Klaproos

Uit: Nr. 250, jul/aug 2017

We kunnen weer volop genieten van deze prachtige bloem die overal haar kop weer opsteekt. Zij geeft het landschap kleur, vaak in combinatie met kamille.

Van de kamille kennen we eigenlijk allemaal de geneeskrachtige werking wel maar de klaproos wordt nog wel eens vergeten. De klaproos wordt o.a. ingezet bij problemen met de luchtwegen, verkoudheid en hoesten; het is pijnstillend en licht verdovend (het is tenslotte familie van de papaver). Verder werkt zij rustgevend bij nervositeit en bij overactieve mensen; ook wordt ze ingezet bij slaapproblemen.

Je kunt veel gebruiken van de plant: de jonge blaadjes kun je door de soep doen of koken als spinazie en de zaden kun je uit de zaaddoos halen om te gebruiken als maanzaad; de bloemblaadjes kun je gebruiken als inkt (scharlakenrood). Je kunt er ook thee of siroop van maken. Wil je de thee gebruiken bij hoest, dan zoeten met honing. Verder kun je de bloemblaadjes toevoegen aan salades en aan roomboter of roomkaas.

De bloem wordt in Vlaanderen gedragen op Klaprozendag (in Canada en Engeland: Memorial Day, ook wel Poppy Day). Dit is de herdenking van de Bevrijdingsdag van 11 november 1918 ter herinnering aan de gevallenen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De plant staat symbool voor de overledenen; de legende zegt dat zij het bloed drinkt van de gevallene en het opslaat in haar bloemblaadjes. Ze komt vaak voor op slagvelden; door het omwoelen van de grond komen de zaadjes, die vaak al jarenlang in de bodem zitten, in aanraking met licht waardoor zij tot ontwikkeling komen.

Recepten

Klaproossiroop

Doe 250 g klaproosbloemen in een pot, voeg er partjes van 1 citroen bij en 1 liter kokend water. Laat het minimaal 12 uur trekken op een koele plaats (kelder) afgedekt met een schone theedoek. Dan zeven met katoenen doek (gewassen zonder wasverzachter). Meng dan het klaprooswater met 500g suiker en breng het aan de kook. Vul een fles geheel met de kokende siroop, doe dan de dop erop en laat het afkoelen.

Hoestsiroop

Doe 250 g klaproosbloemen in een pot, overgiet met 1 liter kokend water, 24 uur laten trekken (in kelder afgedekt met schone theedoek), dan zeven, mengen met 750 g honing. Neem driemaal daags een kopje.

NB. Gebruik deze siropen niet voor kleine kinderen, want de klaproos is tenslotte wel een papaversoort

 

Marjan Hofstra, kruidenvrouw

kruidenkracht@hotmail.com