Fit en vitaal met ismakogie – deel 3

Uit: Nr. 281, sep/okt 2022

Beweeg bewust met ismakogie en bereik met minimale inspanning je maximale welzijn

Deze keer ontdek je hoe verbeelding je helpt om onzichtbare spieroefeningen uit te voeren. Ook leer je hoe je een oefening beter kunt onthouden door het gebruik van beelden.

Zet je voorstellingsvermogen in als hulpbron. Als je aan een mooie appel denkt of aan een gele roos, dan komt er waarschijnlijk vanzelf een beeld tevoorschijn. Als ik je vraag om je voor te stellen dat je in een citroen bijt, dan voel je waarschijnlijk onmiddellijk een reactie in je mond. Speeksel trekt samen in je mond, ondanks dat er geen citroen aanwezig is. Dit gebeurt alleen al door je voorstellingsvermogen of verbeelding. Bij oefeningen in de ismakogie gebruik je heel vaak je verbeelding, ook wel visualisatie genoemd. De spieren in je hele lichaam kun je door visualisatie activeren, aansturen en versterken.

Verbeter je spierconditie, zonder krachtsinspanning

Door de aantrekkingskracht van de aarde moet je bij elke beweging weerstand overwinnen. Voor elke stap die je zet en voor het opstaan vanuit zitten of liggen, heb je spierkracht nodig. Je spieren blijven alleen sterk door regelmatig gebruik. Om die reden gaan veel mensen naar een sportschool, om met behulp van apparatuur hun spierkracht op te bouwen en te versterken. Door middel van krachttraining wordt de spierconditie verbeterd.

Bij bewust bewegen is het mogelijk om zonder krachtsinspanning en zonder apparatuur met behulp van visualisatie weerstand te creëren en je spieren te activeren. Voor mensen voor wie de gang naar een sportschool te veel is door fysieke beperkingen of om andere redenen, is bewust bewegen een goed alternatief. Realiseer met een minimale inzet een maximaal resultaat.

Alles in je lichaam staat met elkaar in verbinding

Al je spieren zijn als het ware door een ketting met elkaar verbonden. Bij ismakogie kun je met één beweging of oefening je hele lichaam middels de spierketting activeren. Met een minimale inzet realiseer je een maximaal resultaat. Deze bijzondere activering van spieren heeft invloed op je hele lijf: op je organen, gewrichten, je houding, je denken, je voelen en je uitstraling.

Bij veel oefeningen gaat het er niet alleen om door subtiel te bewegen spierspanning op te bouwen. Het gaat er vooral om de aanspanning heel bewust te voelen en ook heel bewust weer langzaam terug te laten vloeien.

De weg terug is al een oefening op zich. Alles in je lichaam wil stromen en met onzichtbare bewuste bewegingen ondersteun je moeiteloos deze stroom.

Realiseer met een minimale inzet een maximaal resultaat

Integreer ismakogie in je dagelijkse leven

Als je dagelijkse bewegingen bewust gaat uitvoeren ontdek je hoeveel spieren je aanspant. Ga je bijvoorbeeld bewust fietsen of traplopen, dan wordt dit veel makkelijker en lichter. Soms zijn het kleine onzichtbare oefeningen, die je makkelijk kunt inpassen in je dagelijkse leven en die je kunt gebruiken volgens je eigen behoeften. Je ontdekt welke oefeningen je op welk moment en in welke situatie nodig hebt.

‘Lijm onder je voet’ activeert de lymfestroom in je benen en voeten.

· Ga zitten in de juiste houding, op je zitknobbels.

· Zet je voeten in een lichte V op de grond.

· Leg je handen losjes op je dijbenen.

· Je kunt je rechterbeen makkelijk optillen.

· Stel je nu voor dat er lijm zit onder je rechtervoetzool.

· Je wilt nu je rechterbeen optillen, maar je voetzool blijft plakken aan de vloer.

· Voel hoe je spieren in je bovenbeen en buik aanspannen.

· Laat de gedachte aan de lijm weer gaan.

· Voel hoe de aanspanning vanzelf weer langzaam in je lichaam terugvloeit.

· Herhaal dit rustig een aantal keren.

· Merk, steeds als je aan de lijm denkt, hoe je spieren aanspannen.

· Voel ook hoe je voet een beetje losser wordt op de vloer.

· Doe dit ook met de andere voet.

· Herhaal dit, observeer en voel je lichaam.

 

De lijmoefening versterkt je spierkracht en bevordert tegelijkertijd de circulatie van bloed en lymfe door je benen. Alles wat naar het uiteinde van je lichaam stroomt, kan beter terugstromen naar het centrum van je lichaam. In je liezen zitten lymfeknopen, die zorgen voor de afbraak van ophoping van vocht in je benen en voeten.

Angelika van der Schilden

www.moveeasy.eu