Ginkgo biloba – Japanse Tempelboom
Uit: Nr. 267, mei/jun 2020
De Japanse tempelboom is een van de weinige bomen die beter bekend staat onder zijn Latijnse naam: Ginkgo biloba. Voor het lezen van het stukje over deze machtige boom is het raadzaam om een glas thee te drinken van zijn bladeren, want hij werkt sterk op het geheugen.
Het is een bijzondere boom en zeker in de herfst kleurt hij prachtig goudgeel. De boom is een echte oerboom en bestaat al zeker 160 miljoen jaar, waardoor je hem als een echte krachtpatser kunt zien; hij heeft alle veranderingen in de natuur overleefd. Zelfs na de atoombom van Hiroshima, waarbij al het levende van de natuur was verwoest, stonden er 4 ginkgo’s overeind en gaven ze in de lente erna zelfs bloesem. In Japan is het daardoor de boom van hoop geworden.
De boom is van origine een conifeer, wat nog gezien kan worden aan de bladnerven die parallel lopen naast elkaar. Dit aparte en mooie blad heeft veel kunstenaars geïnspireerd en het werd dan ook veel gebruikt in de jugendstil (art nouveau).
Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van deze boom bij alzheimerpatiënten en daaruit is gebleken dat er een grote verbetering plaatsvond in het kortetermijngeheugen. Men kon zich langer concentreren, het humeur verbeterde en er was een toename van de zuurstofstofwisseling in de hersenen. Dat bedoel ik met ‘een echte krachtpatser’.
Vooral in Oost-Azië komt de boom veel voor rond kloosters, paleizen en in tempeltuinen. Hij is daar heilig en men kweekte hem ook vanwege zijn heilzame werking. Daar stond hij ook wel bekend onder de naam kung sun shu oftewel grootvader-kleinkind-boom, omdat het heel lang duurt voordat de boom vruchten draagt. De vruchten worden nu nog als delicatesse gegeten.
Hij verbetert het geheugen en helpt je om veel leerstof op te nemen. Het is een antioxidant, d.w.z. dat hij afvalstoffen met agressief gedrag tegengaat. Hij verbetert de kwaliteit van de rode bloedcellen. En hij kan zeker ook ingezet worden bij astma, schimmels en bacteriën en bij sommige vormen van migraine.
Het blad wordt gebruikt voor tinctuur, zalf en als thee (thee drie maal daags een kopje; dan gaat de geneeskrachtige werking pas in).
De bessen alleen plukken met handschoenen of mooi laten hangen, want die zijn giftig en kunnen huidirritatie veroorzaken. Voor een operatie 32 uur eerder stoppen met de ginkgo vanwege zijn bloedverdunnende werking.
Marjan Hofstra, kruidenvrouw.
kruidenkracht@hotmail.com