Duizendblad

Uit: Nr. 251, sep/okt 2017

Een bezoek aan een patiënte in het ziekenhuis. Zij heeft inwendige bloedingen. ‘Ik mag een bekertje water per dag hebben met een beetje siroop erin’, zei zij. Op dat moment moest ik denken aan duizendbladthee. De verpleging zou het water kunnen koken, met een takje duizendblad erin, maar dat durfde ik niet voor te stellen.

De Latijnse naam voor duizendblad is Achillea millefolium. Dit verwijst naar de Griekse held Achilles uit de Trojaanse oorlog. De moeder van Achilles hoopte dat haar kind onsterfelijk zou worden; hij had namelijk goddelijke voorouders. Om van zijn onsterfelijkheid zeker te zijn, doopte zij hem in de heilige rivier de Styx en hield hem ondersteboven vast aan zijn hiel. Deze plek was kwetsbaar, want dit stukje van zijn lichaam was niet in aanraking met het water gekomen. En zo gebeurde het dat tijdens de Trojaanse oorlog een pijl op die plek gericht werd, en hij stierf aan deze verwonding. Zo ontstond de naam achillespees.

Duizendblad is een overblijvende plant. De bladeren zijn kantachtig van structuur. De bloemen zijn wit en staan in groepjes bij elkaar. In vroeger tijden werd het kruid vaak door de Romeinse soldaten gebruikt die richting Holland en Engeland ten strijde trokken. Waarschijnlijk zijn zij zover in Noord-Europa gekomen doordat er duizendblad langs de weg groeide. Koude handen werden verwarmd, in en uitwendige bloedingen werden gestelpt en de spijsvertering werd gekalmeerd door het innemen van duizendblad.

Duizendblad is een bijzonder kruid. Je ziet het wel meer dat kruiden een tegengestelde werking hebben. Het kruid komt in het lichaam en kijkt wat er gedaan moet worden. ‘U vraagt, wij draaien’, hoor ik nog steeds mijn kruidenleraar zeggen, toen hij dit kruid behandelde. Wat doet duizendblad dan wat zo tegenstrijdig is? Het kruid zorgt voor doorstroming en circulatie van het bloed, dus aan te raden bij koude handen en voeten. Het helpt echter ook bij het stelpen van bloedingen en verwondingen; het versterkt de bloedvaatjes, zowel bij inwendige als bij uitwendige bloedingen. Er zit veel kalium in het kruid en daarom is het een waardevolle steun voor het hormoonstelsel. Dat komt te pas bij problemen rond de menstruatie, premenstruele klachten en het is een hulp rond de bevalling.

Duizendblad heeft zoals elke plant een energetische werking. De energetische kracht van duizendblad helpt je om je los van je groep te manifesteren. Men is kwetsbaar buiten de groep. En nu moet ik terugdenken aan mijn kwetsbaarheid in het ziekenhuis; het niet durven benoemen van duizendbladthee. Duizendblad sterkt je om je opvattingen te uiten en minder kwetsbaar te zijn in de buitenwereld.

Wanneer kun je duizendblad gebruiken?

• Bij in- en uitwendige bloedingen; het is bloedstelpend, en het kruid versterkt de zwakke bloedvaatjes.

• Bij problemen van doorstroming van het bloed: vaatkramp, winterhanden en -voeten, spataderen, aambeien, open been.

• Bij hormoonproblemen; onregelmatige en pijnlijke menstruatie, overgangsproblemen, en na de bevalling is het kruid bloedstelpend en herstelt het de weefsels.

• Klachten van de spijsvertering; kalmerend of versterkend; hier zie je weer de tegengestelde werking van dit kruid.

Duizendbladthee

Doe enkele bloeiende toppen, vers of gedroogd, in de theepot. Eerst een beetje koud water erop en daarna het kokend water. Even laten trekken en de thee is klaar. Je kunt 3 bekers per dag drinken.

Remedie van duizendblad

De energetische werking van dit kruid is te vinden bij de Californische remedies onder de naam Yarrow*.

Wat zou het toch fijn zijn als er een samenwerking is in het ziekenhuis tussen de reguliere- en de natuurgeneeswijze!

Trudy van Diepen

info@kruidenvrouw.nl

* Yarrow: Hypersensitief als gevolg van stress uit de omgeving, waardoor de focus en concentratie verstoord worden (bron: F.E.S.).