Mindful bewegen met Ismakogie

Uit: Nr. 255, mei/jun 2018

‘Alles in het lichaam hangt met elkaar samen.’ Dit is een uitspraak van prof. Anne Seidel uit Wenen. Door de samenhang van de spieren in het lichaam te herkennen en te onderzoeken ontwikkelde zij in de 60er jaren van de vorige eeuw de holistische houding- en bewegingsmethode Ismakogie.

Het bijzondere van de Ismakogie-methode is dat, door middel van zichtbare en onzichtbare bewegingen, een kettingreactie ontstaat bij spieren door het hele lichaam.

Spieren komen alleen in beweging door weerstand. In een fitnessstudio bijvoorbeeld wordt met apparaten gewerkt die weerstand creëren ter versterking van de spieren. Met Ismakogie heb je geen apparaten nodig. Door visualisatie en mindful te bewegen creëer je zelf weerstand in je lichaam. Deze weerstand activeert niet alleen het hele spiersysteem, met vooral de diepliggende spieren; ook gewrichten blijven soepel, terwijl ook de bloedcirculatie, het lymfesysteem en de organen positief worden beïnvloed. Hierdoor verbetert de algehele conditie; lichamelijke ongemakken verminderen of verdwijnen.

Mindful bewegen begint met bewustwording van je lichaam. Ben jij je bewust van je houding bij het zitten of staan? Zit je voortdurend met je benen over elkaar, hang je voorovergebogen achter de computer of steun je alleen op één been, terwijl je staat te wachten? Wist je dat deze onbewuste houding vaak de oorzaak is van veel lichamelijke klachten? Door bewust en optimaal om te gaan met je eigen lichaam, kunnen klachten worden verminderd en zelfs voorkomen.

Door mindful te bewegen behoud en verbeter je ook het evenwicht tussen lichaam en geest. Het is wetenschappelijk bewezen dat zelfs bewegingen die in gedachten worden uitgevoerd, al positief effect hebben op het lichaam. Verschillende cursisten met een gebroken been of arm, een verbrijzelde hand of een nieuw enkelgewricht (nog in het gipsverband) hebben vooral met behulp van visualisaties Ismakogie-oefeningen gedaan. Het resultaat was héél bijzonder. De cursisten en hun therapeuten waren verbaasd dat, ondanks het gips, de spieren sterk en de gewrichten soepel gebleven waren, en hoe snel deze mensen weer herstelden.

Ismakogie is efficiënt, gemakkelijk en zonder inspanning te integreren in het dagelijks leven. Door mindful te bewegen, blijft je lichaam een leven lang in vorm en kun je, juist door bewust te bewegen, rust vinden in jezelf…

Het past uitstekend bij een moderne, gezonde leefstijl.

Angelika van der Schilden

www.moveeasy.eu

www.ismakogie.nl