Het slaapmutsje

Uit: Nr. 255, mei/jun 2018

De officiële naam voor slaapmutsje is Eschscholzia californica, vernoemd naar de Duitse arts Johann Friedrich von Eschscholtz. Hij leefde in het begin van de 19e eeuw en was professor in de geneeskunde en anatomie, bioloog en plantenverzamelaar. Californica verwijst naar de streek van afkomst, Californië in het zuidwesten van de Verenigde Staten.

Het slaapmutsje dankt zijn naam enerzijds aan de slaapopwekkende eigenschap, maar ook dat de bloem in gesloten toestand op een slaapmuts lijkt. Het is een tere plant die moeite heeft om te blijven staan. Het plantje groeit het liefst op een beschut, zonnig plekje. De bladeren zijn kantachtig van vorm en grijsgroen van kleur. De kleur van de bloem is felgeel tot oranje.

In vroegere jaren was de werking van het slaapmutsje al bekend bij de indianen. Het kruid was voor hen een kinderkruid. Kiespijn, koliek- en zenuwpijnen werden door het gebruik van deze plant verminderd.

Een van de inhoudsstoffen van het slaapmutsje zijn de alkaloïden. Vaak werkt deze stof op het autonome zenuwstelsel, waarbij ze zowel stimulerend (sympathisch) als kalmerend (parasympatisch) kan werken. Het is altijd oppassen geblazen met medicinale kruiden die alkaloïden als inhoudsstof hebben, maar het slaapmutsje is een uitzondering. De kalmerende en pijnstillende stoffen van dit kruid zijn veilig en niet verslavend.

Ook bij ons is Eschscholzia een kruid dat hoort bij het kind. Het kruid past bij kinderen die opvallen door hun prestaties. Zij zijn erg actief. Zij doen alles het liefst op hun eigen manier en tijd. Zij zijn gevoelig voor gebeurtenissen en kunnen neerslachtig worden door kou en vocht. Typische kenmerken bij deze kinderen zijn grote emotionaliteit, bezorgdheid, door de bomen het bos niet meer zien, angst, de dag niet los kunnen laten, dus inslaapproblemen.

Het slaapmutsje wuift een beetje de zorgen van dit kind weg, er is meer zon in hun leven. Het paadje waar ze nu op lopen is een leuke weg, zonder al te veel hindernissen. Het kruid geeft aan het kind ontspanning en vertrouwen.

Eschscholzia is een goede, natuurlijke vervanger voor de reguliere medicatie die geadviseerd wordt bij drukke kinderen. Het slaapmutsje is een veilig kruid. Het heeft geen bijwerkingen en is niet verslavend. Dit kruid is te verkiezen boven valeriaan, dat meer geschikt is voor volwassenen; dit heeft bij langdurige inname wél een licht verslavende werking.

Wanneer kan men het slaapmutsje gebruiken? Bij nervositeit, stress, hyperactiviteit, bedwateren, hoofdpijn, kiespijn, angst, hartkloppingen, inslaapproblemen, nachtmerries, spierkrampen, spanningspijn in hoofd en buik, netelroos en jeuk door zenuwen.

Trudy van Diepen-Stam

info@kruidenvrouw.nl