Bach Remedies voor kinderen

Uit: Nr. 257, sep/okt 2018

Bij het selecteren van de Bachremedies gaan we uit van wat er in het hier en nu speelt en wordt daarnaast gekeken naar karakterkenmerken. In deze aflevering komen de mogelijkheden aan bod die de Bach Bloesem Remedies bieden voor onrustige kinderen. Tim is daarvan een goed voorbeeld; onderstaand zijn casus.

Lavendel kruid bloem essentie Stockafbeelding

De 16-jarige Tim kwam op consult, samen met zijn moeder. Niet omdat hij daar nu zo’n zin in had, maar die onrust in zijn lijf en de angst nog een jaar langer op zijn school te moeten blijven als hij zou zakken voor zijn examen, maakte hem enigszins gemotiveerd.

Voor mij was het een uitdaging om het gesprek van ons alle drie te laten zijn en niet alleen vanuit de motivatie van moeder, die duidelijk bezorgd was om haar zoon.

Tim is 16 jaar en is een vriendelijk ogende jongen met een fors postuur. Hij kijkt de kat uit de boom, rommelt wat met zijn telefoon en heeft zichtbaar moeite om op de stoel te blijven zitten. Deze observatie is meteen het uitgangspunt voor het gesprek om hem er meteen bij te betrekken. ‘Nee, stilzitten is echt niets voor mij; dat moet op school ook, de hele dag’, verzucht hij. ‘Het is zonde van de tijd. Laat mij maar iets doen of werken.’

Toen Tim op school vanaf dag 1 het etiket ‘lastig’ opgeplakt kreeg, omdat zijn oudere broer de familienaam al had verpest, is hij zich ook maar zo gaan gedragen. ‘Ze kunnen krijgen wat ze hebben willen’, zegt hij grinnikend. ‘Ik was een echte lastpak, zette de boel op stelten met grappen en grollen… maar dat gaat gelukkig beter nu.’

Tim is een jongen die niet past in het schoolsysteem zoals dat nu is ingericht. Het is een pientere jongen die graag praktisch bezig wil zijn en met zijn handen wil werken, en dat doet hij ook, na schooltijd en in het weekend bij de slagerij en een boerenbedrijf in het dorp. Als hij moet leren of lezen, neemt hij niks op, en zijn dyslexie helpt daar ook niet echt bij. Alleen voor een toets krijgt hij extra tijd, maar daar is dan alles mee gezegd. Waar Tim het meeste mee zit, is zijn enorme on-rust. ‘Ik kan gewoon niet stilzitten.’ Daarbij lijkt het alsof de uren voorbij kruipen als hij op school zit. Alles gaat zo tergend langzaam. Een bijkomend probleem is dat hij zich niet kan concentreren en door alles en iedereen wordt afgeleid. Zijn moeder beaamt dit en zegt dat Tim erg ongeduldig is en snel geïrriteerd raakt en zich niet kan focussen op zijn huiswerk. Ze maakt zich dan ook grote zorgen of hij zijn examen gaat halen; hij staat er slecht voor. ‘Ach, dat valt wel mee’, zegt Tim, ‘het komt allemaal wel goed.’ Daarmee probeert hij zijn moeder gerust te stellen.

Volgens moeder is Tim een echte stuiterbal, een type ruwe bolster, blanke pit. Als hij ergens voor gaat, gaat hij er helemaal voor en geeft hij zich voor de volle 100%. Hij is erg eigenwijs en wil iedereen zijn kant op hebben en laat dan ook niet los, maar hij staat ook voor iedereen klaar en heeft een grote vriendengroep waar hij graag mee op stap gaat. Zijn motto is ‘leve de lol’. Hij is vrolijk en zonnig van aard, kan moeilijk alleen zijn en als hij ergens mee zit, zal hij dat niet gauw laten zien.

Remedies

Samenvattend is de onrust die Tim ervaart het grootste probleem en deze kunnen we in zijn geval ondersteunen met 3 remedies.

• Impatiens voor zijn ongeduld en hoge levenstempo; hij denkt en handelt heel snel en raakt zeer prikkelbaar als zijn omgeving niet meegaat in zijn tempo. Door Impatiens kan hij ervaren dat alles zijn eigen tijd kent en dat hij geduld moet opbrengen als andere mensen langzamer zijn dan hij.

 

 

 

• Vervain voor zijn over-enthousiasme. In zijn enthousiasme gaat hij over zijn eigen en andermans grenzen heen. Hij is zeer standvastig en overtuigd van zijn mening en probeert dan iedereen te overtuigen van zijn gelijk. Hij is daarbij zeer eigenwijs. Vervain kan hem helpen meer te ontspannen en alles een tandje rustiger te doen. Bij zijn eigen wijsheid te komen en anderen in hun mening te respecteren.

 

 

• Agrimony: de remedies voor zonnige mensen, de gangmakers die niet goed kunnen omgaan met de moeilijke dingen in het leven, dit weg willen feesten, de kop in het zand steken en lastige dingen vermijden. Agrimony kan hem helpen om de lastige dingen onder ogen te zien en zich beter te uiten.

 

 

• Daarnaast bespreken we Walnut voor zijn gevoeligheid voor prikkels van buitenaf, waardoor hij niet bij zichzelf kan blijven en zich niet kan concentreren op zijn schoolwerk. Walnut kan hem een extra beschermlaagje geven om de prikkels van buitenaf buiten zich te houden, waardoor hij gemakkelijker bij zichzelf kan blijven.

 

 

 

Als ik de remedies uitleg en vertaal in zijn situatie, herkennen zowel moeder als Tim dat deze aspecten de essentie zijn van waar hij nu tegenaan loopt. Beiden gaan zichtbaar opgelucht naar huis.

Het omgaan met Bachremedies

Zoals ook in de inleiding gezegd, gaan we bij het selecteren van de Bachremedies uit van wat er in het hier en nu speelt en wordt er daarnaast gekeken naar karakterken­merken. Diep graven, psychologiseren en analyseren laten we achterwege. Het kan zijn dat er na het gebruik van de bloesems nieuwe aspecten naar boven komen, zoals het pellen van de laagjes van een ui. Deze aspecten kunnen dan met andere Bach­remedies ondersteund worden.

Micheline Bertrams

Bach Centre Practitioner – licensed trainer

Werkzaam vanuit Vision Levenscoaching

info@my-vision.net

www.my-vision.net

www.bloesemsvanbach.nl

www.bachcentre.com