5, en na een half jaar een 8.

Jan is een patiënt van een collega in ons centrum. Ze ziet in haar dienst een man met long- en hartproblemen die bijna niets meer kan en altijd benauwd is. In een soort reflex geef ze hem Carbo vegetabilis 200. Binnen een paar uur krijgt hij meer lucht, zodat hij in rust niet meer benauwd is. Met een dagelijkse dosis Carbo vegetabilis gaat het een belangrijk stuk beter.

Froukje is een nogal nerveus type. Ze heeft allerlei klachten, en de belangrijkste zijn maagklachten (ze verdraagt maar weinig voedingsmiddelen) en astma. Ze is allergisch voor schimmels en reageert op sterke geuren met benauwdheid. Ook heeft ze geregeld een longontsteking. Ze krijgt chronisch prednison, en daar is ze niet gelukkig mee. Ze ziet er goed verzorgd uit, is nogal praterig en vrij lang van stof. Naast nog allerlei andere klachten heeft ze ook vaak last van haar keel. Dat is begonnen met een aantal keer een angina. Als ze heel nerveus is, kan ze last van haar keel krijgen. Ze maakt zich vrij snel zorgen, is heel bang voor spinnen en slangen en houdt niet van warmte. Ze krijgt het middel Lachesis mutus 200. Ze knapt geleidelijk aan op, na het middel. Eerst wordt haar hoest minder, dan haar benauwdheid. Intussen wordt ze een stuk stabieler, en ook haar maagklachten worden minder. Na een half jaar kan ze zonder problemen weer veel meer verschillende dingen eten. Op een gegeven moment dreigt een longontsteking. Met hetzelfde middel wordt die voorkomen. Na ruim een jaar is haar gezondheid een flink stuk beter, heeft ze vrijwel geen last meer van haar maag en zijn haar longen rustig. In overleg met de huisarts is de prednison al een heel stuk afgebouwd.

Wat me als behandelaar opvalt is dat het er op lijkt dat je met een homeopathische behandeling vitaler én jonger lijkt te worden.

Michel de Sonnaville

Arts voor algemene geneeskunde, gespecialiseerd in homeopathie

www.centaurea.nl / 055 3574343

* GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease): Gold 1 = licht COPD / Gold 2 = matig ernstig / Gold 3 = ernstig / Gold 4 = zeer ernstig

PS redactie DNUA:

De genoemde homeopathische middelen worden – na een uitgebreide anamnese – voorgeschreven door de Klassiek Homeopaat en zijn dus niet bedoeld voor zelfmedicatie.