Hartgespan

Uit: Nr. 272, mrt/apr 2021

‘Er is geen beter kruid om melancholische dampen uit het hart weg te nemen, het te versterken en de ziel vrolijk, opgewekt en blij te maken.’ Een citaat van onze grote kruidenvoorvader Nicholas Culpeper(1653).

De officiële naam van hartgespan is Leonurus cardiaca. Leo is het Latijnse woord voor leeuw en het Griekse woord ouros verwijst naar staart. Het is een sterke, overblijvende plant. Hartgespan heeft een vierkante stengel die naar onderen toe donkerrood van kleur is. Het meest opvallende is de ritmische bouw. De blaadjes staan kruisgewijs twee aan twee aan weerszijden van de stengel. Het kruid bloeit roze. In het voorjaar voelt de plant heel zacht aan, als fluweel, in het najaar durf je hem bijna niet aan te raken: prikkeldraad.

Hartgespan is met recht een hartenkruid dat ingezet kan worden bij hartklachten zonder organische oorzaak. Hartkloppingen door angst, emoties, stress en opvliegers, maar ook de ontwenningsverschijnselen van medicatie of drugs pakt hij aan.

Als wij kijken welk orgaan ook niet zo lekker draait met deze klachten, dan komen wij bij de gal uit. Het bagatelliseren van je eigen emoties is het ontkennen van je eigen identiteit. Galproblemen kunnen wijzen naar ingehouden emoties die graag verwoord hadden willen worden, maar door principes tegengehouden zijn. Het mooiste is dat er een goede samenwerking is tussen deze twee aspecten, en het hart vaart hier wel bij. Dus ook bij galproblemen helpt het kruid hartgespan, zij voert extra gal af, zodat er minder kans is op galstenen en een opgeblazen gevoel.

Naast een hormonale werking, waar ik niet verder op in ga, is er nog een andere werking, namelijk het energetische aspect. De bloesemremedie hartgespan werkt op patronen in de familiesfeer. Zoals het al zo mooi verwoord wordt in de middeleeuwen door Culpeper: de melancholische dampen uit de ziel weg te nemen. Dit is van toepassing als wij aansluiting missen in onze familie, onze mensen die ons zo nabij zijn. Wij voelen ons anders in het gezin. Eenzaamheid en verbittering liggen op de loer. Hartgespan helpt in deze zaken en is in staat de verbittering weg te nemen en weer groei in de familiesfeer mogelijk te maken. Het is zo mooi om te zien dat de plant daar ook zelf aan meedoet. In het najaar zie je op de harde priktakken nieuwe zachte blaadjes komen.

Hartgespan kan worden ingezet bij problemen van het hart en de bloedvaten zonder organische oorzaak. Ga voor de zekerheid altijd naar je arts, bij nerveuze hartkloppingen en hoge bloeddruk; bij nerveuze aandoeningen, angst en onrustgevoelens; bij een traag werkende galblaas; bij ontwenningsverschijnselen van drugs en medicatie.

Er kan een tinctuur worden gemaakt van dit kruid (ook volop te koop) als volgt: Tinctuur Leonurus cardiaca

• Verzamel bloeiende toppen en vul daarmee (voor driekwart) een jampot. Giet jenever of wodka tot de rand en sluit de pot af.

• Schud het mengsel eenmaal per dag gedurende minstens veertien dagen. Zeef het mengsel en giet het in donkere flesjes.

• Schrijf op het etiket: Leonurus cardiaca /3 x 15 druppels per dag / Houdbaar tot… (3 jaar).

 

Leonurus-tinctuur kan langdurig gebruikt worden, ook preventief.

Let op: Leonurus gaat niet samen met reguliere medicatie. Niet tijdens de zwangerschap gebruiken.

Trudy van Diepen-Stam

info@kruidenvrouw.nl