Lekker slapen

Uit: Nr. 268, jul/aug 2020

We hebben allemaal weleens een slapeloze nacht. Dat is helemaal niet zo erg. Het wordt pas vervelend als je nacht na nacht niet goed kunt slapen. Helaas is dat voor veel mensen werkelijkheid: 1 op de 5 Nederlanders (van 12 jaar en ouder) heeft moeite om in slaap te vallen, om door te slapen, of wordt te vroeg wakker. Maar liefst 10% gaf zelfs aan veel of heel veel slaapproblemen te hebben.

Slaap heeft invloed op de gezondheid. Tijdens onze slaap gebeurt er veel in ons lijf. Het lichaam is dan hard aan het werk om de balans te herstellen en te regenereren (vernieuwen).

Onderzoeken wijzen uit dat we gemiddeld 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig hebben. Sommige mensen hebben minder nodig, sommigen iets meer. Dat hangt af van de behoeften en de algehele gezondheid van die persoon.

Toch krijgen de meesten van ons niet genoeg slaap. Omdat het lichaam dan niet genoeg tijd heeft om te regenereren, gaat dat ten koste van je lichamelijke én geestelijke gezondheid. Het kan zijn dat er een slaapstoornis is. In dat geval raad ik je met klem aan een afspraak te maken met een goede zorgverlener.

Als de slaapproblemen niet gekoppeld zijn aan een slaapstoornis, kan het vaak worden toegeschreven aan een of meer van de volgende zaken:

• stress en spanning;

• dieet en voeding;

• algemene gezondheid;

• cafeïne of andere verslavende middelen;

• beeldschermen;

• slaapomgeving.

Je kunt veel doen, én op een simpele manier, om een betere nachtrust te krijgen:

• regelmatig bewegen;

• een vaste routine voor het slapengaan;

• beeldschermen minimaal 1 uur voor het slapengaan uitzetten;

• geen suiker, vetten, cafeïne, alcohol, nicotine, etc. enkele uren voor het slapengaan;

• een aangename en opgeruimde slaapomgeving;

• een aangename temperatuur in de slaapkamer;

• goed matras en kussen.

Wat kun je nog meer doen? Ik ben er echt een voorstander van dat je eerst met de bovengenoemde lijst aan de slag gaat. Daarna zou het absoluut de overweging waard zijn om essentiële oliën in te zetten.

Essentiële oliën kunnen namelijk een goede ondersteuning bieden voor de nachtrust, ze zijn simpel in gebruik en ze zijn vaak ook nog eens een geweldige ondersteuning bij stress, spanning, zorgen en angst.

Bovendien zijn oliën ter ondersteuning van een goede nachtrust vaak heel zacht, waardoor veel ervan veilig zijn om bij kinderen te gebruiken.

Welke oliën kunnen helpen bij het slapen? Gebruik oliën met een therapeutische waarde. Deze zijn duurder dan die je in de winkel kunt kopen. Maar oliën met een therapeutische waarde zijn puur en hebben ontzettend veel werkzame stoffen die je op allerlei vlakken kunnen ondersteunen.

Zelf werk ik het liefst met de oliën en aanverwante producten van Young Living, omdat ze zeer puur en potent zijn, omdat het bedrijf graag zorgt voor de aarde en haar inwoners, en omdat ze nog veel meer natuurlijke producten hebben voor een gezonde lifestyle. Hieronder een kleine opsomming van oliën die kunnen ondersteunen bij slaapproblemen. Deze lijst is lang niet compleet, maar geeft een mooi beeld van de mogelijkheden.

Lavender

Werkt kalmerend, ontspannend, brengt in balans. Vermindert woede en frustratie, bevordert gezondheid, liefde, vrede en een gevoel van welzijn. Geeft ontspanning bij spanningen als verdriet, rouw, etc.

Valerian

Werkt kalmerend, ontspannend, aardend en brengt emotionele balans.

Marjoram

Ondersteunt bij mentale ontspanning, kalmeert bij spanning. Als je je niet verbonden voelt met je zelf, of je niet gesteund voelt, kun je met behulp van deze olie gevoelens transformeren.

Roman Chamomille

Werkt kalmerend en ontspannend. Stabiliseert emoties. Heeft een kalmerende en troostende werking op lichaam, geest en ziel. Verzacht spanningen en angst en brengt rust, liefde en acceptatie.

RutaVaLa

Een blend bestaande uit Rue, Valerian en Lavender. Werkt ontspannend en brengt in balans. Kan de energie van het lichaam in evenwicht brengen. Vooral wanneer de energieën zeer uitgeput zijn als gevolg van extreme stress of emotioneel trauma.

Peace & Calming

Een blend bestaande uit Blue Tansy, Patchouli, Tangerine (mandarijn), Orange (sinaasappel) en Ylang Ylang. Werkt kalmerend en balancerend. Geeft de geest rust.

Tranquill

Deze blend bestaat uit Lavender, Cedarwood, Roman Chamomille en kokosolie. Het werkt verzachtend en kalmerend en is zeer geschikt om een ‘zen-gevoel’ te creëren. Het helpt je de waan van de dag los te laten en te relaxen.

Stress Away

Deze blend bestaat uit Copaiba, Limoen, Cedarwood, Vanille, Ocotea en Lavender. Het werkt geruststellend en ontspannend. Het kan je helpen om spanningen en mentale blokkades te verlichten.

Je kunt de oliën verstuiven door het gebruik van een diffuser. Er zijn diffusers die 8 tot 10 uur kunnen draaien, wat behulpzaam kan zijn als juist het doorslapen een probleem is.Als je geen diffuser aan wilt hebben, kun je ook een paar druppels op een kussen of knuffel aanbrengen.Een linnen-spray is ook een mogelijkheid. Hiervoor voeg je 2-5 druppels toe aan ca. 30 ml gedestilleerd water in een sprayflesje. Hiermee benevel je de lucht in de slaapkamer of je beddengoed, voordat je gaat slapen.Het kan ook heel ontspannend zijn om, voordat je gaat slapen, in bad te gaan. Voeg dan 3-4 druppels olie toe aan ¼ kopje epsomzout (= magnesiumsulfaat / bitterzout; red.).Uiteraard kun je de oliën ook smeren; op plekken waar je hartslag goed voelbaar is, bijvoorbeeld polsen, hals, slapen, etc., of op je rug en voetzolen. Verdun de oliën dan met een goede, natuurlijke basisolie.

Er zijn nog veel meer oliën die je kunnen ondersteunen bij een goede nachtrust. Ze ondersteunen zowel op fysiek vlak als mentaal, emotioneel en spiritueel. Om te weten welke olie het beste bij je past, kun je een Essential Oil – Soul Essence Technique Sessie inplannen. Door deze techniek maken we verbinding met jouw lichaamswijsheid. We laten je lichaam vertellen welke oliën jij op dat moment het hardste nodig hebt om bepaalde blokkades los te kunnen laten, zodat jij weer lekker kunt slapen met een gezonde geest in een gezond lichaam.

Jessica Leffers

info@jess-gezondheid.nl

www.jess-gezondheid.nl