Longkruid

Uit: Nr. 252, nov/dec 2017

Longkruid is een van de oudste geneeskrachtige kruiden, veel gebruikt in de volksgeneeskunde bij aandoeningen van de luchtwegen en griep. De officiële naam is Pulmonaria officinalis; dit is afgeleid van het Latijnse woord pulmonus, wat longen betekent.

Dit kruid wordt wel eens een kant-en-klaar-pakket voor longproblemen genoemd. Het verzacht, pakt de ontsteking aan, ruimt het overtollige slijm op en versterkt het weefsel (kiezelzuur). Bovendien helpt het kruid de koorts te verlagen. Het is een veilig kruid. Men mag bij ziekte extra thee of tinctuur nemen.

Het is een vrij kleine plant die vroeg in het voorjaar bloeit. De bladeren zijn behaard en gevlekt. De bloemetjes zijn roze en als de bijen op bezoek zijn geweest worden zij blauw van kleur.

Thee: Doe enkele blaadjes en bloemen in een theepot. Overgiet dit met heet water, even laten trekken en de thee is klaar. Pluk niet te veel, want volgens dr. Kneipp is slappe thee geneeskrachtiger dan sterke thee. Bovendien blijft de plant dan in leven; hij verliest zijn kracht als er te veel aan de plant geplukt wordt.

Noot redactie: Het Fytotherapeutisch Compendium van J. van Hellemont adviseert een sterkere samenstelling, nl. 1,5 g per kop, 5 minuten koken; gebruik meerdere koppen per dag.

Longkruid bevat veel interessante stoffen: slijmstoffen, looistoffen en mineralen, zoals kalium, ijzer en kiezelzuur. Dit laatste mineraal, kiezelzuur, wordt ook silicium genoemd. Andere siliciumkruiden zijn brandnetel, smeerwortel en heermoes.

Kiezelzuur zit in ons lichaam in botten, bindweefsel, pezen en kraakbeen, maar ook in de zachte organen zoals lever, nieren en longen. Silicium heeft de gunstige eigenschap dat het overtollige mineralen verwijdert, zoals alumininum, een boosdoener bij ouderdomsklachten.

Longkruid kan worden gebruikt bij keelpijn, hoest, bronchitis, na een antibioticakuur (wel contact met de arts houden), longemfyseem, astma, zwakke longen, COPD. Het helpt bij griepachtige verschijnselen die gepaard gaan met koorts en diarree (de looistoffen helpen bij dit probleem vooral bij kinderen).

Tinctuur: U kunt pulmonaria-tinctuur maken voor uw kruidenkast. Daarvoor kan de hele plant gebruikt worden. Oogst de plantendelen het liefst vóór de middag. Snij blad, bloem en stengel van de plant in stukjes en vul er een jampot mee voor drie kwart. Giet daar dan jenever of wodka op tot de rand en sluit de pot af. Schud het mengsel eenmaal per dag, gedurende ten minste veertien dagen. Zeef dan het mengsel en giet het in donkere flesjes.

Schrijf op het etiket: Pulmonaria officinalis. Driemaal daags 15 druppels voor volwassenen. Gebruik voor kinderen liever thee. Zet er een houdbaarheidsdatum op van zo’n 5 jaar. Pulmonaria-tinctuur kan langdurig gebruikt worden, bijvoorbeeld bij chronische aandoeningen.

Trudy van Diepen

info@kruidenvrouw.nl