Hondsdraf
Uit: Nr. 261, mei/jun 2019
Het zit verborgen, ver in mijn tuin. Herfstbladeren en het hoge gras bedekken dit kruidje. Eindelijk zie ik het plantje en pak voorzichtig enkele takjes. Waarom verschuil je je? Het wordt tijd om jou in het zonnetje te zetten en te laten zien wie je bent.
De officiële naam van de hondsdraf is Glechoma hederacea. Glechon komt uit het Grieks en verwijst ernaar dat de plant familie is van de tijm en munt. Hondsdraf is een vast plantje met lange uitlopers die wortelen als ze de grond raken. Het kruid groeit graag in de schaduw. De niervormige blaadjes hebben een gegolfde rand en in het voorjaar komen de kleine bloemsteeltjes te voorschijn met de paarse bloemetjes.
Hildegard von Bingen, een kruidenvrouw en ziener uit de Middeleeuwen, gebruikte het kruid bij nerveuze huidaandoeningen. In Amerika werd het kruid gebruikt door schilders om hun bloed te zuiveren als loodvergiftiging op de loer lag. Ook werd het kruidje gebruikt bij oorproblemen; men kneusde het blad en stopte het in het oor.
Het kruid is o.a. rijk aan kalk, looistoffen en silicium. Kalk is een waardevolle hulp bij nierklachten en om de zenuwen te versterken. De looistoffen en het silicium (kiezelzuur) versterken onze slijmvliezen. De slijmvliezen bestaan uit een dunne laag cellen die de binnenwand van de longen, de maag, de darmen en andere organen beschermt. Hondsdraf maakt de slijmvliezen krachtig, overtollig vocht en slijm worden afgevoerd en de bacteriën en virussen worden zo veel mogelijk geweerd. Ook bij oorproblemen kan vocht en slijm blijven hangen, vooral na de griep. Hondsdraf weet er wel raad mee en lost deze problemen op.
Niet alleen op fysiek vlak doet hondsdraf het schoonmaakwerk maar ook op energetisch vlak. Oude onverwerkte emoties belemmeren je om te laten zien wie je bent. Je ware aard is verscholen en onzichtbaar voor de ander. De remedie Hondsdraf helpt je om die oude pijn en dat verdriet te verwerken, zodat deze afgevoerd kunnen worden en niet meer in je energieveld blijven hangen. En zo kan eindelijk je zonnetje gaan schijnen. Je ware aard kan aarden en je wordt je bewust wat een mooi mens je bent. Je gaat je niet meer verschuilen en je toont wie je bent.
Hondsdraf kun je heel goed gebruiken bij kinderen die veelvuldig verkouden en nerveus zijn. Het is ook goed toepasbaar bij hoest en bronchitis; bij oorsuizen en ouderdomsdoofheid; preventief bij hooikoorts; verzuurde weefsels; nierproblemen; huiduitslag door stress; jeukplekken en bij brandneteluitslag.
Je kunt alleen de bovengrondse delen gebruiken, het liefst in het begin van de bloei. Van enkele takjes kun je thee zetten; gebruik zeker niet meer.
Bij oorproblemen kun je een gekneusd blad in het oor doen. Een voorjaarssalade kun je mooi decoreren met hondsdraf. Hondsdraf is ook te koop als zalf, tinctuur en als remedie.
Trudy van Diepen
www.kruidenvrouw.nl