Alcoholarm of alcoholvrij?

Wat is het verschil tussen Alcoholarm of Alcoholvrij?

Uit: Nr. 276, nov/dec 2021

Wat is het verschil tussen Alcoholarm of Alcoholvrij?

De populariteit van initiatieven als Dry January is de afgelopen jaren flink toegenomen. Mede daardoor wordt de vraag naar alcoholvrije (of alcoholarme) alternatieven steeds groter. Bier is op het gebied van alcoholvrije dranken echt een voorloper. Het aanbod wordt steeds groter en de verscheidenheid aan stijlen en merken groeit. Maar wat is alcoholvrij bier eigenlijk? En is het een goed alternatief voor bier met alcohol?

De cijfers liegen er niet om: de gemiddelde Nederlander houdt wel van een drankje. Uit een onderzoek van de Leefstijlmonitor uit 2019 (*) blijkt dat bijna 60% van de volwassenen in Nederland regelmatig alcohohol drinkt. Een groot deel ervan kan worden aangemerkt als ‘lichte of gematigde’ gebruiker. Alarmerend is echter, dat zeker 17% van die volwassenen in dat jaar werd aangemerkt als ‘zware’ of zelfs ‘overmatige’ gebruiker. Hoewel er nog discussie kan zijn over de voordelen die eventueel samenhangen met licht alcohol-gebruik, is er consensus over het feit dat zwaar alcoholgebruik de kans op obesitas vergroot. Ook lijkt er een verband te zijn met verschillende soorten kanker en hart- en vaatziekten. En dan hebben we het nog niet over de kans op Korsakov. Reden genoeg dus, om eens naar de alcoholvrije alternatieven te kijken.

Is frisdrank een goed alternatief?

Vaak drinkt menige BOB een colaatje of een andere frisdrank. Als het om onze gezondheid gaat, is frisdrank – waar veel suiker en/of kleurstof aan is toegevoegd – niet direct een goed alternatief voor een alcoholisch drankje. Water is een gezondere optie, maar om nou tijdens het stappen de hele avond water te drinken…

Een alternatief

Voor mensen die graag een biertje drinken, maar geen alcohol willen gebruiken, kan alcoholarm of alcoholvrij bier een goed alternatief zijn. Er zijn inmiddels veel mogelijkheden en de smaak benadert steeds meer die van een ‘echt’ biertje.

Is het ook een gezond alternatief? Allereerst zit er natuurlijk geen (of nauwelijks) alcohol in de 0-procentjes. Dat is winst. Ook bevat alcoholarm bier minder calorieën. Daarnaast heeft de afwezigheid van alcohol een positief effect op de stofwisseling. Want als je alcohol drinkt, krijgt de afbraak van de alcohol voorrang op de verwerking van andere voedingsstoffen. Hierdoor worden bijvoorbeeld koolhydraten in de wacht gezet en opgeslagen als vet. Als je dan bedenkt dat bier toch het lekkerst is met een bitterbal of een bakje nootjes ernaast, dan tikt een avondje uit snel aan!

Ingrediënten

Wat er niet in zit is dus duidelijk. Maar wat zit er dan wel in alcoholvrij bier? Dranken met minder dan 1,2% alcohol zijn wettelijk verplicht om alle ingrediënten op het etiket te vermelden. Bestaat de lijst van ingrediënten slechts uit water, mout, hop en gist (met wellicht een enkele toevoeging), dan is het duidelijk: dat is gebrouwen bier.

Varianten met lange ingrediëntenlijsten, waaronder smaakstoffen, natrium en E-nummers, zijn op smaak gebracht met stofjes om het op bier te laten lijken. Dit is uiteraard vaker het geval bij 0.0%-varianten dan bij de alcoholarme soorten (< 0,5% alcohol).

Alcoholarm of alcoholvrij?

Door te letten op de lijst van ingrediënten kun je dus makkelijk de echt gebrouwen, alcoholarme bieren onderscheiden van de alcoholvrije, ‘geknutselde’ drankjes. Alcoholarme bieren die worden gebrouwen met natuurlijke stoffen zoals water, graan, hop en gist bevatten niet alleen minder suiker, maar ook meer goede mineralen en vitamine B. Overigens bevatten de gebrouwen alcoholarme bieren ook suikers. Dat zijn echter geen toegevoegde suikers, maar natuurlijke suikers die uit de mout komen.

Kortom, een gebrouwen alcoholarm bier is dus een meer natuurlijk product dan een op een andere wijze samengesteld drankje dat de smaak van bier heeft, maar qua samenstelling meer vergelijkbaar is met frisdrank.

Over smaak valt niet te twisten

Een paar jaar geleden was er nog een vrij beperkt aanbod op het gebied van alcoholarme bieren, inmiddels is het aanbod flink gegroeid. Naast de pilseners en de weizen bieren zijn er nu ook alcoholarme IPA’s te koop. Er zijn zelfs stijlen als stout en bockbier te vinden. Een groeiende markt dus, en keus te over.

Wil je echter niet alleen letten op smaak, maar wil je daarnaast een zo puur mogelijk product, let dan goed op de ingrediëntenlijst die op het flesje wordt vermeld.

Met dank aan:

Van Burg Bieren te Ermelo en

Van der Streek Bieren te Utrecht

(*) de Leefstijlmonitor 2019 (Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2019, CBS i.s.m. RIVM en Trimbos-instituut) / https://expertisecentrumalcohol.trimbos.nl/items/details/cijfers-alcohol­gebruik-volwassenen