Kaasjeskruid

Uit: Nr. 250, jul/aug 2017

De officiƫle naam voor kaasjeskruid is Malva sylvestris, de grootbloeiende (zie afbeelding) en de Malva neglecta, de kleinbloeiende plant. Malva is afgeleid van het oude Engelse woord malwe, zachtheid. Ook in de Griekse taal vinden wij het woord malakos, wat zachtheid betekent. De Nederlandse naam kaasjeskruid is ontleend aan de zaden van de malva: zij lijken op edammerkaasjes.

Uit de wortel van de malva ontspringen meerdere ruwbehaarde takken. Het blad is donkergroen en heeft een donkere stip op de plaats dichtbij de stengel. De bloemen zitten in de bladoksels in grote groepjes bij elkaar. De blauwachtige bloemetjes zijn zacht en kwetsbaar.

In de Middeleeuwen gaf men kaasjeskruid een eretitel: Omnimedens; dit betekent alles genezend en het mocht misschien daarom groeien in de kruidentuin van Karel de Grote. Plinius de kruidenman uit die tijd raadde het kruid aan wanneer de bevalling te traag verliep, maar, zo zei hij: haal de bladeren na de geboorte gauw van de buik weg, want anders komt de nageboorte te snel.

Een van de inhoudsstoffen in kaasjeskruid zijn de slijmstoffen. De waarde van de slijmstoffen is het grootst als wij lauwwarme thee van het kruid maken. Hoe dat moet, staat verderop in dit artikel. Deze thee is o.a. geschikt bij problemen rond de luchtwegen. Ik merkte dat het kruid ook een weldaad is voor mensen die een chemokuur ondergaan. In dit geval helpt dit kruid de slijmvliezen van de tong. Het verzacht het tongweefsel, maar is ook gunstig voor het maag- en darmweefsel dat in deze periode flink onder druk staat. Kaasjeskruid ondersteunt de slijmvliezen en de binnenhuid van het spijsverteringssysteem.

De energetische boodschap van het kaasjeskruid is: geven vanuit je hart, zonder jezelf te verliezen. Oefen tijdens je leven in echte liefde, onbaatzuchtig, puur zoals je het bij een kind ervaart. Dit in tegenstelling tot zoals wij de liefde soms hanteren: ruilhandel. Ik ben lief voor jou, maar ik verwacht dat jij ook lief bent voor mij. Men stelt eisen aan de liefde; men verwacht iets terug. Verwachtingen die niet uitkomen, leiden tot verbittering, verzuring en verharding. En deze gevoelens ondermijnen onze gezondheid. Het is een prachtige boodschap die de malva aan ons geeft. Je ziet die liefde ook aan de bloei van de malva: pluk je de ene dag de bloemetjes voor de thee of om te drogen, de volgende dag bloeit zij opnieuw uitbundig en kun je weer plukken, eindeloos kun je plukken.

Strooi het kaasjeskruidzaad in uw tuin en u kunt na enkele maanden de bloemen gaan verzamelen. Droog de bloemetjes als u er het hele jaar plezier van wilt hebben.

Wanneer kunt u malvathee gebruiken?

Luchtwegen: Ontkrampend en slijmafvoerend bij verkoudheid, bronchitis, longontsteking (wel altijd naar de dokter gaan).

Spijsvertering: Bij problemen van de slijmvliezen van maag en darmen, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa. Bij begeleiding van chemokuren. Het kruid is wel licht laxerend.

Huid: Problemen van de huid, droge huid en kloven op de handen.

U kunt malvathee maken door een handje verse of gedroogde bloemetjes in een theepot met koud water te doen. Enkele uren tot een dag laten weken en daarna licht verwarmen.

U kunt ook malvazalf maken voor behandeling van de droge harde huid, soms met kloven. Een handje verse of gedroogde malvabloemetjes, 250 ml olie (kokos, olijf of zonnebloem). Laat de bloemetjes enkele uren in de olie trekken op een waxinelichtje. Daarna afzeven en bijenwas toevoegen, nadat u deze eerst vloeibaar hebt gemaakt. Verhouding: 1 eetlepel bijenwas, 4 eetlepels malva-olie. Giet het geheel in een zalvenpotje en laat het afkoelen.

Trudy van Diepen

www.kruidenvrouw.nl