Het Keltische jaarwiel, deel 2

Uit: Nr. 270, nov/dec 2020

In De Natuur Uw Arts Nr. 269 van september / oktober is van het Keltische jaarwiel het noorden en het oosten besproken. In dit vervolg wordt het artikel afgerond met het zuiden en het westen, evenals de kern Spirit ofwel ether.

In het zuiden van de cirkel vinden we het element Vuur

Het element Vuur is verbonden met de energie van de zomer. De zomer is een periode van veel buiten zijn en vuur heeft dan ook een naar buiten gerichte energie. Hier hoort de windrichting van het zuiden bij. Vuur heeft een expressieve energie; bij een brand verspreidt het zich in alle richtingen. Het element Vuur wordt vertegenwoordigd door de kleur wit, wat je misschien niet zou denken; het is namelijk de kleur van de middagzon. Ook hoort hier de volle maan bij; vandaar dat veel mensen slecht of niet slapen tijdens en rond de volle maan. Het element Vuur is verbonden met het derde chakra, de zonnevlecht. Vuurtypes zijn zelf als vuur, ze hebben een vurig temperament.

Teveel Vuur: Je reageert te fel en te snel. Je passie gaat veelvuldig met je aan de haal. Sterk ontvlambaar, hoog opvlammen. Let erop dat je openheid er niet voor zorgt dat je naïef wordt.

Te weinig Vuur: Je vlammetje brandt te zacht, het dooft bijna. Geen of weinig zelfvertrouwen. Er is geen passie en je levensvreugde is ver te zoeken.

Mensen met Vuur in balans: Spontaan en actief, veel levensvreugde en zelfvertrouwen, en de intuïtie speelt een grote rol. Ze kunnen idealistisch zijn, gepaard met moed, toewijding en creativiteit.

 

Korte oefening om je af te stemmen op het element Vuur: Sluit je ogen… en adem een paar keer diep in door je neus en uit door je mond. Spreek je dankbaarheid uit voor de energie en de kwaliteiten van het element Vuur. Visualiseer een vuur voor je, of maak een vuur, voel de kracht, de beweging van de vlammen, de warmte en ervaar hoe het vuur aan jouw intenties kracht kan bijzetten. Voel de transformerende kracht van het vuur. Vuur zet creatie in beweging.

 

In het westen van de cirkel vinden we het element Water

Het element Water gaat over voelen en daar hoort de energie van de herfst bij. De herfst is een periode van loslaten, maar zeker ook van oogsten. De windrichting die bij dit element hoort, is het westen. Water is verbonden met de avond en de ondergaande zon en daar hoort natuurlijk de kleur rood bij. De afnemende maan in het derde kwartier hoort bij het element water en het is verbonden met het tweede chakra, ook wel het sacraal chakra genoemd. Watertypes zijn als water, stromend. Dit geeft ze het vermogen om zich goed in te leven in anderen. Watertypes kunnen zo sterk meevoelen dat ze als het ware die ander worden en moeite hebben om erachter te komen wie ze zelf zijn; daarin zit dan ook een grote uitdaging.

Teveel Water: De uitdaging zit hem in ‘wordt niet die ander’. Te snel in huilen uitbarsten. Je vindt je eigen gevoel en verlangen zo vanzelfsprekend dat je, als je niet uitkijkt, je er volledig door laat leiden. Hierdoor word je vaak slachtoffer van eigen stemmingen en emoties en bestaat er een kans op labiel en dwangmatig gedrag.

Te weinig Water: Emoties vasthouden en niet uiten. Gevoelloos en gebrek aan empathie. Kunnen ijskoud en hard zijn.

Water in balans: Goed inlevingsvermogen. Watermensen voelen vaak heel veel aan wat niet te beredeneren valt, maar slaan vaak wel de spijker op z’n kop.

 

Korte oefening om je af te stemmen op het element Water: Sluit je ogen… en adem een paar keer diep in door je neus en uit door je mond. Visualiseer de zee of ga naar de zee, een rivier of een meer en voel wat het met je doet. Stem je af op de energie van water. Wat doet dit met je? Ga in volle overgave mee op de stroom van water… Spreek je dankbaarheid uit voor de energie en de kwaliteiten van het element water.

 

Overzicht van gemanifesteerde elementen

aarde

lucht

vuur

water

Temperatuur

Koud

Warm

Heet

Koel

Windrichting

Noord

Oost

Zuid

West

Seizoen

Winter

Lente

Zomer

Herfst

Maanstand

Donker

Eerste kwartier

Vol

Derde kwartier

Beweging

Omlaag

Naar binnen

Naar buiten

Omhoog

Tijd van de dag

Nacht

Ochtend

Middag

Avond

Kleur, bezien vanuit de zon

Zwart

Geel

Wit

Rood

Astrologische zonnetekens

Stier

Maagd

Steenbok

Tweelingen

Weegschaal

Waterman

Ram

Leeuw

Boogschutter

Kreeft

Schorpioen

Vissen

De cirkel is dan rond, al is er natuurlijk ook een kern.

Binnen de Keltische stroming is de kern Spirit. Spirit is van absoluut belang voor de energie van al het leven hier op aarde. Het wordt ook wel ether genoemd; zonder dat kan er geen leven zijn. Het is energie zonder begin en zonder eind, een eindeloze frequentiestroom van golven en mogelijkheden. Alles bestaat eerst in de subtiele rijken van de spiritworld en van hieruit krijgt alle materie vorm. De elementen die aan de basis van alle vorm staan, vormen zich. Zonder Spirit geen elementen, het is het vormloze achter de vorm.

Wanneer je in de natuur bent pikt je lichaam veel nuttige informatie op. Je immuunsysteem krijgt daardoor een natuurlijke ‘boost’ en je zelfhelende vermogen krijgt de kans om haar werk te doen. In de natuur ontstaan de mooiste inzichten, inzichten die je bewust maken van de mogelijkheden die er altijd al waren, maar zich vaak net buiten het veld van jouw aandacht bevonden, zodat je door de bomen het bos niet meer zag. Als je jezelf niet steeds weer laat overprikkelen maar weer je plek in de natuurlijke orde van zijn inneemt, zie je door de bomen het bos weer.

Wanneer je in de natuur bent pikt je lichaam veel nuttige informatie op.

De natuur inspireert, verwondert en heelt mij iedere dag weer. In moeilijke tijden brengt ze mij terug bij mijn eigen natuur. Het is de magie die verweven zit in het leven dat ik leef. Ik verbind mij met het Wiel, het natuurlijke ritme, en weef zo mijn levensweb. Uitbundig in de zomer, laat ik los en oogst ik in de herfst, ben ik stil in de winter en begin ik in de lente opnieuw. Het leven is magisch.

Bianca Hulleman

info@hetiseral.nl

www.hetiseral.nl