CAM-zorg duur? – Kosten van de zorg
Uit: Nr. 266, mrt/apr 2020
In de wereld van de complementaire en alternatieve zorg zien we het regelmatig: mensen die veel baat kunnen hebben bij CAM-zorg (bijvoorbeeld omdat er binnen de reguliere zorg geen passende oplossing gevonden is) en er toch geen gebruik van maken. De belangrijkste reden die hiervoor wordt aangevoerd is dat alternatieve zorg te duur is. Maar is dat eigenlijk wel zo?
Wanneer je de tarieven van de alternatieve zorgaanbieders zou afzetten tegen de tarieven van reguliere artsen, dan valt de prijs voor alternatieve zorg reuze mee. Het verschil zit ’m in het feit dat veel reguliere zorg vanuit de zorgverzekering wordt vergoed. Hierdoor lijkt deze zorg in de meeste gevallen gratis. Maar je hebt er natuurlijk al voor betaald via de premie.
Gemiddeld betaal je in Nederland zo tussen de 121 en 127 euro aan zorgverzekering per persoon per maand. Dat is ongeveer 1.500 euro op jaarbasis. Daarnaast heb je 385 euro eigen risico.
Ga je in het jaar 2 keer naar de huisarts, en heb je verder geen zorg nodig gehad, dan heb je per bezoek eigenlijk 750 euro betaald. Natuurlijk is dit niet een volledig juiste redenatie, want je betaalt de zorgpremie ook ‘voor als er iets gebeurt’, en het verzekeren van risico’s is nu eenmaal kostbaar. Dat zien we ook bij autoverzekeringen en woningverzekeringen.
Het is natuurlijk goed dat er zorgverzekeringen zijn. Je moet er niet aan denken dat je een opname in het ziekenhuis zelf zou moeten betalen.
Wat minder goed is, is dat je als verzekerde met alleen een basisverzekering niet vrij bent om de zorg te kiezen die goed bij je past. Wanneer je gebruik wilt maken van zorg die niet onder regulier valt, moet je het zelf betalen, zelfs wanneer je ‘uitbehandeld’ bent in de reguliere zorg. En ja, we weten dat de werking van alternatieve therapieën niet altijd wetenschappelijk is bewezen. Maar als het werkt, dan werkt het. Ook niet elke reguliere behandeling leidt tot genezing of verbetering van de klachten. Er is niets tegen de reguliere zorg en tegen zorgverzekeringen, maar op het gebied van een volwaardige plek van de ‘alternatieve’ zorg is volgens ons nog wel veel winst te behalen.
De conclusie is dat alternatieve zorg, vergeleken met reguliere zorg zeker niet duur is. Dat neemt niet weg dat het voor sommige mensen toch financieel niet op te brengen is om er gebruik van te maken.
Dat leidt haast als vanzelf tot een volgend punt. Er is zo ontzettend veel dat we zelf kunnen doen voor onze gezondheid. Op de één of andere manier zijn we het een beetje kwijt geraakt om ons lichaam de aandacht en behandeling te geven die het verdient.
Met de opkomst van de wetenschap zijn we overtuigd geraakt van het idee dat we voor het behandelen van ons lichaam altijd een dokter of specialist nodig hebben, maar dat is lang niet altijd het geval. Natuurlijk, bij acute en levensbedreigende ziekten moet je absoluut een arts inschakelen. Maar hoe vaak gaan we niet naar een arts voor ander ongemak dat niet levensbedreigend of acuut is, maar waar we wel vanaf willen. Omdat ons lijf het eigenlijk gewoon moet ‘doen’, net zoals onze auto eigenlijk gewoon altijd moet starten.
Voor onze auto spreken we vaak jaarlijks een kostbare onderhoudsbeurt af, maar ons lijf moet het vaak zonder al te veel echt onderhoud doen. Dat is in de loop van de tijd een beetje zo gegroeid. En daar moeten we eigenlijk weer wat aan veranderen. Want je zou het lichaam kunnen zien als je persoonlijke voertuig. Het belangrijkste dat je hebt. Als dat niet fijn functioneert, dan werkt dat door op alles.
Er is zo ontzettend veel dat we zelf kunnen doen voor onze gezondheid.
Iedereen weet eigenlijk wel dat je zelf best veel kunt doen om je lijf te ondersteunen. Simpele dingen. Misschien wel zo simpel en zo vaak verteld dat we het eigenlijk een beetje over het hoofd zien. Regelmatig een wandeling maken, geregeld kiezen voor verse groente en fruit, zorgen dat je voldoende rust krijgt, stoppen met gewoontes die je stress opleveren, stoppen met roken… Inderdaad, het klinkt allemaal een beetje saai, maar toch zijn het maatregelen die uiteindelijk veel meer gezondheidswinst opleveren dan telkens maar die pijnstiller pakken, of het slaaptabletje.
De redactie zal ernaar streven – naast de gebruikelijke artikelen – regelmatig een methode of mogelijkheid op te nemen die heilzaam kan werken en die niets hoeft te kosten. Het is dus eigenlijk een soort doe-het-zelf-rubriek. Dat kan soms een methode zijn om een bestaande klacht op te lossen, en soms is het iets dat je preventief kunt inzetten om gezond te blijven.
Want laten we wel zijn: wie kent ons lijf nou beter dan wijzelf?
Redactie DNUA