Valeriaan
Uit: Nr. 249, mei/jun 2017
Valeriana officinalis is de Latijnse naam van dit kruid. Het Latijnse woord valere betekent sterk, waardevol en gezond zijn. Officinalis duidt op een geneeskrachtige werking. De plant houdt van een voedselrijke, vochtige grond. De stengel is hol en de bladeren zijn getand. De bloemetjes zijn witachtig roze.
Veel kruidenartsen uit vroeger tijden adviseerden dit kruid bij slapeloosheid en zenuwproblemen. De vrouwen van de indianen gebruikten het voor hun mannen als zij op jacht gingen. Deze expedities konden dagen duren, met spannende uren, waarbij men soms dag en nacht in touw was en gefocust moest blijven. Er was geen tijd voor slapen, maar men moest toch krachtig blijven.
Focussen op iets wat goed gedaan moet worden, – de jacht, slagen voor je tentamen, een goede prestatie leveren – dat is de kracht van de valeriaan. Dit kruid geeft zelfvertrouwen: ‘Ik kán het’. Het kruid werkt namelijk op het bewuste zenuwstelsel, ofwel het centrale zenuwstelsel, waar de wil, het focussen een grote rol speelt.
Er zijn veel zenuwkruiden die de natuur ons aanbiedt. Het is belangrijk om te weten welke men moet nemen. Het kan namelijk dat iemand nerveus is doordat zijn emoties een grote rol spelen, bijvoorbeeld bij het verwerken van verdriet, het omgaan met angsten, een burn-out, depressieve gevoelens en trauma’s. Dan is niet in eerste instantie valeriaan de remedie. Want dan staat het andere zenuwstelsel, het autonome zenuwstelsel, ofwel het onbewuste zenuwstelsel, zwaar onder druk. Dit zenuwstelsel heeft niet zozeer een boodschap aan onze wil, maar begeleidt onze emoties, verdriet en nare herinneringen. Kruiden die nu een helpende hand kunnen bieden zijn onder andere passieflora, sint-janskruid, lavendel en citroenmelisse.
Wanneer is valeriaan van toepassing? Als je je wilt focussen op iets, slagen voor een examen, een moeilijke verbouwing, computeruitdagingen, enzovoorts. Als deze activiteiten hoofdpijn, stress en slapeloosheid geven, is valeriaan een kruid dat kan helpen. Ook wanneer de burn-out voorbij is en men weer moet beginnen met de werkzaamheden is valeriaan aangewezen; het geeft dan de mens zijn waarde en zelfvertrouwen terug: ‘Ik red het weer.’
Valeriaanthee
• Een recept van Dokter Kneipp: 100 gram verse wortel 12 uur laten trekken in een liter koud water. Daarna filteren. In plaats van een verse wortel kan ook 1 theelepel gedroogd wortelpoeder worden gebruikt voor 1 kopje koud water.
• Een recept van Mellie Uyldert: Fijngesneden wortel, waarop men kokend water giet, een theelepel op een kwart liter. Langzaam laten trekken. Zeven en warm opdrinken. Een uur van tevoren en een uur erna niet eten. De meningen van de kruidenmensen zijn verdeeld. De een zweert bij koude, de ander bij warme thee.
• Tinctuur (opmerking redactie: dit kan weliswaar zelf worden gemaakt, maar de redactie adviseert dit bij een goede leverancier aan te schaffen.)
Let op: Valeriaan niet gebruiken in combinatie met anti-depressiva en niet tijdens de zwangerschap. Het is niet geschikt voor kinderen.
Trudy van Diepen
info@kruidenvrouw.nl