Veelbelovend resultaat met Homeopathie bij Covid-19

Corona en Homeopathie

Uit: Nr. 277, jan/feb 2022

Resultaat van Homeopathie bij Corona

Corona houdt ons land al bijna 2 jaar in zijn greep. Er is veel angst over de consequenties van deze ziekte en met name kwetsbare mensen hebben de neiging om zichzelf te beschermen door zich te isoleren. Deze angst wordt onder andere versterkt doordat er geen goede reguliere behandeling van de acute vorm beschikbaar lijkt te zijn, dus voordat mensen in het ziekenhuis komen. Ook long-covid, dat refereert aan de langdurige negatieve gevolgen van het hebben doorgemaakt van een corona­besmetting, lijkt nauwelijks behandelbaar.

Gelukkig is er homeopathie: er komt steeds meer ervaring in de behandeling van zowel de acute als de chronische vorm en de resultaten zijn veelbelovend. Zelf heb ik inmiddels redelijk wat patiënten met de acute en met de chronische vorm van deze ziekte behandeld en de resultaten zijn zeer bevredigend. Wat de acute patiënten betreft heb ik geen ervaring met heel ernstig zieke patiënten (in het ziekenhuis aan de beademing) maar wel met zieken met forse benauwdheid, erge pijn op de borst of met een saturatie onder de 90%. Geleidelijk vinden ook mensen met long-covid de weg naar onze praktijk en hier lijkt een behandeling een slag ingewikkelder. Toch zijn ook hier de resultaten beter dan ik had durven hopen. Het vervelende is dat mensen met long-covid niet alleen nog klachten hebben door de besmetting met covid-19 maar dat daarbij klachten die ze voor corona hadden vaak erger zijn geworden. Dit zien we overigens soms ook na de corona-enting. Bijvoorbeeld bij mensen met suikerziekte is de suiker slechter en instabieler geworden, bij mensen met fibromyalgie is de pijn erger geworden en bij mensen met chronische vermoeidheid is de moeheid erger geworden. De strategie in het algemeen is om dan te beginnen met de restklachten van de corona, en daarna de reeds tevoren bestaande klachten te gaan behandelen. Zo nodig moeten middelen voor deze verschillende ziekten afwisselend ingenomen worden.

De klachten waarmee mensen bij ons op de praktijk komen verschillen enorm: soms is het één klacht, bijvoorbeeld benauwdheid, verminderde reuk en smaak, moeheid of hoofdpijn. Maar bij long-covid zijn patiënten er vaak veel slechter aan toe: heel moe, veel spierpijn, niet goed kunnen doorademen et cetera.

De behandeling volgt de bekende regels van de homeopathie. Deze ziekte is wat dit betreft (gelukkig!) niet wezenlijk anders dan de klachten bij of na een ‘gewone’ griep’ (=influenza). Ook een echte influenza kan heel heftig zijn en kan chronische klachten zoals smaak en reukverlies of enorme moeheid geven.

Waarschijnlijk is altijd al een deel van de mensen die griep hebben besmet door (een iets andere vorm van) een corona virus. Dus ook hier niets nieuws onder de zon. De verwachting onder epidemiologen is dan ook dat over een of twee jaar de coronavaccinatie in het najaar aangeboden gaat worden aan kwetsbare mensen, net zoals nu met de griepprik gebeurt.

Wat is duidelijker dan patiëntenvoorbeelden? Daarom hier twee patiënten.

Riek is een actieve vrouw met een eigen bedrijf. Ze heeft overgewicht. Anderhalf jaar geleden heeft ze corona gehad en sindsdien is ze moe, doodmoe! Ze was toen erg ziek: heel moe, benauwd, kon niets, en was labiel. Ze had toen veel spierpijn en nog steeds doen haar spieren pijn, met name haar kuiten staan strak en zijn de hele dag verkrampt. Haar hart bonkte als een gek en ze moest heel veel hoesten maar had weinig slijm. Reuk en smaak waren verminderd. Ze heeft lang veel koorts gehad met een onregelmatig verloop en was erg kouwelijk. Bewegen gaf veel spierpijn en ook was ze duizelig. Ze is weken ziek geweest.

Nu is zij nog steeds erg moe en slaapt heel veel. Ze heeft een constante druk op haar longen, maar ze had eerder ook altijd wat last van haar longen (maar niet zo erg). Ze is fors aangekomen sinds corona (dus ook deze oude klacht is verergerd). Haar spieren blijven pijn doen, met name haar kuiten, nog steeds staan die kei-strak. Ze is nog steeds snel van slag. Het denken gaat moeilijk.

Twee of drie dagen na het middel kan ze ineens veel dieper ademen, iets dat in anderhalf jaar niet gelukt is. Ze loopt daar de hele dag van te genieten. Ook haar spieren worden minder strak en ze voelt zich minder stijf en stram. Ze voelt zich echt beter, alles is lichter en zij is vrolijker. De wanhoop is weg aan het ebben, ze begint weer in de toekomst te geloven. Haar energie en de kouwelijkheid zijn ook een stuk beter, net als de heesheid. Ook hoest ze veel minder. In de loop van vier weken knapt ze gestaag op, met soms een korte dip. Ze kan veel meer aan en ze kan weer deels meewerken in haar bedrijf. Als ik er naar vraag zegt ze al na twee weken: ik ben van een 3,5 naar een 6,5 gegaan. Na vier weken is ze weer een stuk beter. De behandeling loopt nog.

Spike proteïne corona virus

Opvallend is dat mensen na een of twee weken plots een terugval kunnen krijgen. Ook dit is minder als de middelen langer gegeven worden. Hierin is de behandeling van corona anders dan die van griep.

Karel is een man van in de zestig, actief en in een goede conditie. Hij meldt zich in de herfst van 2020 aan met ‘griep’, wat later corona blijkt te zijn: moe, spierpijn, hoofdpijn, slecht slapen. Bewegen is te vermoeiend en doet pijn. Hij ligt maar te liggen, en is ook te moe om de trap te lopen. Hij is iets kortademig, hoest niet erg. Hij krijgt een homeopathisch middel, maar ondanks vrij frequent innemen zet de eerste verbetering niet door. Twee dagen later belt hij: hij heeft erge last van zijn longen, hij kan niet goed doorademen, de adem zit vast, net als het slijm. Hij heeft een continue druk op de borst: het is alsof er een paard op zit. De spierpijn is erger geworden, hij is enorm moe, zijn reuk en smaak zijn fors minder. Toch voelt hij zich niet erg ziek! De diagnose corona lijkt nu duidelijk. Hij krijgt een ander middel. De volgende dag belt hij: alle symptomen zijn duidelijk aan het verbeteren, al blijft hij heel moe! Het beleid wordt doorgezet. De verbetering zet door en in ruim twee weken is hij helemaal de oude, ook reuk en smaak zijn weer terug.

Dit zijn twee succesvolle voorbeelden. Het kan ook minder voorspoedig gaan. Wat ik vooral wil meegeven is: wees niet te bang en ga niet wanhopen, als je corona hebt of hebt gehad. Met homeopathie is er veel aan te doen!

Commentaar: nu ik meer ervaring heb, laat ik patiënten vaker innemen en ga ik eerder naar een hogere potentie van het middel. Het herstel gaat dan sneller. Opvallend is dat mensen na een of twee weken plots een terugval kunnen krijgen. Ook dit is minder als de middelen langer gegeven worden (dus ook als de symptomen al veel minder zijn). Hierin is de behandeling van corona anders dan die van griep.

Michel de Sonnaville

Arts, gespecialiseerd in homeopathie

info@centaurea.nl