De Linde

Uit: Nr. 259, jan/feb 2019

In vroeger tijden werd in een nieuwe nederzetting een linde geplant. Het was een heilige boom die alle negativiteit weerde. Culpepper, de beroemde kruidenman uit de Middeleeuwen, raadde de linde aan bij mensen die lijden aan hartkloppingen en epilepsie.

De officiële naam voor de linde is Tilia, verwijzend naar het Griekse woord ptiloun, de bloemetjes van de boom. Je ziet een lindeboom nog wel eens midden in een stad of dorp. Zo ook in Tilburg en het dorp Aartswoud, waar men verwoede pogingen doet om deze in stand te houden. Een bankje bij de linde en de mensen konden even ontspannen, de natuurlijke seroxat.

De linde kan heel oud worden, soms wel 1000 jaar. Het is een bladverliezende boom, de bladeren zijn hartvormig en na 20 jaar kan de boom bloeien: zachtgele bloemetjes met perkamentachtige schubblaadjes. Enkele mooie inhoudsstoffen van de linde zijn: etherische oliën, slijmstoffen, kalk en magnesium. De linde is een liefdevolle verzorgster bij griep en verkoudheid.

Met de vlier erbij is het een gouden koppel, want samen activeren zij het zweten en helpen de nieren, die overuren maken. De inhoudsstoffen, vooral kalk en magnesium, zorgen voor de ontkramping van het lichaam (vaten en spieren). Dat betekent het loslaten van wat vast zit; al deze stoffen worden door de nieren en zweet-orgaantjes afgescheiden.

Ontkramping vindt ook plaats op geestelijk vlak. De energie die de linde uitstraalt is van een moeder die zonder onderscheid aan iedereen liefde geeft, de onbaatzuchtige liefde. Voor haar is iedereen gelijk en ze stelt geen eisen. Je zou dit ook zielenliefde kunnen noemen. Als wij deze zielenliefde enigszins in onszelf kunnen verankeren, verdwijnt de afgescheidenheid van de mensen om ons heen.

Deze liefde gaat over de grenzen heen van het aardse bestaan en ontmoet en ervaart ook de liefde vanuit andere dimensies.

Toepassing

De linde komt dus van pas bij griep en verkoudheid, kou op de spieren, reuma, gespannen hoofdpijn, hoge bloeddruk (niet in plaats van medicatie gebruiken!), slapeloosheid en angst. Het is een ont­kramper voor maag en darmen.

Gebruik

Thee: Gebruik de lindebloesems die pas open zijn voor het zetten van thee. Maak de thee niet te heet, want dan gaan de slijmstoffen verloren. Drink drie kopjes per dag, maar ga niet eindeloos linde­thee drinken.

Een aftreksel (koude thee) kan in een kinderbadje worden gedaan i.g.v. een droge huid en eczeem.

Vers: Het jonge blad is eetbaar in zomer­salades.

Tinctuur:  3 keer 15 druppels per dag, kinderen naar leeftijd.

Remedie: In de Findhornremedies kan men de remedie van de linde vinden: Lime. Dit is de omschrijving: De remedie van Lime maakt je bewust van je relatie met en de onderliggende afhankelijkheid van al het leven. Als je jezelf openstelt voor de universele liefde en deze verankert in je hart worden gevoelens van afgescheidenheid getransformeerd en creëer je harmonieuze relaties in je leven.

Trudy van Diepen

www.kruidenvrouw.nl