De Wilg
Uit: Nr. 260, mrt/apr 2019
‘Waarom moet mij dit overkomen. Ik voel mij diep ongelukkig en dat komt door de ander. Zij moeten eens weten hoe ongelukkig ik mij voel. Waar heb ik dit aan verdiend, hoe kan het leven zo onrechtvaardig zijn?’ … Ga naar de wilg en huil; luister wat de boom je te vertellen heeft!
De officiële naam voor de wilg is Salix alba. Sal is het Keltische woord voor water, waar de boom het liefst in vertoeft. Het is een winterharde, bladverliezende boom die wel tweehonderd jaar oud kan worden. De wilg heeft een diepgegroefde schors met soepele, zachte en buigzame takken en in het voorjaar zilverachtige blaadjes.
De wilg, ook wel schietwilg of knotwilg (als hij geknot is) genoemd, werd in het verleden als een van de eerste kruiden wetenschappelijk onderzocht. In de negentiende eeuw lukte het de Franse chemicus Leroux het werkzame bestanddeel aan de plant te onttrekken. Hij noemde deze stof salicine. In het begin van de twintigste eeuw slaag-de men erin om deze stof in het laboratorium na te maken en werd het op de markt gebracht onder de naam aspirine.
De stof salicine zit in de bast van de takken. Deze stof wordt in het lichaam omgezet in salicylzuur en heeft een pijnstillende, ontstekingswerende en bloedverdunnende werking. Samen met kalium en calcium is het een prachtige hulp voor onze nieren, die in bepaalde tijden van ons leven bergen werk verzetten. Bij de reumatische klachten artritis, atrose en jicht – men noemt deze weleens verzuringsaandoeningen – kunnen de nieren wel hulp gebruiken. Het overtollige zuur dat in ons lichaam zit, wordt mede door de werkzame stof uit de wilg afgevoerd en uitgeplast.
‘Huil je verdriet eruit.’ Ook hier is er sprake van verzuring en verharding op geestelijk vlak. De energetische werking van de wilg probeert ons uit de slachtofferrol te halen. De wilg breekt die halsstarrige gedachten. Je verwerkt je oude emoties en vergeeft de ander. Je wordt bevrijd van je negatieve emoties, want iedere ervaring in de buitenwereld was immers een weerspiegeling van je eigen verdrietige gedachten?
Nu zul je je eigen verantwoordelijkheid voor je leven en geluk voelen. En bij het ervaren van je eigen eigenheid, zachtheid en vertrouwen, zul je nieuwe mensen ontmoeten: een weerspiegeling van je gedachten. Met deze mensen die liefdevol zijn, kun je uiteindelijk samen een steentje bijdragen om de wereld mooier en liefdevoller te maken.
De wilg kunt u gebruiken bij nierproblemen, zoals vochtophoping, reuma, jicht, artritis, spierreuma, koorts, griep, nat eczeem, hoofdpijn, nervositeit en zenuwpijnen.
Thee: Maakt men van de bast van de tak en van de blaadjes. Laat het enkele uren zachtjes koken. Drink een kopje per dag, met kleine slokjes.
Tinctuur: Kan gemaakt worden van de schil van de bast.
Vers: Het kauwen op een takje of op de schil geeft direct verlichting bij hoofdpijn.
Bachremedie: Willow; het voelen van je eigen kracht en verantwoordelijkheid in het leven.
Let op! Gebruik de wilg niet samen met bloedverdunners, plastabletten en hartmedicatie.
Trudy van Diepen
www.kruidenvrouw.nl