Bachremedies en de verhuizing

Uit: Nr. 263, sep/okt 2019

Dit stukje is een vervolg op ‘Help, mijn dochter gaat verhuizen’ in DNUA 261 – pag. 28. Daarin ging het om mijzelf en de (over)bezorgdheid die ik had over mijn naasten. Nu gaat het vooral om de ondersteuning met Bach Remedies van de kleinkinderen.

Sweet Chestnut (kastanje)

Honeysuckle (kamperfoelie)

Walnut (walnoot)

Star of Bethlehem (vogelmelk)

De verhuizing is vooral voor de twee oudste kleinkinderen spannend, onrustig en ingrijpend. Ze zitten beiden nu net in een rustiger vaarwater na alles wat ze hebben meegemaakt rondom de scheiding met hun vader. Het dorp waar ze wonen, de school, de voetbalclub en vrienden zijn erg belangrijk voor hen. Beide kinderen, met hun eigen persoonlijkheid, reageren verschillend op de verhuizing.

Ivar, de oudste van 10 is ontroostbaar en vindt het heel moeilijk om alles wat hij heeft opgebouwd los te laten. Hij heeft een heel goede vriend en is bang hem te verliezen. Hij voelt zich verdrietig, ontroostbaar, weemoedig en is gedeprimeerd alsof het leven nooit meer leuk kan worden.

Met behulp van de volgende remedies kan hij al gauw een nieuw evenwicht vinden: Star of Bethlehem als troost voor zijn verdriet; Honeysuckle als hulp om het oude leven los te kunnen laten; Walnut voor alle veranderingen en om een nieuwe start te kunnen maken; Sweet Chestnut voor zijn wanhoop, om te helpen weer een lichtpuntje te zien.

Het is prachtig om te zien hoe hij in korte tijd zijn eigen kracht weer herwint en zijn draai heeft gevonden in de nieuwe woon-situatie, het Belgische schoolsysteem en met nieuwe vrienden. Ook de vriend van zijn oude school blijft in zijn leven. Er zijn logeerpartijtjes tijdens de vakantie en ze gamen samen via internet.

Voor Jasper van 8 is alles veel moeizamer. Het is een gevoelig kind dat zich sterk laat beïnvloeden door zijn omgeving, zich aanpast en dan niet meer weet waar hij zelf staat. Hoewel hij een lichtpuntje ziet in de verhuizing – omdat hij op school wordt gepest en hij dáár dan tenminste vanaf is – voelt hij zich machteloos met de situatie. ‘Waarom moet mij dit overkomen’, verzucht hij. Het is moeilijk voor hem om zich niet te laten meeslepen in al deze gevoelens.

Voor hem is Willow van belang voor het gevoel van machteloosheid om te zien dat de wereld niet tegen hem is en dat hij zelf kracht heeft iets aan dit machteloze gevoel te kunnen doen.

 

 

 

Centaury kan hem helpen om voor zichzelf op te komen, weerbaar te worden tegen pesterijen.

 

 

 

 

Daarnaast is hij gebaat bij Agrimony, voor de neiging om moeilijke situaties uit de weg te gaan, waardoor er vanbinnen veel spanning ontstaat.

 

 

 

Bij Jasper versterken deze gevoelens elkaar. Omdat hij moeilijk voor zichzelf kan opkomen en conflicten uit de weg gaat (Centaury en Agrimony), is hij een gemakkelijke prooi voor pesterijen, wat maakt dat hij zich machteloos en slachtoffer voelt (Willow). Dit laatste werkt door in het gezin; hij voelt zich vaak achtergesteld, moppert en verwacht de oplossingen van anderen.

In Jasper herken ik een Centaury-persoonlijkheid, iemand die anderen graag van dienst is, behulpzaam is, gericht op de noden om hem heen. De schaduwkant is het anderen te veel naar de zin te willen maken, zichzelf daarin verliezen en weg­cijferen, dan niet meer weten wie je zelf bent, of wat je zelf wilt. De ander gaat voor. Het is lastig om grenzen aan te geven of nee te zeggen en voor jezelf op te komen. Het gevaar van uitbuiting door anderen ligt daarbij op de loer.

Daarnaast herken ik Agrimony in hem.
De positieve kracht van een Agrimony-persoonlijkheid is optimisme, positiviteit. Iemand met een Agrimony-karakter is zonnig, een gangmaker, weet mensen te verbinden, overal het positieve uit te halen. Het komt goed, maak je geen zorgen, is een gevleugelde uitspraak van een Agrimony-persoonlijkheid. De schaduwkant is: confrontaties uit de weg gaan, lastige dingen wegwuiven en de kop in het zand steken met veel innerlijke onrust en spanning tot gevolg.

De verhuizing is intussen chaotisch verlopen. Er was veel stress voor iedereen, maar daarbij heeft Rescue wonderen verricht; dit zorgt ervoor toch adequaat te kunnen handelen en met beide benen op de grond te kunnen staan, ondanks de veelheid van alles en alle onzekerheden. Rescue is een combinatie van 5 verschillende remedies die wordt gebruikt in alle grote en kleine stress- en noodsituaties.

De Bach Bloesem Remedies zijn een prettig steuntje in de rug om te kunnen gebruiken in allerlei dagelijkse situaties, als je merkt dat je uit balans raakt, niet meer vanuit een rustige basis kunt reageren en je reactie op een situatie wordt bepaald door een negatief gevoel of gemoedsstemming.

Micheline Bertrams

Bach Centre Practitioner – licensed trainer

www.my-vision.net

www.bloesemsvanbach.nl

www.bachcentre.com