Genoeg water drinken

Uit: Nr. 250, jul/aug 2017

Heb jij moeite met water drinken? Toen ik in mijn opleiding hoorde hoe belangrijk het is om voldoende water te drinken, nam ik mij voor om dat meteen toe te passen.

Kruidenthee, koffie en sapjes worden door het lichaam gezien als voeding. Het bevat allerlei stofjes die door het lichaam (je lever) verwerkt moeten worden en dat kost energie. Water daarentegen is gewoon water; dat hoeft niet gefilterd en verwerkt te worden.

Water is essentieel voor je lichaam om de stofwisseling zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Bovendien zorgt het voor het afvoeren van stress en negatieve energie. Hoeveel moeders geven hun kind niet een slokje water als het hard gevallen is?

Dus thuisgekomen ging ik aan de slag met mijn voornemen om elke dag water te gaan drinken. Na twee glazen had ik mijn buik er van vol en werd het een vervelende plichtpleging die ik vaak ‘vergat’… het voelde niet lekker. En bovendien moest ik ook vaker naar de wc. Ik had het gevoel dat ik het er net zo hard weer uitspoelde. In mijn praktijk kreeg ik dezelfde reacties na mijn advies om meer water te drinken. Op de een of andere manier vinden we het niet prettig, zo’n koude plons in de maag, behalve als het zomer is! Sommige mensen drinken daarom liever lauw water, maar dat is ook niet aan iedereen besteed. Je kunt uiteraard proberen of dit wel bij jou past! Ik vond het drinken van water echter wel heel zinvol en probeerde mezelf er op een andere manier aan te wennen.

Heb jij ook moeite met het drinken van water? Dan hier mijn tips die je kunnen helpen:

• Reken eerst uit hoeveel water je per dag nodig hebt, naast je gebruikelijke andere drankjes. Je neemt je lichaamsgewicht en vermenigvuldigt dit met 20 cc. Dus bij 65 kilo kom je op 1300 cc (1,3 liter) water.

• Schaf een goede waterfles aan. Zo heb ik een Dopper gekocht. Dit is een product van de ideële Dopper Foundation die, kort gezegd, tegen plastic-afval en vóór schoon water is. De fles is o.a. te koop bij De Wereldwinkel. Mijn waterflesje heeft een inhoud van een halve liter.

• Woon je in het westen van het land waar het water nogal hard is, dan kun je overwegen om een Brita waterfilterkan aan te schaffen. Deze filtert allerlei stoffen, waaronder ook de kalk, uit het water en daar wordt het lekkerder van.

• De waterfles heb ik op een plek in huis staan waar ik vaak ben. Elke keer als ik daar langsloop, zie ik het waterflesje staan en dat herinnert mij eraan om water te drinken. En dan drink ik niet de halve fles leeg, maar neem een paar slokjes. Zo merkte ik na een paar dagen al dat halverwege de middag het flesje leeg was. Ik had al een halve liter extra gedronken, zonder moeite.

Als ik nu weleens het flesje vergeet en geen water drink, mis ik het in de loop van de dag. Ik drink nu ongeveer een liter extra en merk dat ik me er beter bij voel.

Marjan kuiper

www.enervi.nl