Graviola

Uit: Nr. 266, mrt/apr 2020

Wetenschappers uit Amerika, Japan, India, Korea en China, allen zijn geïnteresseerd in de werkzaamheid van een kruid met de naam graviola. Laboratoria in die landen zijn lange tijd bezig geweest om de inhoudsstoffen van dit kruid te synthetiseren. Tot op heden zijn ze daar nog niet in geslaagd.

De officiële naam van deze boom is de Annona muricata. De Engelse benaming is soursop. Hier in Nederland spreekt men vaak over de graviola, de Portugese naam. Zuurzak is de Hollandse benaming. De Annona groeit in de Amazone en andere tropische gebieden. De boom is vrij klein en heeft grote glanzende donkergroene bladeren. De achterkant van het blad is grijzig. De vruchten lijken een beetje op kleine ananassen. De schors, bladeren, vruchten en zaden hebben alle een medicinale werking.

De Indianen waren goed op de hoogte van de kracht van de graviola, met name van de bladeren. Zij gebruikten dit kruid bij slapeloosheid, hartproblemen en bij onrustige gevoelens. Men maakte in die tijd een aftreksel – thee – van de bladeren of vulden de kussens met het verse of gedroogde blad voor een goede nachtrust.

Tegenwoordig staan de bladeren bij vele wetenschappers in de belangstelling. Zij hebben waardevolle stoffen in zich o.a. vitamine B en C; deze vitamines ondersteunen het immuunsysteem. Ook zijn de mineralen calcium, fosfor en ijzer in het kruid aanwezig. Maar waarom heeft het National Cancer Institute interesse voor bestudering van dit kruid? Omdat dit kruid mogelijkerwijs inhoudsstoffen bevat die een anti-kankereigenschap hebben.

Wat is waar, wat is niet waar omtrent de informatie van dit kruid? Helaas zijn er in de kruidenwereld ook mensen die gezondheid beloven en hun zakken vullen met geld van de mensen die op dat moment kwetsbaar zijn. Ziekte is een prima product om via misleiding hun inkomen te vergroten. Beloften dat graviola kanker geneest, scoren in hun beleving.

Maar waarom dan al dat onderzoek? Ik moet denken aan een oncoloog die tegen zijn patiënte zei: ‘U heeft kankercellen; die zijn niet weg, zij zijn nog steeds op dezelfde plaats, maar ze slapen.’

Mogelijkerwijs is graviola in staat de intensiteit, de werking van de kankercellen te verzwakken. Ik heb al eerder geschreven: kruiden genezen niet, zij ondersteunen, ‘belevendigen en bezielen’ stelsels en organen die op dat moment onder zware druk staan. Dankbaarheid voor het kruid verhoogt ook de werkzaamheid.

Er moet goed op gelet worden in welke gevallen u graviola níét kunt gebruiken. Bespreek het met uw huisarts, alhoewel… waarschijnlijk is deze niet op de hoogte van de keerzijde van dit kruid.

Mijn advies is:

Niet gebruiken bij verhoogde en verlaagde bloeddruk, hartproblemen, parkinson-aandoening, zwangerschap en borstvoeding. Ook niet bij gebruik van antidepressiva en sint-janskruid. Vaak zijn artsen welwillend tegenover de patiënt – van baat het niet, het schaadt niet – maar bij gebruik van graviola gaat dit niet op.

Wanneer kunt u graviola gebruiken?

Bij licht verhoogde bloeddruk (als u geen medicatie slikt), jicht, virusinfectie, zwak immuunsysteem, als begeleider bij kanker, schimmelinfectie, nervositeit, stress en bij een onrustige huid.

Thee:

Vul een pan met ongeveer een liter water. Spoel de gedroogde bladeren af. Doe enkele bladeren in de pan met water. Laat het geheel minstens 20 minuten trekken. Neem drie koppen per dag.

Tinctuur:

Verhouding: 200 gram gedroogde kruiden op 1 liter alcohol, wodka of gin.

Hak de kruiden en doe ze in een glazen pot. Voor een jampot is dat 50 gram kruiden. Vul de pot verder met 250 cl alcohol; de kruiden moeten onder de alcohol staan. Sluit de pot en schud dagelijks de massa. Bewaar de pot op een donkere, warme plaats.

Zeef het geheel na ongeveer 5 weken. Giet het in bruine flesjes.

Dosering: Begin voorzichtig met 3 keer 7 druppels. Daarna tot 3 keer 15 druppels.

Houdbaarheid: 3 jaar .

Badwater:

In het badwater enkele bladeren graviola, voor de onrustige huid.

Trudy van Diepen

www.kruidenvrouw.nl