Aarden

Uit: Nr. 261, mei/jun 2019

Aarden, op blote voeten wandelen in de morgendauw? Is het gewoon maar een nieuwe alternatieve hype of zit er meer achter? Wat is aarden precies? Vaak wordt er onder verstaan: je voorstellen dat je lichaam met de aarde verbonden is. Hieronder gaat het niet over voorstellingen, maar om fysiek je lichaam aan de aarde aansluiten.

Als je je lichaam op de aarde aansluit, dan is er transport van elektriciteit mogelijk. Met andere woorden: transport van elektronen, bewegen van elektrische lading. De aarde is een nagenoeg oneindige bron van vrije elektronen.

Leuk, maar wat heeft dat met mij te maken?

In ons lichaam spelen elektronen een belangrijke rol bij chemische reacties. Stoffen die graag elektronen opnemen heten oxidatoren. Als die opname-neiging heel sterk is, heten het ook wel ‘radicalen’, omdat ze radicaal reageren met stoffen uit hun directe omgeving. Deze radicalen (of vrije radicalen) bevatten ‘ongepaarde elektronen’. (Een elektronenpaar cirkelt rond de kern van een atoom. Het idee is dat gepaarde elektronen de structuur van het atoom stabiel houden en ongepaarde elektronen makkelijk reageren met andere stoffen).

Vrije radicalen zijn natuurlijke bijproducten van alledaagse chemische reacties in het lichaam, zoals normale stofwisselingsprocessen of immuunreacties. Stoffen die vrije radicalen produceren, zijn te vinden in onze voeding, chemische medicijnen, de lucht die we inademen en in ons drinkwater. Bijvoorbeeld: gefrituurd eten, alcohol, tabaksrook, bestrijdingsmiddelen, enz. Vrije radicalen veroorzaken schade aan bouwstenen van cellen, zoals eiwitten, DNA en celmembranen, doordat ze daarvan een elektron wegroven. Dit proces heet oxidatie, vandaar dat vrijeradicalenschade ook wel ‘oxidatieve stress’ wordt genoemd. Wanneer vrije radicalen essentiële componenten van de cel oxideren, dan functioneren deze componenten niet meer normaal en kan uiteindelijk ook de cel als geheel afsterven. Vele wetenschappelijke studies tonen aan dat productie van vrije radicalen een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van diverse ziekten.

Antioxidanten zijn stoffen die ofwel de productie van vrije radicalen verminderen, of er mee reageren en daardoor beschadigende werkingen neutraliseren. Dat laatste gebeurt met name door een elektron af te staan aan het vrije radicaal, voordat het celbouwstenen kan oxideren. Zodra de elektronen in het vrije radicaal gepaard zijn, wordt het stabiel en niet-giftig voor cellen. Voorbeelden van anti-oxidanten zijn: vitamine A, C, E, glutathion, selenium.

Als we nu terug gaan naar wat aarden doet: het sluit je aan op de aarde als bron van elektronen. Hierdoor kan je lichaam die vrije elektronen opnemen en daarmee de elektronenhonger van de vrije radicalen stillen, waardoor ze geen of minder schade kunnen aanrichten.

Hierdoor kunnen diverse klachten verminderen: Als je ’s nachts slaapt op een geaard laken, of kussensloop, zie je vaak dat de slaapkwaliteit verbetert. Ook mensen met ontstekingen van bijvoorbeeld gewrichten, of van de huid (psoriasis) kunnen baat hebben bij aarden. Spier- en gewrichtspijnen, en ook de bloedsomloop kunnen verbeteren.

Hoe doe je dat, je lichaam aansluiten aan de aarde? Bijvoorbeeld op blote voeten buiten lopen, maar daarvoor moet het weer en je omgeving meehelpen en dat is niet altijd het geval. Wat je wel kunt doen is je lichaam via bijvoorbeeld een speciaal daarvoor ontworpen matje, of een laken, of een kussensloop aansluiten op de aarde. Onder de zoekwoorden aarden en aarding is hierover op het internet nadere informatie te vinden.

Gerrit Jan Gerritsma

www.ayurveda-arts.nl