Bezoek aan de bieb van DNUA

Uit: Nr. 268, jul/aug 2020

Op elke eerste dinsdag van de maand van 10:00 uur tot 12:00 uur is de bibliotheek van de Stichting Natuurlijk Welzijn geopend voor belangstellenden.

De DNUA-bieb had ik al vaker gezien, en hij ziet eruit als een snoepwinkel. Allemaal boeken over cadeautjes van de natuur en over gezondheid. Je zou mij er mogen opsluiten; ik zou me dagen aaneen kunnen vermaken. Daarom leek het mij extra leuk om ook eens een bezoekje te brengen op de eerste dinsdag van de maand.

Vrijwilligster Bartha wacht ons al op met koffie of thee en een gulle lach. Zij kiest voor elke eerste dinsdag een thema uit en zoekt alle boeken en uitgaven erbij die met dat thema te maken hebben.

Deze keer gaat het over Schüssler-zouten. Interessante materie.

Dr. Schüssler analyseerde tijdens zijn werk als biochemicus de as van overleden personen die gecremeerd waren. Zo ontdekte hij dat deze as nog maar uit 12 ingrediënten bestond. Ook merkte hij op dat, wanneer er voor het overlijden sprake was van een ziekte, er bepaalde ingrediënten ontbraken. Zo kwam hij erachter dat een mineralen­tekort in de cellen tot ziekte leidt. En hierdoor ontwikkelde hij de celzoutentherapie.

Boeiend is ook dat er gewerkt wordt met gezichtsdiagnostiek. Welke kenmerken in het gezicht wijzen op een tekort van een bepaald mineraal? Zo kun je voor jezelf bepalen of je een bepaald celzout zou moeten aanvullen.

Bartha benadrukt dat bij het gebruik van celzouten de producten van Van der Snoek naar haar mening het meest aan te bevelen zijn. Deze worden op de ambachtelijke manier gemaakt zoals dr. Schüssler het bedoeld heeft, en kunnen geen schade aanrichten.

In een prettige informele sfeer zijn niet alleen de celzouten onderwerp van gesprek. We hebben het ook over andere zaken; natuurlijk komt het coronavirus ook nog voorbij.

In de loop van de ochtend komen er nog wat mensen langs om wat boeken in te zien of te lenen. Je hoeft maar een onderwerp te noemen en de betreffende boeken komen op tafel.

Kortom, het is zeker de moeite waard om er eens een bezoekje aan te wagen. De DNUA-bieb is gevestigd bij de Stichting Natuurlijk Welzijn, Hoofdstraat 165 (zij-ingang), Epe.

Verslag van Kitty Hartkamp