Ginkgo Biloba

Uit: Nr. 248, maa/apr 2017

‘Hoe was het ook alweer? Wie waren er op die dag? Wat wilde ik eigenlijk vertellen?’ Het wordt tijd een kruidje te nemen dat uw geheugen weer opfrist: de Ginkgo biloba.

Ginkgo is afgeleid van het Japanse ginkyo (zilveren abrikoos). De Nederlandse naam voor de ginkgo is de Japanse tempelboom (of notenboom) en verwijst naar de status die de boom kreeg in de Oosterse landen; hij werd vaak bij een tempel of woning geplant om de negatieve krachten te weren.

De boom valt op doordat hij laat in blad is. Pas begin mei komen de eerste blaadjes tevoorschijn. Het blad heeft de vorm van een vlinder en als je het goed bekijkt, zie je er allemaal naalden in; het is dan ook een naaldboom. In het najaar behoudt de ginkgo nog lang zijn blad, maar zodra de bladeren beginnen te verkleuren kunnen wij er ginkgo-tinctuur van maken.

Ginkgo heeft een bijzondere werkzaamheid: hij helpt om de doorbloeding van de hersenen te verbeteren. Door een betere doorbloeding gaat er meer zuurstof en voeding naar de hersencellen. En juist voor de hersenen, waar de vaatjes zo klein en fijn zijn, is dit kruid een geschenk. Maar de ginkgo doet nog meer: zoals zij in de Japanse cultuur de omgeving zuivert van negativiteit, zo doet de ginkgo het ook in ons lichaam. Zij is een sterke antioxidant; dus zuivert zij het lichaam van vrije radicalen.

Wanneer kunt u dit kruid gebruiken? Bij geheugenzwakte, concentratiestoornissen, beginnende dementie, zware studieperiodes, ziekte van Raynaud (verminderde bloedstroom naar handen en/of voeten; red), etalagebenen en infectieziekten.

 

Ginkgo heeft een bloedverdunnende werking; gebruik dit kruid niet samen met (andere) bloedverdunners. Ook vóór een operatie is dit kruid niet aan te bevelen.

Thee gemaakt van de bladeren van deze boom heeft een onvoldoende werking, daarom maken wij er een tinctuur van. Dit moet minstens twee maanden worden gebruikt om resultaat te ervaren. Deze tinctuur kan langdurig gebruikt worden.

Recept ginkgo-tinctuur

Benodigdheden:

  • Groen en/of net verkleurend blad
  • Jenever/wodka
  • Donker flesje
  • Jampotje + etiket

Bereidingswijze:

Pluk het blad en versnipper deze. Vul het jampotje driekwart met het blad. Schenk de jenever of wodka tot aan de rand van het jampotje. Sluit het potje af met een deksel. Bewaar het potje in het donker. Schud gedurende minstens veertien dagen eenmaal per dag het mengsel. Zeef het mengsel na ongeveer een maand af en giet het in een donker flesje. Plak het etiket op het flesje met de naam ginkgo-tinctuur en de dosering: 3 maal daags 20 druppels.

Trudy van Diepen-Stam

info@kruidenvrouw.nl