Fit in de nazomer

Uit: Nr. 263, sep/okt 2019

De zon komt lager aan de hemel te staan. Het is soms nog heerlijk weer, zodat je nog kunt genieten van een lange zomeravond. Nazomer staat tussen de zomer en de herfst in en hoort bij het element aarde.

Het aarde-element neemt vanaf half augustus de energie over van het element vuur. Het is de tijd van rijping, zoals de vruchten als appels en peren rijpen in de nazomer. Het aarde-element staat voor rust en stilte. Stilte biedt ruimte voor verandering, beweging, transformatie. Oefeningen voor het aarde-element maken de overgang van het een naar het ander gemakkelijker.

Het aarde-element in het lichaam wordt vertegenwoordigd door de milt-meridiaan en de maag-meridiaan. Dit element staat voor verteren, het verteren van voeding en het verteren van emoties. De aarde is er altijd en het aarde-element staat dan ook voor stabiliteit en ondersteuning. Het staat ook voor het omzetten van voeding in
energie, het kunnen omzetten van het een in het ander, kunnen transformeren.

De maag-meridiaan heeft te maken met innemen van voedsel en verteren. Wat slik je wel, wat slik je niet, ook emotioneel. De milt-meridiaan is verantwoordelijk voor het transport van water en voedingsstoffen en zorgt voor de juiste verdeling ervan. De milt regelt de vochtigheid van het weefsel en de spieren. Tevens reinigt de milt het bloed van beschadigde
of vernietigde cellen en zorgt dat immuuncellen in het bloed worden gebracht.

De spijsvertering begint al meteen in de mond. Dit eerste stuk, het kauwen, het kleiner maken van voeding, het mengen met spijsverteringssappen is belangrijk om de verdere vertering makkelijker te maken. De beste manier is natuurlijk goed kauwen en langzaam drinken. Tijd en rust nemen voor de maaltijd, daar heeft je spijsvertering direct baat bij. Maar eet jij aan tafel? Of lees je ondertussen de krant, werk je je e-mail door of kijk je televisie? Meer aandacht voor de manier van een maaltijd bereiden en het opeten zal je profijt opleveren.

Als het aarde-element uit balans is kunnen er o.a. de volgende klachten optreden: koude handen / voeten, maagzuur, heftige menstruatie, snel blauwe plekken, spat-aderen, verzakkingen, huid-, spier- en gewrichtsklachten, piekeren. Een zwakke milt is niet in staat genoeg voedingsenergie uit de voeding te halen, waardoor er algehele zwakte kan optreden. Een gevolg kan zijn dat je trek krijgt in zoetigheid. Zoetigheid zet zich snel om in warmte en energie en dat geeft een goed gevoel. Het is slechts een tijdelijke opleving, en het haalt de oorzaak niet weg. Als je dit tijdens je werk tegenkomt, dan is dat hét signaal dat je even een time-out moet nemen; eet een stuk fruit of ga even aan de wandel bijvoorbeeld.

Wat kun je doen om het aarde-element in balans te krijgen of te houden?

a. Voedingstips

De kleur van het aarde-element is geel. Alle gele groenten en fruit horen vanuit die gedachte bij dit element. Denk aan citroen, pompoen, kaneel, appelsap. De milt houdt niet van kou. Verwarmende voedingsproducten zijn venkelthee, venkel, pompoen, pistachenootjes. De nazomer van eind augustus tot half oktober geeft groenten als broccoli, snijbonen, snijbiet, rode biet, paksoi, spinazie. Peren, appels, frambozen, bramen, zwarte bessen zijn rijp om geplukt te worden.

b. Beweging

De volgende oefening hoort bij het aarde-element. De energiebanen van de maag en de milt stromen langs je enkels. En als je de oefening met aandacht doet, gaat als vanzelf de aandacht naar je voeten en geeft het rust in je hoofd.

1. Ga staan, houd je eventueel vast aan een stoel of muur.

2. Hef je linkerbeen omhoog, zodat je heup en knie een hoek van 90 graden maken.

3. Roteer nu langzaam je voet een aantal keren linksom en rechtsom. Doe het met aandacht, zodat je tenen alle richtingen op wijzen.

4. Zet je voet neer en voel het verschil.

6. Herhaal dan alles met je andere voet.

 

Els van Tol

elsvantol@kpnmail.nl