Eczeem en huidproblemen

Uit: Nr. 268, jul/aug 2020

Eczeem genezen moet in de meeste gevallen (ongeveer 95%) van binnenuit gebeuren. De overige eczeemsoorten zijn veelal contacteczeem en dan kunt u denken aan wasmiddel, acryl, polyester, nikkel, etcetera. Eczeem is bij alle overige gevallen meestal een signaal dat het lichaam de hoeveelheid toxinen niet kan verwijderen en opruimen. De lever raakt overbelast en moet van de toxinen af.

Plaatje Eczeem en huidproblemen 1Het lichaamseigen afweermechanisme, of het zelfgenezend vermogen, gaat toxinen verplaatsen en verwijderen, ver uit de buurt van de belangrijke organen. De gifstoffen moeten immers zo ver mogelijk uit de buurt blijven van vitale organen. Daarom zit eczeem op de huid en vaak aan de uiteinden van het lichaam, voeten, benen, handen (palm), onderarm, ellebogen en oksels, daar waar men ook makkelijk zweet, want met zweten voert het lichaam ook toxinen af. Deze toxinen gaan zich in de huid ophopen, waardoor de huid verstopt raakt. Zoals de naam al zegt, zijn deze stoffen toxisch, dus irriteren ze de huid. Denk maar aan de waarschuwingstekens op verpakkingen over wat bepaalde stoffen, ook in kleine hoeveelheden, in de huid kunnen doen: irriteren, branden, jeuken, prikken, zwellen, met roodheid als uiterlijke verschijningsvorm.

Eczeem is dus een reactie van uw zelfgenezend vermogen; uw lichaam functioneert goed! Uw lichaam geeft u zelfs een waarschuwing: stop, het wordt teveel!

Medicijnen

Het beste voorbeeld dat ik kan geven zijn alle mensen die tegenwoordig met het grootste gemak van hun arts acht tot zestien verschillende medicijnen voorgeschreven krijgen om te genezen. Wanhopig zitten ze in mijn praktijk en bij vele andere natuurgeneeskundigen. Al deze mensen hebben zeer waarschijnlijk al enige tijd eczeemklachten, van mild tot erger. En de meeste mensen hebben vaak beginnende klachten van de reinigingsorganen als nieren en lever. In veel bijsluiters leest u bij de (bij)werkingen nierfalen en leverfalen. Dat is exact zoals hier beschreven.

Zelf oorzaak

Pardon? Jawel, en ik hoop dat u mij kunt begrijpen, want uw lichaam functioneert precies zoals het hoort. Daarom heeft u, als u in de grootste groep valt, eczeem. Het lichaam ruimt uw toxinen op; het is voor u aan het werk en beschermt u. Dan moet u uw lichaam gaan helpen en niet nog meer toxinen in dit overbelaste lichaam stoppen, maar ze er juist uit halen. Eczeem is dus in feite uw eigen schuld. En dat feit is natuurlijk nooit leuk om te lezen of te horen, maar dit is hoe de natuurgeneeskunde over de gehele wereld eczeemklachten benadert.

Lichaam helpen

Hoe kunt u zelf met eczeem aan de slag? Stop met het innemen van alle toxinen. Eet meer biologische groenten en fruit; die be-vatten tien tot honderd keer minder toxinen dan regulier geteelde groenten en fruit. En er ziten in biologische groente en fruit tot 40% meer antioxidanten die uw lichaam onder andere beschermen tegen toxinen.

Stop met het eten van brood (waarvan de etiketten langer zijn dan de zak), zuivel, alcohol, vlees, vleeswaren, verkeerde geraffineerde vetten (margarines, kuipjes, flesjes, knijppakjes, bak- en braad, cholesterolverlagend en al dat vet en olie dat ik niet eens in mijn auto zou gooien), alle e-nummers, groen, geel of rood…, gefrituurde en verkeerd bereide voedingsmiddelen. Magere rommel en vetarme rotzooi, vulsels uit supermarktketens. Stop met goedkope supplementen van anorganische afkomst van de bekende drogisterijketens. Koop een zeer goed waterfilter, verdiep u erin. Kies een reinigingsdieet dat bij u past. Stop met eten volgens de schijf van vijf en ga uw lichaam voeden. Kom in beweging, laat bloedstromen en de lymfe de afvalstoffen afvoeren, zet uw darmen in beweging.

Stop in overleg met een arts met zoveel mogelijk medicijnen of zoek een natuurarts die u hierbij begeleiden kan. Hoe meer medicijnen u afbouwt, hoe gezonder u waarschijnlijk wordt. Neem uw gezondheid weer in eigen hand. Zoek uw medicijn eens op in een niet gecensureerde zoekmachine (duckduckgo, gibiru) met het woordje ‘lawsuit’ erachter. U zult versteld staan. Schrijf ook alle bijwerkingen van uw medicatie onder elkaar en lees de bijsluiters goed. Zoek op wat het is, verdiep u in het middel dat u inneemt.

Ondersteun organen

Plaatje kruiden eczeem en huidproblemenDe lever kunt u ondersteunen met kruiden, net als uw nieren. Zorg dat uw darmen en spijvertering weer goed functioneren. Leverkuiden zijn Taraxacum officinale / paardenbloem en Sylibum marianum / mariadistel.

Een gemiddeld mens loopt rond met twee tot tien kilo toxinen. Deze moeten er eerst uit. Dit kan wel twee jaar duren. Pas nadat het lichaam alle toxinen verwijderd heeft, kan het lichaam gaan genezen. Uiteraard gaat dit voelbaar worden naarmate de toxinen verdwijnen. Bijna alle klachten zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen: slapeloosheid, wazig denken, gewrichtsklachten, pijn, stijfheid, lusteloosheid, zoete en zoute trek, vermoeidheid, moe opstaan. U zult energie gaan voelen, waarvan u niet meer wist dat het kon. U wordt ineens fit wakker, vaak ook vroeger. Ook op hogere leeftijd.

Bloedreiniging

Om de eczeemklachten van de huid weg te halen is inwendig bloedreiniging noodzakelijk. Maar hierbij is het probleem dat men dan alle medicatie wegspoelt. Dit mag en kan dus niet zomaar, als u medicatie ge-bruikt. Bloedreinigende kruiden zijn bijvoorbeeld Viola tricolor, driekleurig viooltje, Trifolium (rode klaver) en Arctium lappa (radix) en grote klitwortel.

De volgorde die men in acht moet nemen:

1. medicatie in kaart brengen, bijwerkingen naast elkaar zetten;

2. alle toxinen verwijderen;

3. reinigingsorganen ondersteunen;

4. het lichaam en de organen weer optimaliseren;

5. reinigen.

Zoek hierbij hulp, vooral als u medicatie gebruikt. Kies ervoor om ermee te stoppen, maar doe dat veilig, in samenwerking met uw arts of chemie-deskundige. Zoek ook interacties van kruiden en geneesmiddelen uit. Op internet kunt u databases vinden, hoewel die niet altijd goede informatie geven. Een heel kruid is nooit gelijk aan een enkele inhoudsstof en heeft ook niet de-zelfde uitwerking. Dat maakt het meteen moeilijk, zelfs voor een herborist.

Uitwendig verzachten

Eczeem uitwendig aanpakken doet u met milde zalf en smeersels, nooit met corticosteroïden. Deze laatste groep maakt de huid letterlijk dunner, waardoor op termijn de klachten gaan toenemen, waardoor u nog meer zalf gaat gebruiken… tot uw inwendig systeem er de brui aan geeft. Maak een jeukstillende olie: amandelolie met bijvoorbeeld een van de volgende etherische oliën: pepermunt, lavendel, sinaasappel of citroen. Bij nat eczeem kies je voor meer drogende olie (kokosolie) en kruiden die bijvoorbeeld looistoffen bezitten en samentrekken, bij droog eczeem juist de verzachtende en olie-inbrengende olie­soorten, calendulazalf bij open plekjes, hypericumolie bij pijn. De natuur is onuitputtelijk lief en behulpzaam voor uw huid en uw inwendige systeem. Uw arts moest het eens weten.

Lars van Hemmen, herborist

herborist@protonmail.com