Gefermenteerd voedsel

Uit: Nr. 260, mrt/apr 2019

Dit artikel gaat over het belang van gefermenteerd voedsel. Een gezonde darmflora is belangrijk voor een goede gezondheid. De darm werkt letterlijk als ons tweede brein en produceert zelfs meer van de neurotransmitter serotonine dan de hersenen zelf. Serotonine zorgt ervoor dat we ons goed voelen. In het darmstelsel leven ontelbare bacteriën, zowel goede als slechte.

Te veel slechte bacteriën kunnen voor klachten zorgen, dus het is van belang ervoor te zorgen dat de goede bacteriën overheersen. Als dat niet het geval is, kunnen er klachten ontstaan. Zodra de darmwerking weer in balans is, en het spijsverteringssysteem weer optimaal functioneert, zal men verbaasd zijn over de hoeveelheid symptomen die eigenlijk werden veroorzaakt door de onbalans in de darmen.

Gefermenteerd voedsel goed voor de darmflora

In balans brengen

Om de darmflora te verbeteren, moeten er een aantal stappen worden genomen. Eerst dient er een goede darmreiniging te worden uitgevoerd om al het oude vuil dat de slechte bacteriën in stand houdt te verwijderen. Hierna dient men een probioticum te nemen.

Wat veel mensen niet weten is dat na het doen van een darmreiniging het aanpassen van het voedingspatroon belangrijk is. Past men dit niet aan, dan krijgen de goede bacteriën niet de kans zich goed te ontwikkelen in de darm. Dit is waar de gefermenteerde voedingsmiddelen goed van pas komen. Deze geven de goede bacteriën de juiste voedingsbodem. Door fermentatie hebben deze voedingsmiddelen een proces ondergaan, waardoor ze veel goede bacteriën zijn gaan bevatten.

Wat is fermentatie?

Fermentatie is een natuurlijk proces dat ontstaat wanneer je groenten in de aanwezigheid van zout in een afgesloten ruimte bewaart. Melkzuurbacteriën komen van nature voor op groente- en fruitsoorten en zetten dan suikers (zetmeel of vezels uit de groente) om in melkzuur door middel van een natuurlijk gistingsproces. Tijdens dit proces planten de melkzuurbacteriën zich voort, en nemen dus toe in aantal. Wanneer alle suikers zijn omgezet in melkzuur is de zuurgraad gedaald, waardoor slechte bacteriën niet meer kunnen leven. Vandaar dat goed bereide gefermenteerde groente lang houdbaar is. Enkele generaties terug was het fermenteren van groente in Nederland nog een veel gebruikte methode om buiten het seizoen toch over bepaalde groenten te kunnen beschikken. Op deze manier wordt o.a. zuurkool gemaakt, maar eigenlijk is elke groente geschikt om te fermenteren.

Welk voedsel nemen?

Het is niet nodig veel gefermenteerd voedsel te eten, maar dagelijks een half kopje doet al wonderen. Daarnaast kan men yoghurt, kwark of kefir nemen, bij voorkeur gemaakt van niet-gepasteuriseerde melk. Ook Kombucha-thee is een goede drank die onder de gefermenteerde voeding valt.

Het is van groot belang om tijdens de herstelfase van de darm rauwe groenten en fruit te vermijden! Wat veel mensen niet weten, is dat – als men na een darmreiniging het voedingspatroon wil veranderen – bepaalde voeding moet worden vermeden, met name rauwe groenten en fruit.

Het is van groot belang om tijdens de herstelfase van de darm rauwe groenten en fruit te vermijden

Veel mensen zullen nu denken dat dit een vreemd advies is, want dit zijn toch immers gezonde voedingsmiddelen? Dat klopt in principe wel, maar ze bevatten vezels; iets wat door de meeste mensen ook als erg gezond wordt gezien. Echter deze vezels voeden ook de slechte bacteriën in de darm. Op het moment dat men de darm terug in balans wil brengen is het beter alleen goed gekookte en gefermenteerde groenten te eten. Daarnaast geen enkele graansoort en qua zuivel alleen de genoemde yoghurt of kwark, bij voorkeur van rauwe melk. Tijdens dit proces zijn biologische vleessoorten, en ook soepen gemaakt van zelf getrokken bouillon, geschikt om te nemen.

Darm in balans

Zodra de darm weer in balans is, kan men wel beginnen met rauwe of kort gekookte groenten. Hoe lang dat duurt, hangt af van de ernst van de situatie. Bij de meeste mensen kan men aan het verdwijnen van bepaalde symptomen merken of de darm weer in balans is. Als er geen opgeblazenheid, misselijkheid, oprispingen, winderigheid, diarree of verstopping meer is, is men in elk geval al een heel eind.

Zware metalen

Ook als de darm weer in balans is, is het een goede zaak door te gaan met het nemen van de gefermenteerde groenten. Deze zijn niet alleen goed voor het weer in balans brengen van de darmflora, maar ze zijn ook geschikt om zware metalen uit het lichaam af te voeren. Dit komt doordat de celwanden van de goede bacteriën in de gefermenteerde voedingsmiddelen stoffen bevatten die een aantrekkingskracht hebben op bijvoorbeeld kwik, lood, aluminium, etc. Ze binden zich aan deze stoffen en vervoeren ze via de stoelgang het lichaam uit.

Het is duidelijk dat de voordelen van het eten van gefermenteerd voedsel enorm zijn. Ze helpen samen met de andere maatregelen de balans in de darm te herstellen.

Marion Schaatsbergen

Tel: 035-6668151

www.naturaad.nl (in revisie)