De geneeskracht van Aloe vera

Aloë Vera

Uit: Nr. 280, jul/aug 2022

Aloë vera barbadensis ‘Miller’

De Aloë vera wordt ook wel de wonderplant genoemd. Er zijn meer dan 200 soorten Aloë en de barbadensis ‘Miller’ is daarvan de meest geneeskrachtige. Deze plant heeft de meeste bioactieve stoffen. De plant heeft een heilzame werking en wordt al heel lang erkend vanwege zijn magische vermogen en kalmerende werking.

Het gebruik van de gel

De huid neemt werkzame stoffen op via capillairen. Capillairen zijn de kleinste bloedvaatjes die in het hele lichaam aanwezig zijn. Ze liggen heel dicht onder de huid en nemen alles op. Zo werken bijvoorbeeld ook morfine- en cafeïnepleisters. Het dichtslibben van deze vaatjes is een groot probleem omdat het lichaam dan geen werkzame stofjes meer op kan nemen.

HuidverzorgingDoor het aanbrengen van Aloë vera gel:

· worden de vaatjes ongeveer 35% wijder; hierdoor kunnen cellen weer beter gevoed worden

· worden breuken van de vaatjes voorkomen

· wordt het dichtslibben van de vaatjes voorkomen

· ontgiften en herstellen de cellen beter

Bij verbranding, schaafwondjes, operatie­wonden en andere ontstekingen van de huid gaat het herstelproces vijf keer zo snel.

Wat smeer je nu eigenlijk op je huid?

Aloë vera bevat ongeveer 300 bioactieve stoffen. Het gehalte is sterk afhankelijk van de samenstelling van de grond, de hoeveelheid zonlicht en het soort Aloë. Alle stoffen versterken en potentiëren elkaar in hun werking. Het is een cocktail van stoffen die in de natuur zo verder niet voorkomt en, ondanks talloze pogingen, niet chemisch nagebootst kan worden; het is ook de enige plant waar B12 in zit.

Aloë vera bevat: 

  • enzymen
  • aminozuren
  • zouten
  • suikers
  • saponinen
  • vitaminen
  • mineralen
  • acemannan
  • spoorelementen

Saponine is een natuurlijke zeepstof met een detoxend effect. De plant maakt het zelf aan om zich tegen bacteriën en schimmels te verweren.

Acemannan versterkt de afweer van alle lichaamscellen, ook in de huid; het lichaam maakt dit tot de puberteit zelf aan, daarna moet het via de voeding worden opgenomen.

Het effect van alle werkzame stoffen

· Ontstekingsremmend en afweer verhogend: het reguleert het immuunsysteem, ondersteunt bij genezing van wonden, littekens, zweren en blauwe plekken, het regenereert weefsels na verbrandingen of bij afstervend weefsel en het reduceert bacteriële activiteit.

· Herstelt het evenwicht tussen afbraak en opbouw van nieuwe huidcellen dat met het ouder worden verstoord raakt. Daardoor een behoorlijk anti-aging effect.

· Verhoogt de vorming van collageen en elastine in de huid.

Product uit de natuur

Huidverzorging met aloe veraEen natuurproduct heeft uiteraard de voorkeur boven een chemisch product. Zo is de energetische informatie herkenbaar voor het lichaam en daardoor zal de opname optimaal zijn.

 

 

 

 

Het insmeren of sprayen van het hele lichaam, na een bad of douche, met pure gel (al dan niet gemengd met kruidenextracten) geeft een fantastisch gladde en zachte huid.

De huid kan met Aloë vera blijven ademen en afvalstoffen afvoeren, wat een enorm voordeel is t.o.v. producten die vaseline, mineraal­oliederivaten of paraffine bevatten.

 

Bronnen:

Aloë, Kaiserin der Heilpflanzen (Michael Peuser)

Aloë Werkboek (Ellen Asjes)

Aloë vera – heilen + Pflegen (Elke van Eick)