Homeopathie werkt snel en effectief

Uit: Nr. 223, jan/febi 2013

We hebben allemaal een mening over homeopathie, maar is die altijd waar? Zo denken veel mensen dat homeopathie langzaam werkt en dat je veel geduld nodig hebt voor het effect merkbaar is. In de praktijk blijkt dat vaak niet zo te zijn.

 

Een stelregel is dat een homeopathische behandeling het tempo volgt van de ziekte. Dat wil zeggen: Als iets snel ontstaat, bijvoorbeeld een ontsteking, gaan de klachten bij een juiste behandeling ook snel weer weg. Aan de andere kant: Als het jaren heeft geduurd voor iets is ontstaan, is er in het algemeen meer tijd nodig voor het geneest. Maar dan is wel al snel duidelijk dát er een verbetering optreedt. Laat een aantal voorbeelden voor zich spreken.

Marjon heeft hooikoorts

Ze belt begin juni. Ze heeft last van een pollenallergie. Haar ogen jeuken vreselijk en tranen fors. Ook haar neus jeukt, ze niest vaak, en de neus loopt: blank slijm dat niet bijt. Rond de lippen jeukt het, vooral bij de mondhoeken, en ook haar oren jeuken. Ze voelt zich binnen en aan het strand beter, en in de natuur slechter. Ze is niet benauwd en hoest niet. Ze is overgevoelig voor fruit, vooral voor kiwi en sinaasappel; ook dan krijgt ze erge jeuk, vooral in haar oren en in haar mond. Haar tandvlees bloedt erg snel bij poetsen en bij flossen. Dat komt doordat het tandvlees altijd wat ontstoken is. Op basis van deze acute anamnese krijgt ze het homeopathische middel Phosphorus 200K. Na een week laat ze weten dat haar klachten binnen een paar dagen zijn verdwenen. Ze weet niet of dat ook geldt voor de overgevoeligheid voor fruit, omdat ze dat vermijdt. Afgesproken wordt dat ze het middel herhaalt als de klachten weer terugkomen. Zo nodig zal ze bellen voor overleg. Na een half jaar laat ze weer wat van zich horen. Het is goed gegaan. Ze heeft het middel in de tussentijd niet meer genomen. Ze belt onder andere omdat de allergie voor fruit weer wat terugkomt. De Phosphorus 200K wordt herhaald, met goed en direct resultaat.

Een vrouw met een blaasontsteking

Een jonge vrouw komt op consult. Ze heeft blaasontsteking en wil liever geen antibiotica gebruiken. Ze moet vaak naar de wc en het plassen doet erg veel pijn. Het plassen gaat moeizaam: kleine beetjes, slap straaltje. De plasbuis doet pijn. Bij doorvragen blijkt dat het een kloppende pijn is. De urine is niet helder. Bij navraag blijkt dat ze de avond ervoor een gezellige avond buiten heeft gehad. Het koelde wel snel af, zodat ze uiteindelijk rillend naar binnen is gegaan. Het aangewezen homeopathische middel is hierbij Dulcamara. Binnen een paar uur werden de klachten minder. Aan het eind van de dag plaste ze zonder problemen en was de urine weer helder. De klachten zijn verder weggebleven.

Een kind valt met het hoofd op de verwarming

Het was een ongelukkig moment: op de stoel verloor hij zijn evenwicht en kwam met zijn hoofd net op de punt van de verwarming. Huilen, en binnen een minuut een enorme blauwe bult op zijn hoofd. De ouders hadden gelukkig Arnica 200 bij de hand. Ze gaven het 3 keer, om de 15 minuten. Het kind was al snel weer rustig. Na een uur was de bult helemaal geslonken en niet meer pijnlijk, alleen nog gevoelig bij aanraking.

Elke keer weer is het prachtig om te zien wat de mogelijkheden zijn van mensen (en dieren!) om te genezen. We proberen mensen dan ook duidelijk te maken dat ze bij acute klachten ook bij de homeopathisch arts terecht kunnen. Hoe sneller behandeld, hoe beter het resultaat.

Er is nog een ander voordeel: als een acute klacht homeopathisch behandeld wordt zie je vaak dat de algemene gezondheid van de patiënt verbetert en is de reactie op homeopathische middelen voor eventuele chronische klachten beter.

Michel de Sonnaville

Algemeen arts gespecialiseerd in homeopathie

m.desonnaville@centaurea.nl

055 3574343

www.centaurea.nl